Hírek

loading...
2022. 10. 01. 16:00
Konferenciák

Komoly megpróbáltatások előtt állunk, a béke hozhat megoldást – zárult az MCC Budapest Summit

Budapest
Komoly kihívások és megpróbáltatások előtt áll Európa és Magyarország, gyökeres változtatásokra lesz szükség a háború és a szankciók okozta gazdasági problémák kezelése érdekében – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos konferenciáján. 10 országból 20 nemzetközi és 15 hazai előadó, szaktekintély osztotta meg álláspotját a 4. MCC Budapest Summiton szeptember 29-től október 1-ig. Egyetértettek abban, hogy bár a válság egyre mélyülni látszik, a béke hozhat érezhető javulást a gazdaságban és pénzpiacokon. A konferencián közel 800 érdeklődő vett részt.
2022. 10. 01. 10:59
Diákjaink írták, Konferenciák

ETSN Ifjúsági Csúcstalálkozó

Hága
Amikor először hallottam az ETSN Ifjúsági Csúcstalálkozóról, azonnal megtetszett a programmal kapcsolatban az az egyedülálló lehetőség, hogy 4 napot Hollandiában tölthetek, gazdag és változatos konferenciaprogrammal, amely lehetővé teszi a teljes elmélyülést a nyitott tehetségfejlesztésben és az innovatív oktatási programokban.
2022. 09. 30. 17:45
Konferenciák

A történelem, döntött a konferencia témájáról – a háború gazdasági hatásairól szól az MCC Budapest Summit

Budapest
Napjaink legégetőbb gazdasági problémáira kereste a választ számos hazai és 20 külföldi szaktekintély az MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia pénteki napján. A háború gazdasági hatásairól vitáztak a résztvevők, akik 10 különböző országból érkeztek a Mathias Corvinus Collegiumba. Az esemény közel 600 érdeklődőt vonzott.
2022. 09. 30. 15:55

Védd magad! – online is…

Szombathely
Arra a kérdésre, hogy meg akarjuk-e védeni magunkat és gyermekeinket az online térben, valószínűleg kivétel nélkül igennel válaszolnánk. Arra viszont, hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, nem feltétlenül van egyértelműen körvonalazott válaszunk.
2022. 09. 30. 10:55
Diákjaink írták, Egyetemi Program

Holló Környezetvédelmi Akció – Szemétszedés a Feneketlen-tónál

Budapest
Idén ősszel, szeptember 24-én, az MCC történelmében először került megrendezésre a Holló Környezetvédelmi Akciója, amely során a diákok több ezer cigicsikktől, több tucat üvegtől és egyéb hulladéktól tisztították meg a Mathias Corvinus Collegium épülete közvetlen szomszédságában elhelyezkedő Feneketlen-tó környékét.
2022. 09. 30. 7:13
Budapest Lectures, Konferenciák

A háború az euró végét jelenti?

Budapest
A szomszédunkban zajló háború a pénzügyi világot is teljes mértékben felforgatta, melynek következtében a devizapiac alakulása napjaink meghatározó témájává vált. A dollár látványosan erősödik, a napokban elérte a húszéves csúcsot, míg az euró történelmi mélypontra került. A háború az euró végét jelenti c. Budapest Lectures előadáson az érdeklődők többek között azt is megtudhatták, hogy mely valuták lehetnek érintettek egy esetlegesen bekövetkező valutaválságban és hogy hogyan alakulhat az eurozóna jövője. Továbbá érdekes diszkurzus keretében arról is szó volt, hogy milyen érvek szólnak az eurozónából való kilépés mellett és a kilépés ellen? Az eseménnyel megkezdődött az MCC Budapest Summit szombat estig tartó nemzetközi rendezvénye.
2022. 09. 29. 16:06
Ifjúságkutató Intézet

A fiatalok leginkább a családdal és a barátokkal töltik a szabadidejüket

Kecskemét
Szabad-e a szabadidő? A magyar fiatalok szabadidős tevékenységei és kulturális fogyasztási mintázatai címmel Kiss-Kozma Georgina, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatójának előadását hallgathatták meg a kecskeméti érdeklődők, diákok és pedagógusok, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár dísztermében, a kecskeméti képzési központ szervezésében.
2022. 09. 29. 14:20
Egyetemi Program

Ismét itt a Projektbörze!

