Közgazdasági Iskola

Vállalkozáskutatás Műhely

Műhelyvezető: Dr. Szepesi Balázs

Közgazdász, szociológus, a politikatudomány doktora (PhD). A Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője. Karrierje során elemzőként, kormánytisztviselőként és tanárként dolgozott. Elemző pályája során gazdaságpolitikai és közpolitikai elemzéseket készített - többek között a vállalkozásokról, versenyképességről, fejlesztéspolitikáról, regionális politikáról, közpolitikai módszertani kérdésekről. Alapítója a Hétfa Kutatóintézetnek (2009). Ő volt a Jelentés a Magyarországi Kapitalizmus Állapotáról című könyvhöz vezető kutatás (2009) vezetője. Számos, a versenyképességgel, a hazai vállalkozások működésével foglalkozó tudományos közlemény szerzője. Gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárként (2018-2020) az Innovációs és Technológiai Minisztérium vállalkozáspolitikai tevékenységét irányította, vezette a kormány kis- és középvállalkozásokat megerősítő stratégiájának kidolgozását. A Nemzetgazdasági Minisztérium Parlamenti és Stratégiai Államtitkárának kabinetfőnökeként (2010-2012) gazdaságpolitikai eredményekkel és versenyképességi programokkal foglalkozott, az adminisztrációcsökkentésre fókuszáló Egyszerű Állam Program kidolgozását vezette. Korábban főosztályvezetőként (2004-2006), referensként (1999-2000) az uniós fejlesztési forrásokra épülő programok kidolgozását támogató elemzéseket készített. A Rajk Szakkollégium állandó tanára, a Széchenyi István Szakkollégium patrónus tanára, többször tanított a Debreceni Közgazdász Szakkollégiumban. Alapítója és főszerkesztője az Összkép Magazinnak. Tanulmányait a szekszárdi Garay János Gimnáziumban, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és a Central European University-n végezte. A Rajk Szakkollégium tagja volt.

Üzleti Ismeretek Műhely

Műhelyvezető: Kovács Zoltán

Az ELTE Programozó matematikus szakán eltöltött két év után a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt, ahol vezetés-szervezés és vállalatértékelés szakon szerzett diplomát. Az egyetemi tanulmányai mellett a Láthatatlan Kollégium tagja lett és egy magángimnáziumban tanított mikro- és makroökonómiát, valamint matematikát. Első klasszikus munkahelye a Concorde Értékpapír Zrt. volt (1997-2001), ahol vállalati pénzügyi tanácsadóként dolgozott. Ezt követte a CA-IB Tőkepiaci Tanácsadó Zrt. és a HVB Bank Zrt. tőkepiaci igazgatóságának vezetése (2011-2006). Tíz évig tőkepiaci és M&A tanácsadóként dolgozva a kelet-közép európai régió kiemelt tőzsdei és vállalatfelvásárlási tranzakcióinak volt aktív részese. A tanácsadói pályát 2006-ban váltotta fel a vállalatvezetői szerepre, amikor a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgatója lett. A cégcsoport stratégiájának megalkotása és véghezvitele, a régióban való terjeszkedés lemenedzselése és innovatív termékek bevezetése volt a fő feladata. 2013-ra egy több mint 1000 főt foglalkoztató, a Kárpát-medencében több országban jelen levő konglomerátum jött létre. Egy menedzsmentkivásárlás (MBO) révén ő és a vezetés több tagja a vállalatcsoport meghatározó tulajdonosaivá is vált (2010). A Magyar Posta és az FHB Bank Csoport 2013-ban megvásárolta a cégcsoportot és ennek kapcsán a 2014 és 2016 január közötti időszakban a Magyar Posta nagyvállalatokért felelős vezérigazgató-helyettese lett. A professzionális életbe befektetőként tért vissza és jelenleg 5-6 befektetést menedzsel stratégiai szinten. Tisztségei közül kiemelné, a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumi elnöki pozícióját, a Pannonhalmi Főapátság gazdasági tanácsában betöltött szerepét, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alapítványának felügyelő bizottsági tagságát.

Technológiai Jövők Műhely

Műhelyvezető: Cséfalvay Zoltán

Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán 2020 novemberétől az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője (Közgazdasági Iskola). Ezt megelőzően az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának vezető kutatója, Sevillában (Grantholder40 ösztöndíj, 1999-2020), nagykövet Magyarország OECD és UNESCO mellé rendelt állandó képviseletén, Párizsban (2014-2018), a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságstratégiáért felelős államtitkára (2010-2014), a Gazdasági Minisztérium regionális gazdaságfejlesztési helyettes államtitkára (2000-2002), és elnöki tanácsadó a Magyar Nemzeti Bankban (1991-1995). 1999-ben habilitált a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, Debrecenben, és 1996-ban védte meg PhD téziseit Földrajztudományból a Magyar Tudományos Akadámián. Tudományos kutatóként dolgozott a Cardiffi Egyetem Város és Regionális Tervezési Iskolájában (Marie Curie ösztöndíj, 2008-2010), az Osztrák Tudományos Akadémia Város- és Regionális Kutató Intézetében, Bécsben (1997-1999), a Heidelbergi Egyetem Földrajzi Intézetében (Alexander von Humboldt ösztöndíj, 1995-1997), a Ludwig-Maximilian Egyetem Gazdaságföldrajzi Intézetében, Münchenben (DAAD ösztöndíj, 1987-1988), valamint a Magyar Tudományos Akadémia Földrajzi Intézetében, Budapesten (1983-1990). A gazdaságföldrajz professzoraként tanított az Andrássy Egyetemen (2002-2008) és több mint két évtizede Kodolányi János Egyetem kinevezett egyetemi tanára. 14 önálló kötet és közel hetven – referált szaklapokban és szakkönyvekben angol, német, és magyar nyelven publikált – tanulmány szerzője. 2017-ben jelent meg ’A nagy korszakváltás’ (angolul: TECHtonic Shifts) című legújabb kötete, amely a globális gazdaságban jelenleg zajló technológiai forradalommal foglalkozik.