Hírek

loading...
2022. 08. 03. 7:44
Fiatal Tehetség Program

Mintegy 900 fő a FIT Program nyári táboraiban!

Tata
Rekordszámú diák résztvevő, napi 16 programhelyszín - nagy sikerrel valósultak meg a FIT Program nyári táborai!
2022. 08. 01. 12:28
Junior Program

Hamarosan lezárul: a héten még lehet jelentkezni az MCC Juniorképzésére!

Zajlik a jelentkezési időszak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának (EP) zászlóshajójára, a Juniorképzésre. Habár az MCC budapesti központjába július 31-ig lehetett jelentkezni, az intézmény hat regionális helyszínén – Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Pécs – még augusztus 7-ig benyújthatják felvételi igényüket a középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok. A szervezők azoknak a leendő hallgatóknak a jelentkezését, akik egy szakmailag kiváló, motiváló és összetartó közösséghez szeretnének csatlakozni.
2022. 07. 30. 15:15
MCC Feszt

Teltház, napsütés és eső az MCC Feszt utolsó napján

Esztergom
Hatalmas siker volt a második MCC Feszt Esztergomban: a változékony időjárás ellenére is teltházas volt a fesztivál utolsó napja. A szombati program pedig szintén kifejezetten erősre sikerült: szó volt a sajtószabadságról, élőben jelentkezett be Klaus von Dohnányi, Szijjártó Péter fontos külpolitikai kérdéseket feszegetett. Emellett szó volt a hollywoodi álomgyárról, a jövő városairól, valamint a szólásszabadságról is.
2022. 07. 30. 14:54
MCC Feszt

Amerika-szerű, vagy nemzetállami Európát akarunk? - Klaus von Dohnanyi az MCC Feszten

Esztergom
Klaus von Dohnanyi, magyar származású korábbi vezető német szociáldemokrata politikus volt az MCC Feszt szakmai beszélgetéseinek következő vendége, aki online beszélt National Interests in Times of Radical Changes című könyvéről Szalai Zoltánnal, az MCC főigazgatójával.
2022. 07. 29. 18:43
MCC Feszt

Hazai és nemzetközi “nagyágyúk” vitái és óriási buli az MCC Feszten – második nap

Esztergom
Izgalmas szakmai előadásokkal folytatódott a 2022-es MCC Feszt második napja. Az érdeklődők megtudhatták mit adott a világnak a magyar film, milyen hatással vannak a multinacionális cégek társadalmunkra, valamint – Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter részvételével – az uniós tárgyalásokról is érdekfeszítő vitát hallhattak a fesztivál résztvevői. A tudományos, közéleti témák mellett természetesen most sem maradhattak el a jobbnál jobb zenei programok: a fesztivál hangulatot többek között a Balkan Fanatik, a New Level Empire, a Blahalouisiana, valamint a Dzsúdló garantálta.
2022. 07. 29. 16:12
MCC Feszt

VIDEÓ: Elstartolt az MCC Feszt!

Esztergom
2022. 07. 29. 12:00
MCC Feszt

Teltházzal indult az MCC Feszt

Esztergom
A MOL Nagyszínpados panelbeszélgetés után fergeteges hangulatban, teltházas koncertekkel és hajnalig tartó bulival zárta az első napját az MCC Feszt.
2022. 07. 28. 17:25
MCC Feszt

Elstartolt a második MCC Feszt: nemzetére büszke, világra nyitott, vitát kedvelő, jövőben gondolkodó közösség formálása a cél

Esztergom
Esztergom három napra ismét a zenei és szakmai programok kavalkádjává változik: elkezdődött a második alkalommal megrendezett, egyedülálló MCC Feszt. Már a rendezvény első napján hatalmas tömeg gyűlt össze a fesztivál megnyitó ünnepségén, amelyet egy neves külföldi szaktekintélyekből álló panelbeszélgetés követett a 2020-as évek előtt álló geopolitikai kihívásairól.
2022. 07. 27. 7:40
MCC Feszt

Elfogytak az elővételes Feszt Passok – a helyszínen tudtok még karszalagot venni

Hatalmas érdeklődés mellett indul az idei MCC Feszt, amit mi sem mutat jobban, minthogy az elővételes Feszt Passok teljesen elfogytak. Így online már sajnos nem tudtok jegyet vásárolni. A program indulásakor a helyszínen korlátozott számban állnak majd rendelkezésre karszalagok, ugyanakkor a programok legnagyobb része továbbra is ingyenes!
2022. 07. 26. 13:58
MCC Feszt