Budapest
A kollégiumban ismételten Projektbörze várta diákjainkat, mely hatalmas érdeklődésnek örvendett.
2022. 09. 29. 14:15
Roma Tehetség Program

Megkezdődött a tanév a Roma Tehetség Program diákjai számára is!

Budapest
Az idei év első képzési hétvégéje sok izgalmas programot tartogatott Roma Tehetség Programos diákjaink számára számukra.
2022. 09. 29. 13:57

Veszély és lehetőség – a közösségi média hatása a 21. század társadalmára

Debrecen
Az elmúlt években a közösségi média megváltoztatta társadalmunkat, a vállalatok óriási összegeket költenek reklámra, folyamatosan adatokat gyűjtenek a fogyasztókról. A Szilícium Völgyben nagyon korán felismerték, hogy a fogyasztó érzelmeire és fokozottan negatív érzelmeire hatva érhet igazán célba az üzenet. Ez azonban megosztottsághoz, társadalmi széthulláshoz vezethet – fejtette ki véleményét a beszélgetés bevezetőjében Dr. Calum T.M. Nicholson, az MCC és a Danube Institute közös vendégoktatója szeptember 28-án az MCC debreceni képzési központjában. Az elképesztően izgalmas téma mellett az esemény különlegességét adta, hogy a debreceni MCC jogász hallgatója, Soltész Tamás kérdezte a korábban a Cambridge-i Egyetemen is kutató előadót.
2022. 09. 29. 9:00

A komolyzene reneszánszát éli – MCC-s városi vitaklub a Pannon Filharmonikusoknál

Pécs
A Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központja a Pannon Filharmonikusok Zenekarának igazgatójával, Horváth Zsolttal, a 30Y zenekar frontemberével, Beck Zoltánnal, és az MCC logika oktatójával, Fekete Sándorral szervezett városi nyílt vitaeseményt a zenekar próbatermében, a Kodály Központban. Az érdeklődők a komolyzene versus könnyűzene témakörében mérhették össze vitázó képességüket, ahol szó esett a könnyű- és a komolyzene szükségességéről, pillanatnyi állapotáról, érdeklődési köréről és jövőjéről is.
2022. 09. 29. 8:22
Budapest Fellowship Program

Discover Hungary: Tokaj

Tokaj
A Budapest Fellowship Program idei ösztöndíjasai tanulmányúton vettek részt a Tokaj-Hegyalja borvidéken Szeptember 22-23-án. A kutatók Bodrogkeresztúr, Sárospatak és Mád mellett Hercegkútra is ellátogattak, hogy betekintést nyerhessenek a sváb kultúra sajátosságaiba, megismerjék a település és a szélesebb sváb közösség történelmét, valamint a katolikus hithez fűződő viszonyukat.
2022. 09. 28. 15:11
Középiskolás Program

Szentkirályi Alexandra: „Jó látni, hogy az MCC beregszászi képzési központjában ennyi lelkes fiatal van.”

