Társadalom- és Történelemtudományi Iskola

Miért él az emberek túlnyomó többsége közösségekben? Miért jön létre közöttük munkamegosztás, specializálódás? Miért és hogyan különülnek el egymástól vezetők és vezetettek? Hogyan születnek a közösségi döntések? Kié a hatalom? És valójában kié? Politológus volt-e Platón vagy Arisztotelész? Miért maradnak fenn egyes népek, miért tűntek el mások? Létezhetünk-e állam nélkül? Milyen feladatai vannak az államnak, mit tehet, és mit tegyen meg feltétlenül? Mire terjedhet ki a politika? Beavatkozhat-e és egyáltalán beavatkozzon-e a piaci mechanizmusokba? Kell-e támogatnia a gyermekvállalást? Hogyan viszonyuljon a migrációhoz? Lehet-e egyszerre erős és demokratikus egy vezetés? Felkészülhet-e egy kormány a jövő beláthatatlan eseményeire?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a Társadalom- és Történelemtudományi Iskolában, hogy aztán elméletekkel felvértezve tekinthessünk saját régiónk, Kelet-Közép-Európa és az Európai Unió politikájára, társadalmi változásaira és kihívásaira. Szakítani kívánunk a társadalomtudományok töredezettségével és befelé fordulásával. Nemcsak az érdeklődési körünk, hanem a szemléletünk is összetett. Iskolánkban oktatóinkkal és meghívott vendégeinkkel társadalomtudományi diszciplínákat integrálva kapcsoljuk össze a múltat a jelennel és a jövővel, így nálunk nem csupán megférnek a politikatudományi és szociológiai megközelítések, a közpolitikai és politikai gazdaságtani elemzések, a politika- és társadalomtörténeti kutatások, a politikai filozófiai elmélkedések, hanem egyenesen erősítik is egymást.

Közösségünkben politikai és társadalmi tudásunkat és tapasztalatainkat bővítő előadásokkal, vitákkal, szerepjátékokkal és – valós vagy virtuális – tanulmányi kirándulásokkal törekszünk a közös és kölcsönös szemléletformálásra.

Erasmus+ Project

EDUSOC, o.z. is proud to be a partner on the Erasmus+ project, Roma Student Support and Talent Development Programme, pursued in a consortium with the Comenius University and Mathias Corvinus Collegium.

The pilot project aims to create linkages between universities and Roma communities to support access to quality education for disadvantaged youth in Hungary and Slovakia, via a support scheme for a selected group of Roma pupils to successfully complete highschool and progress to university. In addition, the project envisages bringing together relevant stakeholders from the public and private sector to seek measures for addressing the problem of access to quality school education in Central Europe.

In the span of the project, a selected group of Roma pupils in the last two years of highschool will receive tutoring support in relevant subjects for successful completion of highschool by current university students, in addition to mentoring support; as well as an international tour to visit universities. Furthermore, two international symposia will bring together stakeholders and experts to discuss the topic of access to quality education for disadvantaged youth in Slovakia and Hungary.

As a result of creation of the missing linkages, the key outcomes will be a successful completion of highschool and progression to the university by the selected group of Roma highschool students from the two countries, and delivery of relevant guidelines and policy recommendations on the suitable support measures in the area of access to quality school education for disadvantaged youth in Slovakia and Hungary.