Startra kész - csütörtökön startol az MCC Feszt

Esztergom
Csütörtökön 15.00-tól megnyitóval és izgalmas szakmai panel beszélgetéssel indul az MCC feszt.
2022. 07. 26. 13:16
Geopolitikai Műhely

Az orosz-ukrán háború okai és következményei

Szeged
Demkó Attila előadásának első felében az orosz-ukrán háború jelentősebb okait igyekezett feltárni történelmi összefüggéseken, adatokon, statisztikákon és saját tapasztalatain keresztül.
2022. 07. 26. 8:44
Klímapolitikai Intézet

Több mint 150 önkéntes jött el a Klímapolitikai Intézet szemétszedési akciójára

Esztergom
Megrendezte a Klímapolitikai Intézet az MCC Feszt előeseményeként a Dunakanyar legnagyobb szemétszedési akcióját a Palatinus-tónál.
2022. 07. 25. 12:06
Diákjaink írták, Középiskolás Program

e-KP Nyári Tábor

Révfülöp
Július 18-án, hétfőn vette kezdetét a második nyári tábor. Kolozsvárról indultunk Révfülöpre, hosszú út után megérkeztünk a szállásra, ami elképesztően hangulatos volt. Mobilházakra voltunk felosztva, 4-5 fős házikók voltak. A tervezettnél hamarabb érkeztünk meg, így volt egy kis időnk fürödni a Balatonba, kényelmesen elfoglalni a szállást és megismerni a számunkra új személyeket. Este a hivatalos tábor megnyitója után elmentünk a Tóth vendéglőbe vacsorázni. Személy szerint én elégedett voltam az étellel, minden nagyon finom volt és annyit repetázhattunk amennyi belénk fért. Ezután ismerkedős játékok voltak, ami segített nyitottabbá tenni a társaságokat az új emberek megismerésére.
2022. 07. 25. 9:52

Az MCC-DEPO színpad utolsó napján is rengeteg színes program várta a látogatókat

Tusványos
Pénteken, az MCC-DEPO színpad utolsó napján is rengeteg színes bemutató, beszélgetés és vita várta az idelátogatókat.
2022. 07. 22. 13:03
Középiskolás Program, Révfülöp

KP csapatépítő nyári tábor

Révfülöp
A Középiskolás Programban mindig nagy hangsúly van fektetve a csapatépítésre, a barátkozásra, a kapcsolatok kiépítésére. Ezekre az alkalmakra nagyszerű lehetőséget nyújtanak a nyári illetve téli táboraink. Idén nyáron Révfülöpre látogattunk 40 erdélyi Középiskolás Diákkal, akik felejthetetlen élményeket szerezhettek!
2022. 07. 22. 9:45

Tusványos: második nap

Tusványos
Megannyi érdekfeszítő program és előadás várta az MCC-DEPO színpadhoz látogatókat a Tusványoson.
2022. 07. 21. 11:17

Az MCC a 31. Tusványoson

Tusványos
Rengeteg aktuális és izgalmas előadással, kerekasztal-beszélgetéssel, vitával és könyvbemutatóval várjuk a most zajló Tusványos látogatóit az MCC-DEPO színpadon egészen péntekig.
2022. 07. 20. 9:50

Miniszterek az MCC-ben: Navracsics Tibor

Budapest
A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szereplésével folytatódott az MCC új minisztereket bemutató rendezvénysorozata. Az ezúttal is telt ház előtt tartott eseményen Navracsics Tibor beszélt arról, hogy a válságok ellenére továbbra is ambiciózus tervei vannak a kormánynak: 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé akarunk tartozni.
2022. 07. 19. 8:18

Összeült a debreceni Aranybika felújítási terveit bíráló bizottság

Debrecen
Összeült a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni központjának, az ikonikus Aranybika épületének felújítási terveit bíráló bizottság. A program a debreceniek bevonásával zajlik, a város polgármestere Papp László és főépítésze is tagja a bizottságnak.
2022. 07. 18. 14:57
Középiskolás Program

Miskolci KáPé-sok a „Gyönyörök kertjében”

Budapest
Varázslatos világ elevenedett meg a miskolci KP-s diákok előtt, hiszen eredetiben láthatták Hieronymus Bosch németalföldi festő szürreális, különös és egyben hátborzongató képeit Budapesten, a Szépművészeti Múzeum időszakos kiállításán.
2022. 07. 15. 9:40

Nívós szakmai programot kínál az MCC az újrainduló Tusványoson

Önálló színpaddal először képviselteti magát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, néhány nappal az MCC Feszt előtt. A 31. alkalommal megszervezett tusnádfürdői többnapos eseményre egyedülálló szakmai programmal készül az MCC: az előadások mellett lesznek kerekasztal-beszélgetések, viták és könyvbemutatók is, valamint az immáron több mint 25 éves tehetséggondozó intézmény képzési programjaival is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az Erdélyben és a Bánságban 8 magyarok lakta településen elérhető MCC is bemutatkozik a látogatóknak.
2022. 07. 15. 9:24
Középiskolás Program

Nyár, táborozás, barátok, kötődés: ez Révfülöp!

Révfülöp
A Középiskolás Program (KP) miskolci diákjai élményekkel teli, fantasztikus hangulatú táborozáson vehettek részt Révfülöpön. A négy nap alatt az ország különböző pontjairól – Békéscsabáról, Debrecenből, Szegedről – érkező KáPésokkal szoros barátságokat kötöttek, és igazi csapattá kovácsolódtak.
2022. 07. 15. 7:55
Roma Tehetség Program

Fiatalok jelentkezését várja az MCC Roma Tehetség Programja

Már lehet jelentkezni a Roma Tehetség Program (RTP) 2022 őszén induló képzéseire. A szervezők augusztus 5-ig várják az olyan, érettségi előtt álló, vagy már érettségivel rendelkező, illetve a felsőoktatásban tanuló vagy diplomás fiatalok jelentkezését, akik hazai vagy külföldi alap-, mester- vagy doktori képzésre készülnek. Az RTP célja a roma fiatalok felkarolása, pályaválasztásuk, sikeres felvételijük, eredményes diplomaszerzésük támogatása.
2022. 07. 14. 10:23
Roma Tehetség Program

Együtt a hátrányos helyzetű és roma tehetséges fiatalokért

Miskolc
Együttműködési megállapodást kötött a Mathias Corvinus Collegium és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium azzal a céllal, hogy egyetlen fiatal tehetség se vesszen el azért, mert hátrányos helyzetből, nehezebb körülmények közül indult. Az aláíró felek közös küldetése, hogy a helyi közösségek számára kiművelt, a közösségért, a hazáért tenni akaró embereket neveljenek. Az együttműködést az MCC részéről Constantinovits Milán szakmai főigazgató-helyettes és Konyári György miskolci képviselet-vezető, a szakkollégium részéről Makkai László igazgató és Őexcellenciája Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke írta alá.
2022. 07. 14. 9:52
MCC Feszt

David Coultharddal is találkozhatnak az MCC Feszten – Ismét „hangot adunk a tehetségnek”

David Coulthard korábbi Formula 1-es autóversenyzővel, valamint számos más hazai és nemzetközi szaktekintéllyel, közéleti szereplővel és hírességgel találkozhatnak mindazok, akik részt vesznek július 28. és 30. között az esztergomi MCC Feszten. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén aktuálpolitikai kérdésekről vitázik Patrick Deneen, amerikai konzervatív politikai filozófus és Radek Sikorski, az Európai Parlament lengyel származású képviselője. Emellett a hazai újságírás jeles képviselői is elmondják gondolataikat a szakma helyzetéről, de a magyar kultúrharc, a hollywoodi álomgyár, valamint a jövő városai kulisszái mögé is betekinthetnek az érdeklődők, akik nagyrészt ezúttal is ingyenesen látogathatják az eseményt.
2022. 07. 14. 9:25

Kitörni a véleménybuborékból

Budapest
Átláthatóság, felelősség, szólásszabadság az internetes platformokon: az uniós Digital Services Act (DSA) jelentősége a nemzeti érdekek tükrében címmel tartott konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI) és a Mathias Corvinus Collegium az egyetem Zrínyi Miklós Termében július 13-án.
2022. 07. 13. 14:39

Amire büszkék lehetünk

Szentkirályi Alexandra volt a szekszárdi MCC legutóbbi szakmai programjának vendégelőadója.
2022. 07. 13. 10:07
Középiskolás Program, Révfülöp

KP tábor Révfülöpön

Révfülöp
Lezajlott 2022. július 11 és 14. között a Középiskolás Program nyári tábora Révfülöpön. A diákok Erdélyből, Kárpátaljáról és Székesfehérvárról érkeztek.
2022. 07. 12. 15:10
Fiatal Tehetség Program

FIT nyári tábor Tatán

Tata
Lezajlott a Fiatal Tehetség Program 5-7. osztályos diákjai számára az első nyári tábor július 4-8 között Tatán.
2022. 07. 12. 9:03
Egyetemi Program, Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Többszörösére nőtt az MCC képzéseire jelentkezők száma

Kiugróan magas volt a túljelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programjaira. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT), valamint Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban, Kárpát medence-szerte pedig további 9 központban foglalkozik fiatalok oktatásával, nevelésével. A tavalyi évhez képest az MCC FIT Programjára idén közel kétszer annyian jelentkeztek. A középiskolásoknak szóló képzésre pedig – a hatalmas túljelentkezés miatt – az MCC 2022-ben több férőhelyet biztosított.
2022. 07. 12. 7:54
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Szakmai program Berlinben 2022. július 6-8. között

Berlin
2022. július 6-8. között Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója szakértői találkozókon vettek részt Berlinben. A találkozók keretében kétoldalú párbeszédet folytattak a magyar-német kapcsolatok fejlesztéséről, a folyamatban lévő könyvkiadásokról, valamint a lehetséges közös együttműködésekről.
2022. 07. 11. 14:18

Bemutatkoztunk a Nyárhangoló Fesztiválon!

Palics
Bemutatkozott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a vajdasági magyarok legizgalmasabb szabadidős rendezvényén, a Nyárhangoló Fesztiválon!
2022. 07. 11. 5:00
Révfülöp

Kitárta kapuit a révfülöpi kikötő és diáktábor

Révfülöp
Megnyílt a Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor Révfülöpön. A tehetséggondozás kiemelt központjában idén eddig már 300 diák táborozott, idén nyáron pedig még közel 500 fő oktatását, nevelését teszi lehetővé a Mathias Corvinus Collegium – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója a kikötő és diáktábor megnyitó ünnepségén, Révfülöpön.
2022. 07. 08. 13:16
Fiatal Tehetség Program, Révfülöp

Kaland, közösség, kihívás nyáron is

Révfülöp
A fiatal tehetségek is birtokba vették idén nyáron a révfülöpi vitorláskikötőt és diáktábort. A FIT-es diákok 2022. június 7 és 20. között közel 100-an érkeztek táborozni Budapestről, Pécsről, Szolnokról, Kecskemétről és Kárpátaljáról.
2022. 07. 08. 9:44
Révfülöp

Komoly felújítások a révfülöpi vitorláskikötő és diáktáborban

Révfülöp
A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor a tehetséggondozás kiemelt helyszíne, amelyet komoly felújításokat követően vehetnek birtokba a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. A beruházás azzal a céllal valósult meg, hogy egy minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas tehetséggondozó központ jöjjön létre a városban.
2022. 07. 08. 8:00

Elkészült a Mathias Corvinus Collegium Oktatási és Nevelési Stratégiája

A Kárpát-medence vezető tehetséggondozó intézményeként különös gondot fordítunk oktatási és nevelési munkánk összehangolására, a legkorszerűbb tanuláskutatási eredmények becsatornázására mindennapi működésünkbe.
2022. 07. 07. 10:58
Középiskolás Program, Révfülöp

Három képviselet, négy nap, tengernyi élmény

Révfülöp
2022. június 20-23 között Révfülöpön került megrendezésre Győr, Pécs és Budapest közös regionális KP-s tábora.
2022. 07. 07. 10:30
MCC Feszt

Újabb sztárfellépők az MCC Feszten – Ismét „hangot adunk a tehetségnek”

Rob Long amerikai író és tv-producerrel, Jonathan Leaf amerikai dráma- és forgatókönyvíróval, valamint a Punnany Massif együttes tagjaival is találkozhatnak mindazok, akik részt vesznek július 28. és 30. között az esztergomi MCC Feszten, amelynek programjai túlnyomó többségben ezúttal is ingyenesen lesznek látogathatóak.
2022. 07. 07. 7:43
Lunch Talks

„The Judicial Robe of Europe” avagy a talárba bújt Európa – beszélgetés az európai bírói szerepekről és bírósági párbeszédről

Budapest
A bíróságok közötti, kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd kulcsfontosságú, hiszen az Európai Bíróság sem tévedhetetlen – hangzott el az európai nemzeti, uniós és nemzetközi bírói fórumok közötti párbeszéd jelentőségéről szóló rendezvényen, amelyen Christopher Vajda QC, az Európai Unió Bíróságának korábbi tagja tartott előadást. Az előadást követően a bírósági dialógus különböző kérdéseit Christopher Vajda QC, Federica Cristani, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézet szenior kutatója és Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője vitatták meg Sándor Lénárd moderátorral, az MCC Nemzetközi Jogi Műhely vezetőjével.