Beregszász
Szentkirályi Alexandra magyar kormányszóvivő is előadást tartott a Mathias Corvinus Collegium beregszászi képzési központjának tanévnyitó KáPé szombatján. A Középiskolás Programhoz eddig csatlakozott közel száz fiatal nagy része első ízben vehetett részt ilyen rendezvényen szeptember 24-én.
2022. 09. 28. 12:37

Nem kell, hogy tökéletes szülők legyünk

Székesfehérvár
„Nem kell, hogy tökéletes szülők legyünk” címmel tartott előadást dr. Márky Ádám, az MCC Vezetőképző Akadémia szupervizora 2022. szeptember 26-án (hétfőn) a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjában.
2022. 09. 27. 15:09

Kísérleteztek a FIT-es gyerekek a Temesvári Magyar Napokon

Temesvár
Ott voltunk a Temesvári Magyar Napokon, melynek keretében látványos, interaktív kísérletekben vettek részt a kíváncsi, kísérletezni vágyó gyerekek a Fiatal Tehetség Programunk (FIT) jóvoltából.
2022. 09. 27. 15:00

Pető Dorina a szegedi MCC-ben

Szeged
Az MCC diákjával és a Mélylevegő Projekt társalapítójával, Pető Dorinával folytatott beszélgetés során megtudhattuk, hogy a Mélylevegő Projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző mentális betegségekre, valamint más pszichológiai jelenségekre és problémákra, melyek sok embert érintenek. Célközönsége elsősorban a fiatal felnőtt és tinédzser korosztály, viszont mindenki találhat a számára izgalmas tartalmat.
2022. 09. 27. 13:46
Diplomáciai Műhely, Klímapolitikai Intézet

Diplomáciai nagyüzem és energetikai hadviselés – küzdelem a békéért Ukrajnában

Zalaegerszeg
Diplomáciai nagyüzem és energetikai hadviselés zajlik az orosz-ukrán háború kapcsán, de az energiaválság nem e konfliktussal kezdődött – hangzott el a zalaegerszegi MCC-ben tartott szakmai előadáson, amelyet Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Kiss Rajmund, a Diplomáciai Műhely vezetője tartott.
2022. 09. 27. 13:44

Bogaras vagyok!

Veszprém
Ezzel az önvallomással indította el Dr. Juhász Orchidea, a Miskolci Egyetem munkatársa Veszprémben tartott előadását a helyi MCC FIT-es és KP-s diákjai számára. Az ízeltlábúak varázslatos világa című előadás sokak életében most releváns változást hozhatott a korábbi előítéleteikkel kapcsolatban.
2022. 09. 27. 10:41
Tanuláskutató Intézet

Nincs AI emberi tényező nélkül – A Tanuláskutató Intézet eseménye a mesterséges intelligenciáról

Budapest
Mi is az a mesterséges intelligencia (AI)? Kivonható-e az egyenletből az emberi tényező, ha AI-ról beszélünk? Hogyan manipulálnak minket a közösségi oldalak és más platformok? A témával kapcsolatban a Huawei párizsi kutatóközpontjának egyik vezető tudósa, Európa egyik legkiemelkedőbb kutatója, Kégl Balázs osztotta meg gondolatait a Tanuláskutató Intézet rendezvényén.
2022. 09. 27. 10:03
Technológiai Jövők Műhely

Az intézmények szerepe és a vállalkozói szellem Amerikában és Európában

Budapest
Miért a német mentőautó a legbiztonságosabb hely a világon? Vajon, mi köze ennek a ténynek az intézményekhez? Miként segíthetik vagy gátolhatják az intézmények az innovációt? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a Technológiai Jövők Műhely által szervezett legújabb Schumpeter Lunch Debate-en.
2022. 09. 27. 8:22
Jogi Iskola, Közjogi Műhely, Révfülöp

Jogalkotás a színfalak mögött – szakmai napok a Jogi Iskola Közjogi Műhelyével Révfülöpön

Révfülöp
A Közjogi Műhely szervezésében 2022. szeptember 23-25 között a Jogi Iskola 15 hallgatója háromnapos tanulmányúton vehetett részt az MCC Révfülöpi központjában, ahol betekintést nyerhettek a jogalkotás rejtelmeibe a kormányzati és a parlamenti oldal szempontjából is. A hallgatók számára mindhárom napon más szakember tartott előadásokat a jogalkotás és kodifikáció különböző aspektusaira fókuszálva.
2022. 09. 26. 14:57

