Nemzetközi Jogi Műhely

„Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki” – hangzanak Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar orvos és biokémikus szavai. Ennek szellemében a Nemzetközi Jogi Műhely legfontosabb célkitűzése, hogy a hallgatók a tárgyi tudás elsajátításán túl a nemzetközi jog azon sajátos összefüggéseit is lássák, amelyek nélkülözhetetlenek világ működésének megértéséhez és ezzel együtt Magyarország számára is alapvető fontosságúak. Olyan talpraesett, a világot ismerő és tájékozott jogászok képzése a cél, akik éppen úgy feltalálják magukat Genfben, Hágában, Stockholmban, New Yorkban vagy Szingapúrban, mint Budapesten vagy Kolozsvárott, és magyar látásmóddal képesek szemlélni és értelmezni a világot.

A Nemzetközi Jogi Műhely kutatásainak középpontjában azok a gazdasági globalizáció jelenségéhez kapcsolódó nemzetközi jogi – így például beruházásvédelmi, kereskedelmi, emberi jogi, a környezet és kulturális értékek védelméhez tartozó – kérdések állnak, amelyek a közép-európai régió számára különösen jelentősek. Ugyanakkor a Műhely a világ változó kihívásai és a hallgatói kezdeményezések alapján bármely olyan témát felkarol, amely a nemzetközi közjoghoz, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogához vagy az európai joghoz tartozik. A hagyományos kurzusokon és tanulmányi elvonulásokon túl a hallgatók kutatóműhelyi munkán és versenyfelkészítésen is részt vehetnek, amelyeken a Műhely felkérése és szervezése alapján neves hazai és külföldi jogászprofesszoroktól tanulhatnak.

Műhelyvezető: Sándor Lénárd

 

A Nemzetközi Jogi Műhely jelenleg meghirdetett kurzusai:

  • The Spirit of International Law
  • Nemzetközi Jogi Műhelymunka

 

A Nemzetközi Jogi Műhely rendezvényei:

2022. szeptember 26.

Ahol Kelet és Nyugat találkozik: tanulmányút Stockholmban

A stockholmi vitarendezés történelmi szerepének vizsgálata és az ukrajnai konfliktus által jelentett kihívások

Ahol Kelet és Nyugat találkozik: tanulmányút Stockholmban (mcc.hu)

 

2022. július 7.

The „Judicial Robe of Europe”, avagy a talárba bújt Európa

Előadó: Christopher Vajda QC

„The Judicial Robe of Europe” avagy a talárba bújt Európa – beszélgetés az európai bírói szerepekről és bírósági párbeszédről (mcc.hu)

 

2022. július 6.

Luxembourg in Révfülöp: A European Way of Holiday

Előadó: Christopher Vajda QC

Luxembourg in Révfülöp: A European Way of Holiday (mcc.hu)

 

2022. május 23.

High Courts Inside Out

Előadó: Michael Shenkman és Szabó Attila

High Courts Inside Out (mcc.hu)

 

2022. május 13.

Inter arma enim silent lēgēs?

Előadó: Bruno Simma és Varga Réka

Inter arma enim silent lēgēs? (mcc.hu)