Hírek

loading...
2022. 01. 25. 13:52
Klímapolitikai Intézet

Ki ment meg minket a klímaváltozástól?

Zalaegerszeg
„Ki ment meg minket a klímaváltozástól?” címmel rendezett pódiumbeszélgetést a zalaegerszegi MCC!
2022. 01. 25. 8:25
Budapest Fellowship Program, Visiting Fellowship Program

Felfedezni Esztergomot

Esztergom
A Budapest Fellowship Program ösztöndíjasai és az MCC vendégoktatói a héten Esztergomba látogattak el, hogy megismerkedjenek Magyarország egyik legjelentősebb történelmi városával.
2022. 01. 24. 10:26
Középiskolás Program

Mit jelent az, hogy modern?

Debrecen
Miért fest absztrakt formákat az, aki tudna gyönyörű portrét is készíteni?
2022. 01. 24. 9:37
Migrációkutató Intézet

Merre tovább Afrika? avagy milyen tendenciák fognak érvényesülni a legfiatalabb kontinens migrációs folyamataiban?

Győr
Kevés olyan közéleti és tudományos témát találni manapság, amely olyannyira nagyszámú közönséget tudna megmozgatni, mint a migráció, a népvándorlás kérdése. E téma mai világunk talán egyik legaktuálisabb és az egyik legkevésbé „értelemzett” társadalmi-gazdasági folyamata, melynek helyes megértése, szakszerű kezelése minden ember számára fontos feladat.
2022. 01. 24. 8:28
Vitaakadémia

Gondoltad volna, hogy a matematikaórán tanult műveleteket a vitázásban is kamatoztatni tudod?

Budapest
Az MCC Vitaakadémia Vitatréner képzés első évfolyamának záró eseményén többek között a formális logika világával ismerkedhettek meg a résztvevők. A képzés egyik célja az észérvek mentén, strukturáltan felépített beszédek megalkotása volt. Az elsajátított ismereteket aztán élesben, vitaszituáció során is gyakorolhatták, pallérozva ezzel a már meglévő kompetenciákat.
2022. 01. 21. 12:13
Pszichológia Iskola

Sztereotípiák újragondolása

Szeged
Kozma-Vízkeleti Dániel, az MCC-Mindset Pszichológia Iskolájának vezetője nyitotta az évet szegedi központunkban. Az est témájául a párkapcsolatokról és családmodellekről kialakított sztereotípiák és azok újragondolásai szolgáltak.
2022. 01. 21. 9:29
Könyvkiadás

"Ha van vízió, az már fél siker"

Pécs
Abishur Prakash világszerte ismert és elismert kanadai geopolitikai szakértő és jövőkutató "The World Is Vertical" című könyvének bemutatója kapcsán beszélgettek Pécsett a globalizáció bukásáról, átalakulásáról.
2022. 01. 20. 17:38
Konferenciák

Hamarosan itt az MCC Budapest Summit! - Videó

Budapest
Az MCC nemzetközi konferenciát szervez, amely különös hangsúlyt fektet az oktatás szerepére a nemzeti öntudat formálásában. Az egyedülálló szakmai eseményen neves hazai és külföldi szakértők, előadók arról értekeznek, hogy mit és miért tanítunk gyermekeinknek a jogokról, felelősségről, embertársainkról, a genderről és a kritikus gondolkodásról, illetve hogy ezeknek milyen hatásai, következményei lehetnek.
2022. 01. 20. 12:03
Ambassador Talks

Fontos megismerni egymást és diskurzust folytatni kényes témákban

Budapest
Folytatódik Ambassador Talk programsorozatunk 2022-ben is, melynek szezonnyitó rendezvényén vendégünk volt Őexc. Pascale Andréani, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete.
2022. 01. 19. 14:00
Diákjaink írták, Vezetőképző

Az innováció akkor hasznos, ha nem csak újdonságértékkel, hanem haszonnal is szolgál a társadalom számára – látogatás a thaiföldi Nemzeti Innovációs Ügynökségnél