Hívőnek lenni egy kereszténység utáni korban

Debrecen
Az elmúlt héten sem maradt az MCC debreceni közönsége figyelemfelkeltő előadás nélkül! Rod Dreher "Szent Benedek válaszútján" című könyve jelentette a beszélgetés origóját.
2022. 09. 26. 13:16
Ifjúságkutató Intézet

Mítosz, hogy a fiatalok az ellenzékre szavaznak – Konferencia a magyar fiatalok politikai aktivizmusáról

Budapest
Milyen általános közhelyek élnek manapság a fiatalokról, és mi a valóság? Ezt a kérdéskört járták körül az Ifjúságkutató Intézet konferenciájának résztvevői. A Z-generáció politikai aktivitást, viselkedést vizsgálva kiderült: a 18-21 évesek nagy része felelősségteljes szavazó, 70 százalékuk adta le voksát idén áprilisban, és több mint kétszer annyian (49 százalék) döntöttek a Fidesz-KDNP, mint a baloldali ellenzék (22 százalék) mellett.
2022. 09. 26. 10:59
Election Night

MCC Election Night: olasz választások

Budapest
Az európai politikát is meghatározó választásra került sor a hétvégén Olaszországban, ahol a parlamenti voksoláson a dél-európai "Csizma" lakosai megválasztották új vezetőiket. Az esemény apropóján a Mathias Corvinus Collegium újabb választási esetet szervezett.
2022. 09. 26. 8:26
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely

Ahol Kelet és Nyugat találkozik: tanulmányút Stockholmban

Stockholm
A Nemzetközi Jogi Műhely szervezésében a Jogi Iskola hallgatói háromnapos tanulmányúton vettek részt Stockholmban. A tanulmányút célja az volt, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek a patinás stockholmi nemzetközi vitarendezés légkörébe, amely egyedülálló történelmi szerepet játszott a Szovjetunió, majd később annak utódállamai és a nyugati államok közötti viták rendezésében. A tanulmányút különös időszerűségét az ukrajnai konfliktus jelenti, amelynek egyik keveset elemzett aspektusa, hogy az európai uniós szankciós politika hatására veszélybe került a stockholmi, és tágabb értelemben az európai választottbíráskodás Kelet és Nyugat közötti vitarendezésekben játszott „híd” szerepe. A hallgatók intézménylátogatásokon és egyetemi professzorok, szakértők, valamint vezető ügyvédek előadásain, a velük való kötetlen beszélgetéseken keresztül tájékozódhattak ezekben a kérdésekben.
2022. 09. 23. 11:52
Migrációkutató Intézet

Közép-Ázsia – Nem csak turista szemmel

Miskolc
Napi kétszeri autómosás és élére állított fűszálak, míg máshol elsivatagosodás. Szürreális Beatles-szoborcsoport a vurstli mellett és Manasz-szobor Lenin elvtárs helyett. Üzbegisztánban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban – egykori szovjet tagországokban – tettek szakmai látogatást az MCC Migrációkutató Intézetének munkatársai, akik többek között arra is kíváncsiak voltak, mennyire érezhető ma is ezekben az országokban az egykori nagyhatalom, a szovjet fennhatóság utóhatása, mennyire önállósultak, nyitottak-e a nyugati világ felé, és milyen migrációs problémákkal küzdenek a térségben. A miskolci MCC-ben a személyes élményekkel, fotókkal színesített beszélgetés során mi magunk is úgy érezhettük, mintha mi is ott jártunk volna Közép-Ázsiában.
2022. 09. 23. 11:36
Migrációkutató Intézet

„Forr a világ déli határainknál…”, avagy a nyugat-balkáni migrációs helyzetkép egy órában

Győr
A nemzetközi migráció sok szempontból megközelíthető társadalmi folyamat, mely az elmúlt években figyelmünk homlokterébe került, hiszen 2015-től kezdődően fokozatosan növekedett a hazánkra nehezedő migrációs nyomás. E migrációs folyamatokat vizsgálhatjuk politikai, társadalmi, szociológiai aspektusból, illetve földrajzi, történelmi megközelítésből is. Mi az oka, hogy a világ egyes régióiból milliók indulnak el a „teljes ismeretlenség” irányába? Melyek a legintenzívebb kibocsátó térségei a Földnek? Milyen társadalmi motivációk és gazdasági megfontolások állhatnak a migráció hátterében? Hogyan alakulhat a nemzetközi migrációs helyzet a következő évtizedekben? E kérdések mentén tárták fel a migrációs folyamatok tendenciáit a Migrációkutató Intézet munkatársai, Vargha Márk és Párducz Árpád szeptember 21-én a győri MCC-ben. A rendkívül aktuális téma sokakat megmozgatott, hiszen az előadás nagyszámú közönség jelenlétében zajlott le.
2022. 09. 23. 11:20
Alumni

Alumni Családi hétvége a Zenevölgyben

Felsőörs
Hagyomány teremtő céllal, első alkalommal rendezte meg a Karrierközpont az Alumni Családi hétvégét, szeptember 16-18 között Felsőörsön. A programra az első végzős évfolyamokból is érkeztek Alumnák és Alumnusok, de eljöttek volt diákok Erdélyből is. Mindez azt bizonyítja, hogy az MCC egy egyedülálló és összetartó értékközösség, melynek növekedése folyamatos és immáron határon átívelő.
2022. 09. 23. 9:05
Közgazdasági Iskola

A magyar társadalom elmúlt harminc éve

Budapest
A magyar társadalomtudomány három meghatározó személyisége adott áttekintést a magyar társadalom elmúlt három évtizedéről az MCC kerekasztal-beszélgetésén. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, Kolosi Tamás, a Tárki alapítója és elnöke, valamint Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének Igazgatója egyetértett abban, hogy a szabad, piaci alapon működő nyugati világba integrálódás, a nagy válságok és a politikai döntések formálták leginkább hazánk társadalmi viszonyait.
2022. 09. 22. 14:55
Könyvkiadás

Mozaikkockák déli szomszédaink történetéből – Sokcsevits Dénes könyvbemutatója a Pécsi MCC-ben

Pécs
Sokcsevits Dénes, történész, egyetemi docens, a Rubicon intézet tudományos főmunkatársa tartott könyvbemutatót a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában. Szó esett a horvát, szerb és bosnyák történelem főbb állomásairól, társadalmaik nagy kérdéseiről és az e társadalmakban élő közösségek attitűdjéről.
2022. 09. 22. 14:12

„…megőrizni a táguló szemet…”

Szombathely
Hogyan láthatjuk a világot más szemmel? Ezt kérdést járta körül Csepregi Gábor, Kanadában élő filozófus szeptember 21-én, az MCC Szombathelyi központjában tartott előadásában.
2022. 09. 22. 13:27
Lunch Talks

A digitális gazdaság helyzetéről a XXI. században

Budapest
Az MCC Lunch Talks eseménysorozatunk vendégeként Dr. Ács Zoltán, az MCC Visiting Fellowship Program vendégoktatója tartott előadást a digitális gazdaság helyzetéről a XXI. században.
2022. 09. 22. 13:12

MCC az őszi NatCon konferencián

Miami
Az MCC diákokból álló delegációja idén ősszel is ellátogatott a nemzetközi NatCon konferenciára, mely szeptember 11-13 között került megrendezésre az Amerikai Egyesült Államokban, a napfényes államban, Floridában, azon belül is Miamiban.
2022. 09. 22. 8:00

Harmóniában a várossal és a klasszikus épület stílusával – így újulhat meg az Aranybika Szálló

