Hírek

loading...
2022. 07. 06. 7:53
Jogi Iskola, Révfülöp

Luxembourg in Révfülöp: A European Way of Holiday

Révfülöp
Európaiként van-e sajátos világnézetünk, látásmódunk? Lehet-e sajátos európai életmódról beszélni, és ha igen, akkor milyen pillérekre épülhet ez az életmód, és milyen felelősséggel tartozunk a megóvásáért? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Christopher Vajda QC, az Európai Unió Bíróságának utolsó brit tagja az MCC Jogi Iskolájának révfülöpi nyári táborában. A beszélgetést Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhely vezetője moderálta.
2022. 07. 06. 7:35
Junior Program

Egyedülálló lehetőség a tehetséges magyar hallgatóknak – Folytatódik a jelentkezés MCC Egyetemi Programjára!

Kiemelkedő a túljelentkezés a Mathias Covinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjára. Eddig több mint 200 fiatal tehetség adta be felvételi igényét a képzésre. Az MCC munkatársai továbbra is várják a középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok jelentkezését. A Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye hat képzési központjába (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Pécs) várja azokat a fiatalokat, akik egy szakmailag kiváló, motiváló és összetartó közösséghez szeretnének csatlakozni. Az MCC budapesti központjában induló Juniorképzésre július 31-ig, a regionális központjaiban indulóra pedig augusztus 7-ig adhatják be jelentkezésüket a leendő hallgatók.
2022. 07. 05. 9:22
Fiatal Tehetség Program

Tudományok és művészetek svédasztalát kínálják

Budapest
Izgatott gyermekek mocorognak a konferenciaterem székein. A negyven tanuló és kísérő tanáraik feszülten várják, hogy kiderüljön, projektjük milyen benyomást keltett a zsűriben. A konferanszié fellép a pulpitusra, a mikrofonhoz sétál és jelentőségteljes szünetet tart. Minden szem rá szegeződik.
2022. 07. 05. 7:51
Migrációkutató Intézet

Iszlám: a háború vagy béke vallása

Szombathely
Sayfo Omar, az MCC Migrációkutató Intézetének vezető kutatója volt a szombathelyi képzési központ tanévzáró előadásának vendége. Az este folyamán olyan témák került szóba, mint az iszlám vallás kialakulása, az iszlám és az iszlamizmus elkülönítése, illetve az iszlamizmus és a migráció kapcsolata.
2022. 07. 05. 7:49

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A kormány elsődleges célja a biztonság garantálása

Budapest
Budapest, 2022. július 4. – Az orosz-ukrán háború nyomán a kormány elsődleges célja a biztonság garantálása – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hétfő esti eseményén. A honvédelmi miniszter miniszter hozzátette: ugyan ez nem a mi háborúnk, és Magyarország nem fog idegen érdekekért vérezni, de a megtámadott állam, vagyis Ukrajna oldalán kell állnunk.
2022. 07. 05. 7:49

Fa Nándor Szegeden

Szeged
Az MCC szegedi képzési központjának szervezésében népes közönség hallgathatta meg Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó előadását.
2022. 07. 05. 7:48
Középiskolás Program, Révfülöp

Balatoni nyár!

Révfülöp
Révfülöpön nyaraltak az MCC Középiskolás Programjának debreceni diákjai.
2022. 07. 04. 8:03
Révfülöp, Vitaakadémia

A Vitaakadémia idén is sikerrel zárta a népszerű vitatábort

A Vitaakadémia idén is sikerrel zárta egyik legnépszerűbb programját, a vitatábort, amely egy remek továbbképzési lehetőség a végzett vitavezetők és a formális vitában kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok számára.
2022. 07. 01. 12:44
Egyetemi Program, Junior Program

Barátságos küzdelem a csapatépítés jegyében

Debrecen
A tanév végéhez közeledve a lazítás is középpontba került a debreceni junior programban.
2022. 07. 01. 6:51

Nagy Márton: A legolcsóbb módja a válságkezelésnek, ha véget ér a háború

Budapest
A legfontosabb kihívás a magyar kormány számára, hogy milyen gazdaságvédelmi intézkedéseket hoz – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter, Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól című előadásban. Nagy Márton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén kijelentette: a legfontosabb feladat ebben a tekintetben a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése.
2022. 06. 30. 15:17
Diákjaink írták, Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Stuttgarti szakmai napok

Stuttgart
A Magyar-Német Intézet szervezésében június 12. és 15. között stuttgarti szakmai kiránduláson vehettek részt a német nyelv és politika iránt érdeklődő MCC-s diákok, akik élményeiket az alábbi beszámolóban foglalták össze.
2022. 06. 30. 9:27
Középiskolás Program, Révfülöp

Ha nyár, akkor irány Révfülöp!