“Innovation means making creativity into the value of reality.” - Az innováció a kreativitás értékes valósággá formálása. Ezt az újszerű gondolatot a thai innovációs ügynökségre való látogatáskor hallhatta a Vezetőképző Akadémia csapata bangkoki tanulmányútja során.
2022. 01. 19. 9:45
Pszichológia Iskola

A kiközösítés állandó probléma a fiatal közösségekben

Pécs
A „bullying”, vagyis a kiközösítés, megfélemlítés manapság sajnos állandó probléma a fiatal közösségekben a valós és az online térben egyaránt. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány 2022-es első nyilvános pécsi rendezvényén Szőnyi Lídia pszichológus, a MCC Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára tartott előadást a témában.
2022. 01. 19. 8:54
Diákjaink írták, Vezetőképző

A Vezetőképző Akadémia diákjai a Dynamis központjában

A Vezetőképző Akadémia hallgatói amerikai tanulmányi útjukon ellátogattak a washingtoni székhelyű Dynamis vállalat központjába.
2022. 01. 19. 8:52
Diákjaink írták, Vezetőképző

Adaptívvá tenni a NATO-t? - Vezetőképző Akadémia diákjai az ACT Innovation Hubban

A Vezetőképző Akadémia diákjainak következő útja az ACT Innovation Hub-ba vezetett az USA-ban, Norfolkban.
2022. 01. 19. 8:50
Diákjaink írták, Vezetőképző

A Vezetőképző Akadémia diákjai a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságán

A Vezetőképző Akadémia diákjai a tengerentúli tanulmányútjuk során Norfolkba is ellátogattak, ahol a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságának (ACT) képviselőivel találkoztak.
2022. 01. 19. 8:10
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Rendezvénybeszámoló: Médiaszabadság Magyarországon

Budapest
A "Németország és Magyarország párbeszédben" rendezvénysorozat részeként a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete és a Németországi Szövetségi Köztársaság Magyar-Német Társasága 2022. január 17-én online előadást szervezett a magyarországi médiaszabadságról. A német nyelvű előadásra és az azt követő panelbeszélgetésre közel százan voltak kíváncsiak.
2022. 01. 19. 8:00
Női Közéleti Vezetőképző

Győrben rendeztük meg a Női Közéleti Vezetőképző program első képzési hétvégéjét

Győr
Tárgyalástechnikáról, problémamegoldásról, a Visegrádi Négyekről és angol nyelvű nyilvános beszédről is tanulhattak, de számos külföldi előadót is meghallgathattak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Női Közéleti Vezetőképző programjának résztvevői az idei év első képzési hétvégéjén Győrben.
2022. 01. 18. 13:41
Középiskolás Program

Iránytű a továbbtanuláshoz - Középiskolás Program nyíltnap

Budapest
Január 15-én “Iránytű a továbbtanuláshoz” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC Tas vezér utcai központjában.
2022. 01. 18. 9:37
Migrációkutató Intézet

A Migrációkutató Intézet munkatársai a déli határon

Az utóbbi hónapokban folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Magyarország déli határain. Az aktuális helyzetről az ott szolgálatot teljesítő rendészeti szakemberektől első kézből kaphattak információkat a Migrációkutató Intézet munkatársai, akik nemrégiben egy tanulmányút keretében ellátogattak a Csongrád-Csanád megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központjába és megtekintették magát a határzárat is.
2022. 01. 18. 7:47
Roma Tehetség Program

Az idei év első képzési napját tartotta az Aranypánt Ösztöndíjas Program

Az idei év első képzési napját tartotta az MCC Roma Tehetség Programjának Aranypánt Ösztöndíjas Programja.
2022. 01. 18. 7:30
Klímapolitikai Intézet

„Ma már sajnos a mindennapjaink része, hogy azonnal megkapjuk a világ összes baját.”

