Hírek

loading...
2021. 09. 27. 14:54
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Német választási est az MCC-ben

Magyar és német szakértők elemezték a németországi szövetségi parlamenti választások előzetes eredményét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vasárnapi rendezvényén. A választási esten elhangzott: bármilyen koalíció is formálódik a kormányzásra, „megszűnik az a becsontosodott időszak, amelyet az elmúlt 16 évben Angela Merkel alatt tapasztalhattak a németek”.
2021. 09. 24. 16:06
Budapest Lectures

Marion Maréchal az MCC-ben beszélt az oktatás helyzetéről

Jelentős színvonalesés és egyre csökkenő elvárások jellemzik jelenleg a francia oktatási rendszert- erről is szólt a Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai épületében tartott előadásában Marion Maréchal volt francia nemzetgyűlési képviselő, a Budapest Lectures programsorozat rendezvényén. Az MCC és a Danube Institute közös eseményén a lyoni Institut des sciences sociales, économiques et politiques (ISSEP) igazgatója az egyre jobban terjedő szélsőbaloldali ideológiák veszélyeiről is beszélt.
2021. 09. 24. 9:51
Női Közéleti Vezetőképző

Közéleti Vezetőképző Hölgyek számára - újra lehet jelentkezni az MCC képzésére

Idén decemberben már negyedik alkalommal indul a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Női Közéleti Vezetőképző Programja, amelynek fővédnöke Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az ingyenes képzésére azokat a hölgyeket várják, akiknek vezetői ambícióik vannak és már rendelkeznek egyetemi diplomával.
2021. 09. 21. 15:54
Collegium tartalom

Több mint 3700 fiatal tehetség fejlődését segíti az MCC az új tanévben

Egyre nagyobb az érdeklődés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyedülálló képzései iránt: a tehetséggondozó idén több mint 3700 diákkal kezdi meg az új oktatási évet. Az alapítvány bővülése földrajzi értelemben is jelentős, Kárpát-medence-szerte már 23 városban érhetők el az MCC programjai. A 2021/22-es képzési évben több új hazai és külföldi oktató, előadó is csatlakozik az intézményhez, hogy segítsék a saját jövőjükért és a nemzetért is tenni akaró diákok fejlődését.
2021. 09. 16. 13:08
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Német szakemberek segítik az MCC-s diákok szakmai fejlődését

Szeptemberben négy vendégelőadó érkezett Németországból a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar–Német Intézetéhez. A professzorok a Visiting Fellowship Program (VFP) keretében oktatási, kutatási és publikációs tevékenységet végeznek az immáron 25 éves tehetséggondozó intézményben.
2021. 09. 14. 14:38
Középiskolás Program

9/11 20 év távlatából

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásról és annak globális következményeiről is szó volt az MCC Középiskolás Program szakmai napján, amelyet már a Mathias Corvinus Collegium új, Tas vezér utcai központjában tartottak.
2021. 09. 14. 9:05
Collegium tartalom

Győri együttműködés a fiatal tehetségek támogatására

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a győri Széchenyi István Egyetem. A két intézmény újabb lehetőségeket kínálva segíti a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában, felismerve, hogy a legelőnyösebb, ha erre minél több szakmai közösségben nyílik mód. Az öt évre szóló együttműködési megállapodást az MCC részéről Szalai Zoltán főigazgató, az Egyetem képviseletében pedig Filep Bálint elnök és Baranyi Péter rektor írták alá az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény győri központjában.
2021. 09. 13. 12:27
Collegium tartalom

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogramja felvételt hirdet 2021-2022 évi képzési programjára

A képzés célja a 9–11. osztályos, tehetséges és a jövőjükért tenni akaró kárpátaljai fiatalok mentorálása egy iskolai tanévet lefedő program keretében. Az egy iskolai tanévet lefedő program keretében személyes mentorálásra, szakmai tanácsadásra és készségfejlesztő workshopokra is sor kerül. A program a résztvevők számára ingyenes.
2021. 09. 09. 20:45
Collegium tartalom

„Négyzetre emeljük a tehetséget” - évnyitó a Mathias Corvinus Collegiumban

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg új képzési évét a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ahol az alapítvány egyedülálló programjainak köszönhetően több mint 3500 fiatal tanul majd a 2021/2021-es esztendőben. Az eseményen köszöntőt mondott Orbán Viktor miniszterelnök és előadást tartott Niall Ferguson brit történész is.
2021. 09. 09. 15:50
Budapest Lectures, Collegium tartalom

Niall Ferguson: az emberiségnek tanulnia kell a hibáiból

Budapest, 2021. szeptember 9 - frissen megjelent “Doom: The Politics of Catastrophe” című kötetét mutatta be Niall Ferguson, világhírű brit történész, akivel Boris Kálnoky, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Média Iskolájának vezetője beszélgetett.
2021. 09. 09. 10:01
Fiatal Tehetség Program

Sikeresen lezajlott az erdélyi MCC Fiatal Tehetség Program felvételije

Szeptember első hétvégéjén tartották Erdélyben az MCC Fiatal Tehetség Programjának (FIT) felvételijét.
2021. 09. 08. 15:29

Eszmék és politikai mozgósítás a Kádár-korszakban

Idejében felismerhető-e az elnyomás, a totalitárius politikai rendszerek egyik sajátossága? Erre a kérdésre is keresi a választ Pap Milán politológus könyve, amely részletes áttekintést ad a Kádár-korszakról, annak ideológiájáról. Az MCC Press gondozásában megjelent kötetet szakértők közreműködésével mutatták be a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában.
2021. 09. 07. 16:08
Ösztöndíjak

Folytatódik a Budapest Fellowship Program

Szeptembertől újabb négy amerikai kutató kap arra lehetőséget, hogy jobban megismerje hazánk történelmét, kultúráját, tudományos munkát végezzen és publikáljon is Magyarországon. A Budapest Fellowship Program célja, hogy tartósan és hangsúlyosan hozzájáruljon az Egyesült Államok és Magyarország közötti viszony pozitív elmélyítéséhez.
2021. 09. 06. 12:41

A koronavírus és a magyar vállalkozások

A magyar cégek többsége alkalmazkodott a pandémia miatt megváltozott üzleti környezethez, a jövőre gondolva megtartotta alkalmazottait, az idei évre pedig már növekedést vár – ez is kiderül abból a kutatásból, amit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közösen végzett azért, hogy feltárják a Covid-19 járvány magyar vállalkozásokra gyakorolt hatását.
2021. 09. 02. 14:45
Vezetőképző

Indul a tanév a Vezetőképző Akadémián

Az MCC Vezetőképző Program és Akadémia hallgatói egy kick-off napon kezdték meg a közös munkát a most kezdődő új tanévben. A résztvevők a Flow Kutatóintézet legújabb eszközeivel is megismerkedhettek, majd a tehetséggondozó révfülöpi diáktáborában folytatódott a program.
2021. 09. 01. 13:12
Geopolitikai Műhely

Afganisztán: kezdeti gyors sikerek, a végén hirtelen összeomlás

Az éj leple alatt távozott augusztus 31-én az utolsó amerikai repülőgép Afganisztánból. Ez a momentum is jól jelzi, hogy sikerként semmiképpen nem lehet elkönyvelni a nyugati világ immáron 20 éves afganisztáni misszióját. A Mathias Corvinus Collegium által szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői úgy vélik: az Egyesült Államok megközelítése is több szempontból hibás volt a már ismét tálib kézen lévő országgal kapcsolatban.
2021. 09. 01. 11:19

Együttműködik egymással a Klímapolitikai Intézet és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány

Külföldi ösztöndíj, gyakornok program és szakmai tapasztalatcsere. A klímaváltozás ellen küzdő fiatal nemzedék tehetségeinek felkarolása a cél. Együttműködési megállapodást írt alá a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) tartozó Klímapolitikai Intézet.
2021. 08. 31. 15:30
Ösztöndíjak

Átvették az okleveleket a Stipendium Peregrinum ösztöndíj idei nyertesei

Áder János köztársasági elnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter átadta az okleveleket a Stipendium Peregrinum ösztöndíj idei nyerteseinek hétfőn Budapesten, a Sándor-palotában.
2021. 08. 31. 10:09
Fiatal Tehetség Program

Az MCC Szegeden is várja a fiatal tehetségeket

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szeptembertől Szegeden is megnyitja kapuit a tehetséges diákok előtt, akik 10 éves kortól három korcsoportban vehetnek részt az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény ingyenes képzésein. Az MCC szegedi központja a napokban tartotta meg nyílt napját, amelyen a Fiatal Tehetség Programmal (FIT) ismerkedhettek meg a résztvevők.
2021. 08. 26. 13:10
Collegium tartalom

Visszakapja patináját a zalaegerszegi régi városháza épülete

Ősztől már Zalaegerszegen is elérhetők a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyedülálló képzései: a Fiatal Tehetség Program (FIT) és a Középiskolás Program (KP). A fiatalok oktatása új helyszínen zajlik majd, a felújításokat követően a régi városháza épülete fog otthont adni a zalaegerszegi központnak.
2021. 08. 24. 18:05
Collegium tartalom, Vitaakadémia

Felvételt hirdet az egyetlen Kárpát-medencére kiterjedő vitaoktató központ, az MCC Vitaakadémiája

Felvételt hirdet 2021. augusztus 23-tól a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vitaakadémiája azok számára, akik elmélyítenék érveléstechnikai tudásukat, fejlesztenék kritikai gondolkodásukat, és frissen megszerzett tapasztalataikkal szívesen hozzájárulnának a magyar nyelvű vitakultúra ápolásához. Az érdeklődök szeptember 17-ig adhatják be jelentkezésüket az egyéves vitavezetői képzésre, amely a mentorrá válás első lépcsője.
2021. 08. 24. 18:00
Collegium tartalom

MCC Summer Academy: jubilált a tehetséggondozó szervezet diákjai által szervezett nyári egyetem

Véget ért az MCC Summer Academy tíznapos programja. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatói által szervezett nemzetközi konferenciára számos országból érkeztek résztvevők, akik izgalmas szakmai előadások és szabadidős programok keretében – az értékteremtő fejlődés témái mellett – a magyar kultúrához is közelebb kerülhettek.
2021. 08. 19. 13:23
Ösztöndíjak

Stipendium Peregrinum: 10 fiatalt támogat az MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) támogatásával, a Stipendium Peregrinum ösztöndíj keretében 10 magyar fiatal tehetség tanulhat szeptembertől a világ legjobb egyetemein.
2021. 08. 19. 10:03
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Nyílt napot tartott az MCC Bonyhádon

Szekszárd és Paks után ezúttal a bonyhádi diákok nyerhettek betekintést az MCC képzési kínálatába azon az eseményen, amelyet a tehetséggondozó intézmény Szekszárdi Képzési Központja szervezett. Szeptembertől már a tolnai megyeszékhelyen is elérhető lesz az MCC Fiatal Tehetség Programja és Középiskolás Programja.
2021. 08. 18. 14:45
Erdélyi Politikai Iskola

Szeptember közepéig lehet jelentkezni az Erdélyi Politikai Iskolába

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat ötödik évfolyama indul októberben, amelyre olyan 18-36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni.
2021. 08. 17. 14:55
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Még tartanak az MCC nyári táborai

A nyári időszak a fiatalok számára a táborozások ideje is, ami kiváló lehetőség a közösségépítésre.
2021. 08. 17. 10:21
Collegium tartalom

Nyílt napot tartott Szombathelyen az MCC Fiatal Tehetség Program

Az MCC Fiatal Tehetség Program nyílt napot tartott Szombathelyen a szeptemberben ötödik osztályt kezdő diákoknak.
2021. 08. 13. 17:07
Collegium tartalom, Diákprojektek

Elkezdődött az MCC Summer Academy 2021

Idén tízedik alkalommal rendezi meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Konrad-Adenauer-Stiftung az MCC Summer Academy-t. Az augusztus 12. és 22. között tartó tíznapos nyári egyetemen – a hagyományokhoz híven – most is a diákoké a főszerep, akik nemcsak a szervezés, de a helyszíni feladatok során is kiválóan teljesítenek.
2021. 08. 12. 16:26
Collegium tartalom

Egymást követték a neves külföldi szaktekintélyek az MCC Feszten

Izgalmas szakmai előadásokat tartottak az MCC Feszt külföldi meghívottjai: tizenöt nemzetközileg ismert és elismert szaktekintély kápráztatta el a közönséget.
2021. 08. 12. 14:15
Collegium tartalom

Indul az MCC PhD Programja

Már az egyetemek doktori iskoláiban tanuló hallgatók számára is elérhetőek a Mathias Corvinus Collegium képzései. Az MCC idén ősszel elindítja PhD Programját, amelyre szeptember 5-ig lehet jelentkezni.
2021. 08. 12. 13:55

Az EFOTT-on is részt vesz az MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) programjaival is megismerkedhetnek azok a fiatalok, akik részt vesznek az ország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező hallgatói fesztiválján, az EFOTT-on.
2021. 08. 08. 11:19
Collegium tartalom

Hangot adtunk a tehetségnek! – nagy sikert hozott az MCC Feszt

Három nap alatt több mint tizenkétezer látogatója volt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) első fesztiváljának.
2021. 08. 07. 18:34

Konjunktúra és stabilitás – a magyar gazdaság kihívásai

Az MCC Feszt MOL Nagyszínpadán a válságról, válságkezelésről, valamint a gazdasági kilátásokról beszélgetett György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár, valamint Oszkó Péter magyar üzletember, korábbi pénzügyminiszter.
2021. 08. 07. 16:02

Hatalmas sikere volt Tucker Carlson előadásának az MCC Feszten

Megtelt a Széchenyi téren felállított MOL Nagyszínpad előtti tér Tucker Carlson sztárműsorvezető „The World According to Tucker Carlson” című előadásán.
2021. 08. 07. 14:45

Kapcsolat az elmagányosodás és a netes platformok használata között

Az MCC Feszt MOL Nagyszínpadán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Takács Ákos közgazdász és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője beszélgetett a social media mentális egészségünkre gyakorolt hatásairól.
2021. 08. 07. 10:08
Collegium tartalom

Abishur Prakash az MCC Feszt színpadán

Abishur Prakash geopolitikai jövőkutató a Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására érkezett Magyarországra.
2021. 08. 06. 17:02
Collegium tartalom

Dennis Prager az MCC Feszt Mol nagyszínpadán

Dennis Prager az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb politikai kommentátora tartott előadást az MCC Feszten „Media and free speech” címmel.
2021. 08. 06. 15:42
Collegium tartalom, Üzleti Ismeretek Műhely

A hazai vállalatok sikersztorija témában rendezett beszélgetést az MCC Közgazdaságtudományi Iskolája az MCC Feszt Mol nagyszínpadán

A beszélgetés résztvevői az elején egy igen bonyolult témakört jártak körbe: mi a siker?
2021. 08. 06. 15:36
Collegium tartalom

Al and human nature szakmai beszélgetés

Hollywoodi mítoszok helyett nézzük inkább a Mesterséges Intelligencia mai problémáit – hangzott el az MCC Feszt MOL Nagyszínpadán az Al and human nature című előadáson.