Révfülöp
Régiós KP tábort szerveztek a zalaegerszegi, szekszárdi, veszprémi és szombathelyi KP-s diákoknak Révfülöpön.
2022. 06. 30. 7:45

Megnyílt az MCC könyvtára

Budapest
Megújult a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 21. századi könyvtára és annak szolgáltatásai, digitális anyagai, amelyek az MCC egyedülálló tehetséggondozási programját szolgálják. Az MCC Könyvtára ugyan már a tavaszi félév folyamán fogadta az olvasókat, de hivatalosan a vizsgaidőszak vége hozta el a megnyitót.
2022. 06. 29. 12:51
Migrációkutató Intézet

Lengyel, magyar – két jó barát miképp segít a bajba jutott ukránokon?

Budapest
128 nappal később – az ukrán menekültválság Közép- és Kelet-Európában – címmel került megrendezésre kerekasztal-beszélgetés a Mathias Corvinus Collégium Tas vezér utcai épületében június 28-án. Liliana Śmiech, a lengyelországi Warsaw Institute geopolitikai kutatóintézetének alelnöke, valamint Gönczi Róbert, a budapesti székhelyű Migrációkutató Intézet junior elemzője osztották meg a tárgyban szerzett tapasztalataikat és válaszoltak a közönség kérdéseire. A rendezvény moderátora Kovács Blanka, a Migrációkutató Intézet junior kutatója volt. 2022 február 24-ének hajnalán az Oroszországi Föderáció megtámadta Ukrajnát és az immár negyedik hónapja tartó katonai invázió a második világháború óta nem tapasztalt menekültkrízist váltott ki Európában.
2022. 06. 29. 7:42
Diákjaink írták, Média Iskola

A Média Iskola bejárta az ezerarcú Szerbiát és Koszovót!

Szerbia, Koszovó
Szabadkától Pristináig megcsodálták a diákok a helyi kultúrákat és betekintést nyertek a térség problémáiba.
2022. 06. 28. 11:05

Az MSZMP párthadserege, a Munkásőrség - Konferencia az MCC-ben

Budapest
Közös felelősségünk beszélni a múltról, hogy a vészterhes idők ne merüljenek feledésbe – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) "A szocialista forradalom rendfenntartói" - konferencia a Munkásőrségről címmel megrendezett konferencián. A szocialista hatalmi rendszer támogatására létrehozott, közvetlen pártirányítás alatt állt félkatonai szervezet működéséről tanulmány is született, amely megtalálható az MCC hivatalos honlapján.
2022. 06. 28. 7:43
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

V4+Németország konferencia: Az Európai Zöld Megállapodás megvalósítása – lehetőségek és kihívások

Magyarország 2021. július 1-jén vette át a visegrádi együttműködés egy évre szóló soros elnökségét a Lengyel Köztársaságtól. Ezen alkalom egyik zárásaként a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, a Budapesti Andrássy Egyetemmel, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájával, az Institute of Public Affairs-vel, a prágai Metropolitan Egyetemmel, valamint a Páneurópai Egyetemmel közösen szervezte meg a „V4+Németország konferencia: Az Európai Zöld Megállapodás megvalósítása – lehetőségek és kihívások” nevet viselő rendezvényt 2022. június 22-24. között. A háromnapos konferencián öt országból – a V4-országokból és Németországból – vettek részt egyetemi oktatók, politikai döntéshozók, valamint körülbelül 40 diák.
2022. 06. 28. 7:40
Középiskolás Program

Add ki a fáradt gőzt! - Fesztivál SzezOn

Budapest
Június 11-én “Add ki a fáradt gőzt!-Fesztivál SzezOn” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk budapesti KP-szombatját az MCC Tas vezér utcai központjában.
2022. 06. 27. 16:31
Ifjúságkutató Intézet