A székesfehérvári MCC 2022. január 14-én, pénteken tartotta meg a központ idei első rendezvényét, melynek keretein belül Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója tartott előadást „Tévhitek és mítoszok a környezetvédelemről” címmel.
2022. 01. 17. 10:50
Könyvkiadás

Igazságra törekvő értelem

„Nem a kereszténységet kell féltenünk, hanem azt a társadalmat, amely lemond a kereszténységről, mert az a társadalom az igazságról mond le.” (Dr. Székely János)
2022. 01. 17. 8:22
Tanuláskutató Intézet

Az MCC adott otthont a magyar edtech vállalkozások előkészítő munkaülésének

Január 12-én az MCC adott otthont a magyar edtech vállalkozások és start-up-ok előkészítő munkaülésének. A munkaülés célja a magyar Edtech Szövetség előkészítése és az Európai Edtech Szövetségbe való belépéshez szükséges lépések számbavétele volt.
2022. 01. 17. 8:19
Ifjúságkutató Intézet

A királyfi elindul szerencsét próbálni – fiatalok a világról és az elvándorlásról

„Fiatalság, bolondság!” – tartja a mondás, hiszen ez az élménykeresés, a kalandvágy, a vakmerőség időszaka. De milyenek ma a fiatalok? Mit gondolnak az őket körülvevő világról, a jövőről? Az MCC Ifjúságkutató Intézetének felmérése segít abban, hogy egy kicsit többet megtudjunk róluk. Székely Levente, az intézet vezetője a miskolci központban beszélt a mai fiatalság élethelyzetéről, jövőről alkotott képéről, az őket foglalkoztató problémákról.
2022. 01. 14. 8:37
Migrációkutató Intézet

Marsai Viktor: Fontos, hogy foglalkozzunk a száheli válsággal!

Debrecen
Túlnépesedés, klímaváltozás, etnikai konfliktusok és dzsihádista csoport felkelése is sújtja az afrikai területet.
2022. 01. 13. 12:17
Középiskolás Program

Világgá mentem, majd jövök! – Konferáljunk híreket!

Miskolc
Ismét egy különleges KP-szombaton vehettek részt középiskolás diákjaink. Délelőtt a külföldi önkéntes munka szépségeiről beszélt Vörös Anna pszichológus, novellaíró, a délutánt pedig az Európa Rádióban tölthették el, ahol megismerkedhettek a rádiózás rejtelmeivel.
2022. 01. 13. 8:34
Konferenciák

Elindult a jelentkezés: hamarosan itt az MCC Budapest Summit!

Budapest
Már lehet jelentkezni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nagyszabású nemzetközi konferenciájára, az MCC Budapest Summitra, amely már 2019 óta biztosítja az érdeklődők számára, hogy találkozhassanak a világ legismertebb szaktekintélyeivel, gondolkodóival, döntéshozóival. Az idei kétnapos rendezvény előadói egy mindenki számára kulcsfontosságú kérdéskört járnak körül, azaz: milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket?
2022. 01. 13. 8:07
Pszichológia Iskola

A Szülők Akadémiája Békéscsabán

Békéscsaba
Elindult Szülők Akadémiája programsorozatunk hétfő este a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletén. Dr. Kozma-Vízkeleti Dániel, az MCC Pszichológia Iskola vezetőjének sziporkázó, humoros, s egyben elgondolkodtató előadását nagy számú, főleg felnőtt érdeklődő tekintette meg.
2022. 01. 12. 9:56
Lunch Talks

Az építészet és identitásunk kialakulása

Budapest
Az MCC Lunch Talks eseménysorozatunk évindító alkalmának vendégeként Mr. Stephen Sholl, az MCC Visiting Fellowship program vendégoktatója az építészet szerepéről beszélt az identitásunk kialakulásában.
2022. 01. 11. 12:52
Középiskolás Program

Együtt a tehetséges középiskolásokért! – KP-s szakmai nap a miskolci MCC-ben

Miskolc
A város szinte valamennyi középiskolája képviseltette magát azon a szakmai napon, amelyet azzal a céllal rendeztünk, hogy a középiskolák vezetőivel, tanáraival megismertessük az alapítványt és a miskolci régióközpontot, hiszen – bár a FIT Program már évek óta működik a városban – a szeptemberi bővítés óta sok minden történt a központ életében.
2022. 01. 11. 9:41
Migrációkutató Intézet