Debrecen
A debreceni városi környezettel harmonizálva, a régi, klasszikus épületrész stílusával összhangban és a modern műszaki elvárásoknak megfelelve újulhat meg az Aranybika Szálló a város szívében. A tervpályázatokat elbíráló szakmai bizottság több értékes pályázatot értékelve hozta meg döntését. A szakemberek szerint az első helyezett pályamű építészeti szempontból valódi választ ad az MCC szellemiségének megjelenítésére és ez teremtette meg leginkább az épített környezettel való összhatást. Ez összhangban áll annak a nemrégiben készített közvélemény-kutatásnak a megállapításával, amely szerint a debreceniek döntő többsége azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított Aranybika állna Debrecen főterén.
2022. 09. 22. 7:53

Okos város és innováció

Budapest
„Az okos város kifejezés egyre inkább eltűnőben van, mert a hangsúlyt túlságosan a technológiára helyezték, nem pedig az emberekre. Egyesek szerint, ahhoz, hogy egy város okos legyen, rengeteg szenzorra van szükség, okos forgalomirányításra és légszennyezés mérésére. De az emberek nem ezt akarják. Nem az érdekli őket, hogy okos városban éljenek, hanem az, hogy egy jó, szerethető és élhető városban. Ez az igazi meghatározása az okos városoknak.”
2022. 09. 22. 7:38
Ambassador Talks

Nem vagyunk annyira különbözőek, mint gondolnánk!

Budapest
Mi azt gondoljuk, hogy olyan óriási nagy eltérések vannak svédek és magyarok között, de ez nem így van, a fizikai távolság sem olyan jelentős a két ország között.
2022. 09. 21. 7:48
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Digitális önvédelem

Budapest
2022. szeptember 17-e borús reggelén elérkezett a pillanat, amire egész nyáron vártam, hogy megtapasztaljam milyen is valójában a KáPé szombat, az interneten látottakhoz képest.
2022. 09. 21. 7:45

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…”, avagy hogyan alakul Európa téli energiaellátása az orosz-ukrán háború árnyékában

Győr
A téli fűtési szezon közeledtével hazánk energiaellátása mindig a közérdeklődés homlokterébe kerül. Idén ez fokozottan érvényesül, hiszen a februárban kirobbant orosz-ukrán háború, illetve az arra válaszul adott Európai Uniós szankciók következményeként csökkent az Oroszországból származó kőolaj és földgáz mennyisége, mely amellett, hogy ellátási problémákat idéz elő, rendkívüli mértékben felhajtja az energiaárakat is. E negatív tendencia fokozottan érvényesül a közép-európai régióban, ahol a szükséges földgáz és kőolaj túlnyomó része Oroszországból érkezik csővezetékeken. Mondhatjuk, hogy az európai szankciók leginkább e régió országaiban, köztük hazánkban éreztetik negatív hatásaikat. Az orosz-ukrán háborúról és az európai szankciós politika részleteiről, valamint Európa jövőbeni lehetséges energetikai diverzifikációjáról hallhattak azok, akik szeptember 15-én ellátogattak a győri MCC-be, ahol Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője, Vigóczki Máté, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója, valamint Simon Gábor, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa egy panelbeszélgetés keretében ismertették a téma aktualitásait a nagyszámú közönségnek.
2022. 09. 20. 7:40
Technológiai Jövők Műhely

A privátszféra a digitális korban, mint a személyes információk feletti hatalom forrása

Budapest
Mi köze van az ingyen pizzának az adatvédelemhez? Mire lehet arról következtetni, ha valaki huzamosabb ideig nem posztol? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ az MCC diákjai, a személyes adatok védelméről szóló előadáson a Scrutonban.
2022. 09. 19. 13:52
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Nyilvános KP Szombat a debreceni középiskolásoknak

Debrecen
A tanév első KP szombatja bővelkedett az izgalmas témákban: MCC-s életpálya, klímaváltozás és pénzügyileg fenntartható öko-problémamegoldás.