A nyugatinál jóval nyitottabb nemzet a magyar

Ha Magyarország a nemzeti érdeket más országok érdekei elé helyezi, és ezért konfrontációt is felvállal, gyakran éri az a vád, hogy különutas politikát folytat, képtelen az együttműködésre. A külföldi sajtó sok esetben festi le a magyarokat úgy, mintha a nyugati társadalmakhoz képest elzárkózóbbak, mások nézőpontjának elfogadására kevésbé fogékonyak lennénk. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szociológia Műhelyének és Ifjúságkutató Intézetének nemzetközi kutatása szerint ennek éppen az ellenkezője igaz ránk, magyarokra.
2022. 06. 27. 13:35
Alumni

Karibi hangulat a nyárindító Alumni Koktélpartin

Budapest
Az Alumni Koktélparty évek ótahagyományos nyárindító esemény öregdiákjaink körében, és ez idén, június 23-án sem volt másképp. Ezúttal a karibi hangulatot varázsolt a Karrierközpont csapata az MCC falai közé.
2022. 06. 27. 6:49
Junior Program

Ünnepséggel zárta tanévét az első szegedi Junior évfolyam

Szeged
Ünnepséggel zártuk a tanévet az első szegedi Junior évfolyammal, ahol a programban résztvevő 22 diák emléklapot vehetett át.
2022. 06. 27. 5:53

Varga Judit a miskolci MCC-ben: A nemzeti érdek az elsődleges

Miskolc
Hatékonyabb igazságszolgáltatás és a digitális jogállam megteremtése is célja a kabinetnek az új ciklusban – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter az Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci teltházas rendezvényén. Varga Judittal Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője beszélgetett a tehetséggondozó „Új kihívások - új megoldások” címet viselő rendezvénysorozatán.
2022. 06. 25. 8:00

I. Országos Közgáz Találkozó

Sukoró
2022.06.13-án megrendezésre került az Első Országos Közgáz Találkozó, ahol az újonnan felvett vidéki hallgatóink és a meglévő diákjaink tölthettek el egy teljes napot együtt
2022. 06. 24. 15:46

Világgazdasági kockázatok és kilátások

Debrecen
A világszerte magas infláció az előrejelzések szerint 2022 őszén tetőzhet.
2022. 06. 24. 12:37
Klímapolitikai Intézet

Energia- és klímakérdések az ukrán helyzet tükrében

Szombathely
Az elmúlt években párhuzamosan futó válságok következményeként rengeteg kérdés foglalkoztatja nemcsak a szakértőket, hanem az átlag uniós polgárokat is.
2022. 06. 23. 16:00
Migrációkutató Intézet

Éhínség, vízhiány, sáskajárás – A klímaváltozás hatásai Afrikától a Közel-Keletig

Győr
Súlyos vízhiány, a sporadikus éhínség, valamint olyan természeti katasztrófák, mint a pár évente megismétlődő sáskajárások. Európai emberként nehéz e folyamatokat a maga valóságában érzékelni, azonban nagyon fontos, hogy a fiatal generációk minél hamarabb és minél részletesebben megismerkedhessenek jelen világunk súlyos társadalmi krízishelyzeteivel.
2022. 06. 23. 13:15

Öt ízben megkerülve a Horn-fokot – Fa Nándor világhírű magyar vitorlásversenyző előadása a győri MCC-ben

Győr
Mi magyarok különösképpen tiszteljük azokat az embereket, akik hazánk hírnevét öregbítik a nagyvilágban, legyen az művész, sportoló vagy akár feltaláló. Fa Nándor méltán illeszkedik a „világraszóló magyarok” sorába, hiszen a vitorlássportban elért eredményei és egyéni teljesítménye világhírűvé tette nevét és ezáltal hazáját is.
2022. 06. 23. 11:00
Klímapolitikai Intézet, MCC Feszt

MCC Feszt: középpontban a környezeti fenntarthatóság

Esztergom
Az MCC Feszt szervezői 2022-ben is kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti fenntarthatóságra. Ennek jegyében valósul meg a rendezvény előtt a Klímapolitikai Intézet immáron hagyományos szemétszedési akciója, de magán a háromnapos fesztiválon is számos zöld téma kerül majd terítékre.
2022. 06. 22. 14:05
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely

Az Európai Bizottság Joint Research Centre kutatóközpontjában

Sevilla
Bár Kína ma már világelső az ipari robotok alkalmazásában, az Európai Unió és Japán továbbra is őrzi vezető pozícióját a robotgyártásban - tudhatták meg a Mathias Corvinus Collegium hallgatói a sevillai Joint Research Centre (JRC) kutatóközpontban tett látogatásuk második napján. A még folyamatban lévő kutatás előzetes eredményeit Néstor Duch-Brown az elsők között az MCC-s diákokkal vitatta meg.
2022. 06. 22. 13:42
Fiatal Tehetség Program

FIT nyílt nap Szombathelyen

Szombathely
2022. 06. 22. 9:58

Csák János: a család, az oktatás és a kultúra is erőforrás

Budapest
Budapest, 2022. június 21. – A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára – emelte ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kedd esti, teltházas eseményén. A tárcavezető elmondta: a családpolitika terén három mutató különösen fontos – a kiszámíthatóság; a mielőbbi gyermekvállalás; valamint a jövedelememelkedés a gyermekes háztartásokban. Az MCC Tas vezér utcai központjába látogató miniszterrel Setényi János, a Tanuláskutató Intézet vezetője beszélgetett.
2022. 06. 21. 13:32
Diákjaink írták, Egyetemi Program

Kirándulás a Balatonon

Révfülöp
Az MCC Nyári Akadémia programjának keretein belül egy három napos kiránduláson vehettünk részt a Balaton környékén.
2022. 06. 21. 13:25
Diákjaink írták

Diákjaink győzedelmeskedtek Európa legnagyobb és legismertebb nemzetközi jogi perbeszédversenyén

A Telders International Law Moot Court Competition Európa legnagyobb és legismertebb nemzetközi jogi perbeszédversenye.
2022. 06. 21. 12:53
Lunch Talks

Egy meg nem valósult szabadság?

Budapest
Az MCC Lunch Talks eseménysorozatunk tavaszi szemesztert záró alkalmának vendégeként Dr. David Hodge, az MCC Visiting Fellowship Program vendégoktatója tartott előadást a vallásszabadság nemzetközi helyzetéről.
2022. 06. 21. 10:34

Mozgalmas hétvége a szolnoki képzési központban

Szolnok
Az elmúlt hétvégén a város több pontján, illetve számos rendezvényén találkozhattak az érdeklődők az MCC szolnoki képzési központjának munkatársaival.
2022. 06. 21. 10:26
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely

A Technológiai Jövők Műhelyének diákjai Sevillában jártak

Sevilla
Az európai uniós vállalatok kutatás-fejlesztési teljesítménye leszakadóban van Kínától és az Egyesült Államoktól, mely aggodalomra ad okot - tudhatták meg a Mathias Corvinus Collegium hallgatói az Európai Bizottság Joint Research Centre (JRC) kutatóközpontjának sevillai székhelyén.
2022. 06. 20. 14:06

Stresszre igenis szükségünk van

Zalaegerszeg
Stresszre igenis szükségünk van: a „jó stresszek”, például a nevetés és az érintés életerőt serkentenek – hangzott el Prof. Dr. Bagdy Emőke előadásában a zalaegerszegi MCC-ben.
2022. 06. 20. 13:56
Középiskolás Program

Nyárváró Országos KP Szombat

Június 18-án “Nyárváró KP szombat” címmel rendeztük meg a Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC budapesti képzési központjában  (1113 Budapest, Tas Vezér utca 3-7.)
2022. 06. 20. 13:49
Diákjaink írták, Visiting Fellowship Program

Diákunk Bolognában járt

Bologna
Az elmúlt pár hónapban, amelyet az Universitá degli Studi di Bologna Jogi Karán tölthettem rengeteg új szakmai tapasztalattal gazdagodtam. Rendkívüli élmény volt az egyetem szakmai programjain, kurzusain részt venni és megismerkedni a közösség tagjaival, akikkel felfedeztük a várost, a kultúráját és természetes a konyháját is.
2022. 06. 20. 11:00
Középiskolás Program

Hagyománytermető céllal szerveztünk KPs diákjainknak nomád kentúrat a Bodrogon

Bodrog
Hagyománytermető céllal szerveztünk KPs diákjainknak nomád kentúrat a Bodrogon.