Fontos magyar érdek a Száhel-övezet stabilitása

A magyar katonák jelentős harci tapasztalatot szerezhetnek a száheli misszió során – erről is beszélt Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az MCC Migrációkutató Intézet (MKI) által szervezett kerekasztal-beszélgetésén, amelyen részt vett Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.
2022. 01. 08. 14:03
Migrációkutató Intézet

A déli határon kutatták a migrációt

Első kézből tájékozódhattak a Magyarországot érintő migrációs helyzetről és a rendészeti szervek tapasztalatairól a Migrációkutató Intézet munkatársai. A szakemberek a napokban ellátogattak a mórahalmi Határrendészeti Távfelügyleti és Irányító Központba, valamint megtekintették a műszaki határzárat is.
2021. 12. 31. 9:39
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Franktfurttól Londonig - A Középiskolás Program diákjai tanulmányi úton

Három diákunk, Bódis Bence, Nagy Léna, és Pásztor Dia írásai tanulmányi útjukról Frankfurtban, Brüsszelben, és Londonban a Középiskolás Program keretei között.
2021. 12. 30. 14:51

Gomba módra szaporodnak az MCC képzési központjai – Interjú Szalai Zoltánnal

Még soha annyian nem jelentkeztek az MCC képzéseire, mint az idén. Az intézmény tevékenysége – bár mélységesen összefügg – nem korlátozódik pusztán a tehetséggondozásra, hanem a konzervatív gondolkodás fellegvára is. Ma már számos neves külföldi vendégprofesszor, előadó „egymásnak adja a kilincset” az MCC-ben – hangzott el a Kossuth Rádióban, ahol Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyilatkozott az alapítvány 2021-es eredményeiről.
2021. 12. 30. 14:14
Collegium tartalom

Lánczi Péter: különösen eredményes évet zárt a több mint 25 éves MCC

Az MCC jelenleg 14 Magyarországi és összesen 23 Kárpát-medencei helyszínen van jelen, e központok jelentős része pedig szeptemberben indult – nyilatkozta Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese a HírTV-nek. Hozzátette: a diákok létszáma a korábbi évekhez képest sokszorozódott, nagy volt a túljelentkezés az összes MCC-s programra.
2021. 12. 30. 13:58

"A legsikeresebb évünkön vagyunk túl." - Az Origo interjúja Orbán Balázzsal

"A legsikeresebb évünkön vagyunk túl. Sikerült bebizonyítani, hogy az MCC megszolgálta a belé fektetett bizalmat." - nyilatkozta Orbán Balázs az Origonak adott interjújában. Az MCC kuratóriumának elnöke kiemelte: "...lehetséges idehaza létrehozni egy nemzeti alapon álló, de nemzetközileg is versenyképes oktatási, képzési intézményt".
2021. 12. 24. 10:00
Fiatal Tehetség Program

Tüsi karácsonya - egy történet, amely megírásában minden gyerek közreműködött

A karitatív akciók a Fiatal Tehetség Program (FIT) egyik legfontosabb kezdeményezései, ahol a gyerekekkel együtt segíteni tudunk egy közösségen, szervezeten, embertársainkon. Egy olyan alkalom, ahol a csoport együtt jót cselekszik, ezáltal is értékelve a saját életüket és tárgyaikat, érezve a segítségnyújtás jótékony erejét.
2021. 12. 23. 14:00
Alumni

Alumni Karácsonyi Party

2021.12.16-án került megrendezésre a hagyományos MCC Alumni Karácsonyi Party, ahol közel 100 alumna és alumnus gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljenek. Az eseménynek az MCC újonnan megnyitott Tas vezér utcai épülete adott otthont.
2021. 12. 23. 13:00
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

KP és FIT karácsony Szombathelyen

2021. 12. 23. 12:00
Diákjaink írták, Vezetőképző

A Vezetőképző Akadémia adventi gyűjtése a Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programjának javára

Az MCC Vezetőképző Akadémia diákjai és munkatársai adventi gyűjtést szerveztek a Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programjának javára.