Geopolitikai Műhely

Az MCC Geopolitikai Műhelye 2020 augusztusában alakult meg. Célja a kutatás és a magyar geopolitikai gondolkodás mélyítéséhez való hozzájárulás mellett a gyakorlatra irányuló képzés biztosítása az MCC hallgatóinak a kül- és biztonságpolitika területén. Fókuszterületéhez tartoznak a szomszédos országok, Oroszország és a Balkán mellett olyan nemzetközi szervezetek is, mint például a NATO.

A Geopolitikai Műhely kurzusa: A nemzetközi rendszer 1990-2020 között

A kurzus keretében azt vizsgáltuk, milyen hatalmi folyamatok alakították a nemzetközi rendszert az elmúlt harminc évben. Hogyan emelkedett Kína az USA elsőszámú kihívójává? Miért nem jött létre egy erős Európa? Miért lett Oroszország a Nyugat potenciális szövetségeséből ellenséges hatalom? Milyen eredményeket ért el az amerikai neokonzervatív geopolitika és az egész Nyugatra jellemző asszertív liberális intervencionalizmus? A nagy globális képbe röviden beleillesztettük a magyar kül- és biztonságpolitikai dilemmákat is, hiszen Magyarország nem légüres térben van, hanem a nagyobb nemzetközi folyamatok részese. A cél az volt, hogy a hallgatók meglássák az összefüggéseket az egyes események között, hogy egy külpolitikai témát képesek legyenek több szempontból vizsgálni, túllépve az ismert narratívákon. A megszokott kereteken túlmutatott, hogy a hallgatók egymás dolgozatait is értékelték, és közösen vitattuk meg, illetve elemeztük a félév végére elkészített tanulmányok erősségeit és gyengeségeit.

Hallgatói vélemények a kurzusról:

„A geopolitikai kurzuson több ország, régió áttekintésére került sor történelmi, gazdasági, politikai, társadalmi, kulturális szempontok mentén, aminek a segítségével egy megalapozottabb képet tudtam alkotni az egyes államok nemzetközi rendszeren belüli szerepéről. Nagyon érdekes volt a világban zajló néhány folyamat, illetve függetlennek tűnő események közötti kapcsolatok megvilágítása, az érdekek feltárása.”

„A hagyományos tantermi óráktól elrugaszkodva számos különböző témájú szakértő előadását is volt szerencsém meghallgatni, amely még inkább változatossá tette ezt a nem mindennapi tantárgyat.”

Meghívott előadók

Fehér Sándor a White Hat IT Security ügyvezető igazgatója, kiberbiztonsági szakértőegy háttérbeszélgetésen mutatta be a kibertérben államok, bűnözői csoportok részvételével folyó harcokat.(csak az MCC hallgatóinak szóló szakmai program)2020.10.07. 19,00

Dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár (Honvédelmi Minisztérium) tartott előadást Magyarország biztonsági helyzetéről az MCC közösség számára(csak az MCC hallgatóinak szóló szakmai program)2020.10.21. 19,00

Dr. Balogh István biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium) A magyar kül- és biztonságpolitika napjainkban címmel tartott előadást.(csak az MCC hallgatóinak szóló szakmai program)2020.11.09 19,00

Siklósi Péter védelmi tanácsos (Magyarország NATO melletti Állandó Képviselete) tartott előadást Törésvonalak és egység: a NATO 2020-ban címmel.(csak az MCC hallgatóinak szóló szakmai program – online)2020.12.02. 19,00-20,30

Az előadásokon túl a kurzus egyik óráján járt a lengyel közszolgálati televízió stábja, amelynek tagjai egy interjú készítése mellett megismerkedtek az MCC-ben történő munkával.

Dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, HM

 

Dr. Balogh István biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, KKM

 

A Geopolitikai Műhely bemutatása – A Lengyel Közszolgálati Televízió stábjának forgatása

 

Átfogó geopolitikai elemző kötetet tett közzé az MCC

A legjobb forgatókönyvekkel számolva is nehéz esztendők következnek 2030-ig a geopolitikában. Magyarország tekintetében az erre történő felkészülés legfontosabb eleme a regionális együttműködésen, elsősorban a V4 erősítésén túl a haderőfejlesztés, a hadiipar kiépítése és energiabiztonságunk növelése kell, hogy legyen – olvasható a Mathias Corvinus Collegium (MCC) frissen megjelent, egyedülálló jelentésében. 

Az MCC Geopolitikai Műhelye kiadja „A világ 2021-ben - Külpolitikai, biztonságpolitikai és gazdasági trendek és forgatókönyvek magyar perspektívából” című kötetet. A most online formában olvasható dokumentum forgatókönyvek gyűjteménye: mi történhet 2021-ben és azon is túl, akár egészen 2030-ig?

A Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője által szerkesztett rendhagyó jelentés kitér arra, hogy a világ sok tekintetben még a hidegháború alatt sem volt olyan veszélyes, mint ma, és alig van olyan része, ahol ne zajlanának történelmi léptékű átalakulások. A globalizáció megtorpant, az államok közötti és a társadalmakon belüli polarizáció jelentősen nőtt. Ez utóbbi különösen igaz az Egyesült Államokra és Európára. Eközben a Nyugat uralta világrendnek erős kihívója támadt: Kína. A távol-keleti nagyhatalom a világjárvány legnagyobb relatív nyertese, ez ma már nem kétséges. Az is biztos, hogy a legjobb forgatókönyvekkel számolva is nehéz esztendő lesz 2021 és szűk évek következnek 2030-ig Európában, de globális szinten is. A nemzetközi rendszerben jelentősen csökkent az államok közötti bizalom, miközben a koronavírus járvány miatt a világgazdaság alig több mint egy évtizeden belül második nagy sokkját szenvedte el. A nagy gazdasági válság pedig legtöbbször nagy politikai válságban ér véget – olvasható kötetben.

A világ 2022-ben – A Geopolitikai Műhely második kötete

A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének egyik fő célja, hogy részt vegyen az önálló magyar stratégiai gondolkodás kialakításában. Jelen kötet, sorozatban immár a második, szerzői arra vállalkoztak, hogy Magyarország szempontjából fontos harminckilenc ország és több szervezet és regionális együttműködés (NATO, EU, V4) vizsgálatával hozzájáruljanak ehhez. A kötet egyben szolgálja a 2022. február végén kitört orosz–ukrán háború jobb megértését számos Ukrajnához, illetve a háborúhoz kötődő tanulmánnyal, elemzéssel.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője