Hírek

loading...
2024. 04. 12. 13:41
Diákjaink írták

Öt felejthetetlen nap Berlinben

Berlin
Március 18-án, reggel 10-kor vegyes érzésekkel léptem be az MCC Tas vezér utcai képzési központ „kapuján”. Szeptember óta ezt a programot vártuk a legjobban, pedig akkor még nem is tudtuk, hova megyünk. Ezért természetesen rendkívül izgatott voltam, másfelől viszont teljes létszámban az őszi tábor óta nem találkoztunk, nem beszéltünk egymással mint ösztöndíjasok, izgultam, megvan-e még az a különleges kapcsolat köztünk. Szerencsére a kételyeim már az első pillanatban eltűntek, hiszen úgy folytattuk a beszélgetéseket, mintha tegnap este köszöntünk volna el egymástól. Ez a hangulat az egész tanulmányúton végigkísért minket, és remek hangulatot eredményezett minden helyzetben.
2024. 04. 12. 13:17
Klímapolitikai Intézet

Alkalmazkodás, fokozatosság és adaptálás

Székesfehérvár
Hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozó időjárási körülményekhez? Hogyan tudunk fokozatosan zöld fordulatot végrehajtani a gazdaságban? Hogyan tudjuk alkalmazni a rendelkezésünkre álló technológiákat?
2024. 04. 11. 13:42
Klímapolitikai Intézet

A kockás papírok kora lejárt: fontos versenyt nyerhet meg Magyarország a zöld átmenetben

Budapest
A zöldenergiáról és Magyarország klímapolitikájáról rendezett szakmai kerekasztal-beszélgetést a Klímapolitikai Intézet a Mathias Corvinus Collegiumban, az eseményen részt vett Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár is.
2024. 04. 11. 11:07

Kibervilág a cseresznyefák árnyékában

Miskolc
A társadalmi marginalizálódás, az elmagányosodás és az elöregedő társadalom egyre nagyobb problémát jelent Japánban. Ezek megoldására is eszközt jelenthet a technika, a robotok és a mesterséges intelligencia – mondta el interaktív előadásában Dr. Stephen R. Nagy a miskolci MCC-ben. A tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem oktatója a japán társadalom és a technológia kapcsolatát világította meg egy egészen új szemszögből.
2024. 04. 11. 9:52

Az oktatásban a hagyományok és az innováció együttesen vezetnek a sikerhez

Pécs
Közel száz pedagógus volt kíváncsi az MCC pécsi képzési központja által szervezett pedagóguskonferenciára. Az Élménypedagógia a hagyományos módszerek tükrében című egész napos tanácskozáson izgalmas szakmai előadásokon és workshopokon cserélhettek gondolatokat a diákokért dolgozó szakemberek. Ahogy arra Erdei Krisztián, a pécsi MCC képviseletvezetője, köszöntőjében rámutatott, a tanárok elégedettsége és jól prosperáló munkája közös érdekünk.
2024. 04. 10. 10:54

„Családi emlékezet – nemzeti emlékezet” – Petri Lukács Ádám előadása a győri MCC-ben

Győr
„Családi emlékezet – nemzeti emlékezet” címmel tartott előadást Petri Lukács Ádám a győri MCC-ben, melynek keretében a családi irodalom meghatározó szerepéről, illetve a nemzet fontosságáról és szeretetéről beszélt. A közíró mesélt személyes, családi történeteiről és e visszaemlékezéseivel közelebb hozta a hallgatóságot az irodalomhoz, amely a „saját őseink mivoltának tükrében” is fontos szerepet tölt be. A tanulságos és nagy hatással bíró előadáson a jelenlévők megtudhatták, hogy milyen reflexek és szokások szállnak nemzedékről nemzedékre észrevétlenül úgy, hogy az már hagyománnyá fejlődik az évtizedek folyamán.
2024. 04. 10. 10:34

Kibervilág a cseresznyefák árnyékában

Miskolc
A társadalmi marginalizálódás, az elmagányosodás és az elöregedő társadalom egyre nagyobb problémát jelent Japánban. Ezek megoldására is eszközt jelenthet a technika, a robotok és a mesterséges intelligencia – mondta el interaktív előadásában Dr. Stephen R. Nagy a miskolci MCC-ben. A tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem oktatója a japán társadalom és a technológia kapcsolatát világította meg egy egészen új szemszögből.
2024. 04. 10. 10:22

„Kormányzás többség nélkül – Van-e jövője a kisebbségi kormányzásnak Európában?” – Torsten Oppelland professzor a győri MCC-ben

Győr
Prof. Dr. Torsten Oppelland, a jénai Friedrich Schiller Egyetem politológia professzora tartott előadást a győri MCC-ben „Kormányzás többség nélkül – Van-e jövője a kisebbségi kormányzásnak Európában?” címmel. Oppelland professzor előadásában a Türingiai Szabadállam példáján keresztül világított rá a kormányalakításnak egy Németországban és egyben Európában is egyedülálló esetére, amikor egy parlamenti koalíció parlamenti többség és állandó toleranciapartner nélkül kormányoz.
2024. 04. 10. 9:41

„Az ember oly sokat kíván, és oly kevésre van szüksége”- Kecskeméti diákok az MCC székelyföldi központjában, Veresszéken

Veresszék
A Középiskolás Program kecskeméti diákjai a hargita megyében elhelyezkedő Veresszéken töltötték a tavaszi KP+ túrát. A Kós Károly tervei alapján épült ház és környéke egyedülálló kulturális és természeti értékeket rejteget. Az erdő rengetegében fekvő önfenntartó ház és a digitalizáció mentes napok nemcsak a tudásgazdagításra adtak lehetőséget, de a belső kincseink feltérképezéséhez és a közösség, mint érték erősödéséhez is nagyban hozzájárultak.
2024. 04. 09. 13:28
Migrációkutató Intézet

Beszámoló a Kié itt a tér? című könyv MCC-s bemutatójáról

Budapest
2024. 04. 04. 13:29
Diplomáciai Műhely

Magyarország nincs egyedül a közéleti kérdésekkel kapcsolatos véleményével Európában

Kecskemét
A Századvég Európa Projekt-kutatás legújabb eredményei azt bizonyítják, hogy fontos kérdésekben a magyar lakosság véleménye megegyezik más európai országok polgárainak álláspontjával.
2024. 04. 03. 14:44

Káoszból rendet teremteni

Debrecen
Káoszból rendet teremteni- ez nemcsak a kulcsmondata az MCC debreceni képzési központban tartott “Vezetői kihívások a válságok idején - Mit tanulhatunk a régi nagyoktól?” című szakmai előadásnak, hanem a legfőbb feladata is egy államférfinak meghívott vendégünk, John Burtka, az Intercollegiate Studies Institute elnöke szerint.
2024. 04. 03. 8:22
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Félidőben – A kétéves német kormány teljesítményértékelése

Kaposvár
„A német választók több, mint a fele kormányváltást szeretne.”
2024. 04. 02. 15:15
Nemzetközi Jogi Műhely

Amit napjaink Tocqueville-je látna – ilyen volt az MCC-Harvard Student Summit

New York és Boston, világhírű egyetemek, legendás professzorok és nagynevű szövetségi bírók, közös diákprogramok, gondolatébresztő konferencia és még annál is több kaland az Egyesült Államok keleti partján: az MCC-Harvard Student Summit gazdag tapasztalattal és közösségformáló erővel gyarapította diákjainkat.
2024. 04. 02. 13:49

„A világ tetején” – Nagy Tímea és Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnokok a győri MCC-ben

Győr
Magyarország az újkori olimpiák során két nyári olimpiai játék kivételével mindegyiken képviseltette magát. A dobogó legfelsőbb fokán Magyarország összesen 184 alkalommal állt, így hazánk 184 db aranyérmet tudhat magáénak. Március 19-én két olyan sportlegenda látogatott el a győri MCC-be, akik külön-külön kettő-kettő aranyérmet szereztek hazánknak. A sportolói élet kihívásait, a magánélet összeegyeztetését a sporttal, valamint a sportolói küzdelem rejtelmeit mutatta be Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, akikkel Füleky András, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének igazgatója beszélgetett
2024. 04. 02. 11:44
MCC Feszt

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

Esztergom
A tavaly mintegy 47 ezer látogatót vonzó MCC Feszt idén is számos programot kínál a tartalmas kikapcsolódásra: a Mathias Corvinus Collegium (MCC), mint a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, már negyedik alkalommal tartja meg fesztiválját Esztergomban augusztus 1. és 3. között. Idén is a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várja a látogatókat a többnapos rendezvény. Az eseményen részt vesz például az Oxfordi Egyetem Bizánckutató Központjának igazgatója, a Bild-Zeitung egykori főszerkesztője, valamint a Kent Egyetem politológia professzora és az American University UNESCO által kitüntetett transznacionális kihívások és kormányzás tudományának professzora.
2024. 04. 02. 9:02

Előbb egyél, aztán tegyél – Fókuszban a mentális egészség

Szombathely
A mentális egészségről és a lelki egyensúly megteremtéséről beszélgettek a szombathelyi MCC képzési központ által ötödik alkalommal szervezett pedagóguskonferencia vendégei. A délután során az érdeklődők megtudhatták, mekkora jelentősége van a családi legendáknak az önbecsülés szempontjából, hogy a lelki egyensúly megteremtéséhez mennyire fontos saját személyes szükségleteink ismerete, illetve, hogy hogyan támogathatja mentális egészségünket a modern digitális technológia.
2024. 04. 02. 8:47
Középiskolás Program

Múlt, jelen, jövő - márciusi Országos KP Szombat beszámoló

Március második hétvégéjén ismét tartalmas rendezvénynek nézhettek elébe azok a középiskolás diákok, akik részt vettek az MCC Középiskolás Programja által szervezett KP Szombaton, amelynek témája történelem volt. Miközben a Tas vezér utcai központ felé sétáltam, arra gondoltam, hogy újra eljött a hónap egyik fénypontja, ugyanis ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy az ország más részein élő barátainkkal találkozzunk, nevessünk és hosszasan beszélgessünk.
2024. 03. 28. 15:36
Ifjúságkutató Intézet, Tanuláskutató Intézet

Ezek a mai (magyar) fiatalok! – Az Ifjúság’23 jelentés bemutatása a győri MCC-ben

Győr
Mi jellemezte a magyar fiatalokat a 2023-as esztendő során? Milyen tendenciák zajlanak a hazai ifjúságpolitikában? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok, akik ellátogattak a győri MCC múlt heti rendezvényére, ahol az Ifjúságkutató Intézet munkatársai bemutatták az „Ifjúság’23 – Jelentés az ifjúságügyről” című kiadványt, amely a tavalyi év legfontosabb trendjeit összegzi.
2024. 03. 28. 15:34
Nemzetközi Jogi Műhely, Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Amit napjaink Tocqueville-je látna – ilyen volt az MCC-Harvard Student Summit

New York és Boston, világhírű egyetemek, legendás professzorok és nagynevű szövetségi bírók, közös diákprogramok, gondolatébresztő konferencia és még annál is több kaland az Egyesült Államok keleti partján: az MCC-Harvard Student Summit gazdag tapasztalattal és közösségformáló erővel gyarapította diákjainkat.
2024. 03. 28. 14:46

„A világ tetején” – Nagy Tímea és Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnokok a győri MCC-ben

Győr
Magyarország az újkori olimpiák során két nyári olimpiai játék kivételével mindegyiken képviseltette magát. A dobogó legfelsőbb fokán Magyarország összesen 184 alkalommal állt, így hazánk 184 db aranyérmet tudhat magáénak. Március 19-én két olyan sportlegenda látogatott el a győri MCC-be, akik külön-külön kettő-kettő aranyérmet szereztek hazánknak. A sportolói élet kihívásait, a magánélet összeegyeztetését a sporttal, valamint a sportolói küzdelem rejtelmeit mutatta be Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, akikkel Füleky András, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének igazgatója beszélgetett.
2024. 03. 27. 15:45

Aki legyőzte a gyilkos hegyet

Miskolc
Egy nagyon szerény, de annál konokabb fiatal magyar ember, dacolva a természeti erőkkel, pótlólagos oxigén nélkül megmászta a gyilkos hegyet, a Nanga Parbatot. Varga Csaba nagyváradi hegymászó szerint a felkészülés mellett fontos, hogy jó döntéseket hozz ott fenn a hegyen, mert a pillanatnyi döntéseid határozzák meg a sorsodat.
2024. 03. 27. 14:48
Középiskolás Program

Múlt, jelen, jövő: Márciusi Országos KP Szombat beszámoló

Budapest
2024. 03. 27. 11:48
Vezetőképző Akadémia

Innováció-és kreativitás kurzus – új perspektívák

Budapest
A Vezetőképző Akadémia innovációs kurzusának intenzív hetén a hallgatók az innováció széleskörű aspektusait vizsgálták meg. A kurzus során a résztvevők megismerkedtek az innováció alapfogalmaival és annak történeti fejlődésével, beleértve a különböző innovációs elméleteket és modelleket, amelyek jelentős befolyást gyakoroltak a mai üzleti és tudományos világra.
2024. 03. 27. 10:44
Migrációkutató Intézet

Túl kell lépni a progresszív ideológián és vissza kell térni a józan észhez

Pécs
Valami nagyon megváltozott a nyugati nagyvárosokban, de az irány egyáltalán nem jó – hívta fel a figyelmet Marsai Viktor. A Migrációkutató Intézet igazgatója pódiumbeszélgetésen mutatta be a kutatószervezet új könyvét, a pécsi MCC csütörtöki rendezvényén.
2024. 03. 26. 13:03

Aki legyőzte a gyilkos hegyet

Miskolc
Egy nagyon szerény, de annál konokabb fiatal magyar ember, dacolva a természeti erőkkel, pótlólagos oxigén nélkül megmászta a gyilkos hegyet, a Nanga Parbatot. Varga Csaba nagyváradi hegymászó szerint a felkészülés mellett fontos, hogy jó döntéseket hozz ott fenn a hegyen, mert a pillanatnyi döntéseid határozzák meg a sorsodat.
2024. 03. 25. 14:10

Szükség van-e még könyvekre?

A fiatalok olvasási szokásai befolyásolják az adott társadalom alakulását. Többek között erről is szó esett az MCC békéscsabai központjának Szükség van-e még könyvekre? című rendezvényén szerdán, melyen Paul Moran, a Budapest Fellowship Program ösztöndíjasa osztotta meg kutatási eredményeit Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatójának társaságában.
2024. 03. 21. 14:23
Klímapolitikai Intézet

Mentalitás és kiterjesztett gyártói felelősség

Debrecen
Az illegálisan lerakott hulladékok minden szektor számára kihívást jelentenek; nemcsak annak munkaerő-igényes kezelése, hanem az okozott környezeti és egészségügyi kockázatok miatt is. „Ma már a magyarországi lakcímkártyával rendelkezők bármely hulladékudvart használhatják, nem csak a lakcím szerintit. Az ingatlan tulajdonosa felel azért, ha valaki a területén szemetel. Az igazi megoldás az lenne, ha az emberek mentalitása változna meg” - mondta a téma kapcsán Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója az MCC debreceni képzési központ legutóbbi szakmai előadásán, mely a hulladékgazdálkodást állította fókuszba.
2024. 03. 21. 10:40
Vezetőképző Akadémia

A Vezetőképző Akadémia hallgatóinak tanulmányútja Kassán

Kassa
A vezetőképző Akadémia hallgatói tartalmas tanulmányúton vettek részt a kelet-szlovákiai régióban, ahol a kulturális örökségtől kezdve a gazdasági innovációig széles spektrumon ismerkedtek meg a régióval. Az utazás alatt a hallgatói kulcsfontosságú találkozókat folytattak helyi vezetőkkel és szakértőkkel is.
2024. 03. 20. 11:36
Klímapolitikai Intézet

Nem félni kell a klímaváltozástól, alkalmazkodni kell hozzá!

Kecskemét
Dr. Kovács Erik és dr. Zay Balázs, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatói tartottak előadást Ezeregyéjszakai meséi? címmel a kecskeméti MCC-ben. A tavalyi ENSZ klímacsúcson résztvevő két MCC-s munkatárs a jelentős nemzetközi eseményen gyűjtött élményeit és szakmai tapasztalatait osztotta meg a képzési központban megjelent közönséggel. A rendezvényt középiskolás diákunk, Tachu Bence moderálta, aki kérdéseivel és meglátásaival színesítette a pódium-beszélgetést.
2024. 03. 20. 9:57
MCC-Mindset Pszichológia Iskola, Sport és Teljesítmény Műhely

Új VR-szoftverek támogatják a készségfejlesztést az MCC-ben

Két VR-szoftverrel is bővült az MCC Mentális és Fizikai Képességfejlesztő Csoportjának eszköztára – elkészült a nyilvános beszédet támogató Public Speaking VR szoftver továbbfejlesztett verziója, valamint a motoros funkciók fejlesztését támogató Kézilabda VR App.
2024. 03. 20. 9:30
Sport és Teljesítmény Műhely, Szülők Akadémiája

A sportpszichológus igazi értéke egy élsportoló karrierjében

Zalaegerszeg
A sportpszichológus segíthet a teljesítményfokozásban és a teljesítményoptimalizálásban is – hívta fel a figyelmet Fülöp Ákos, az MCC Sport és Teljesítményműhelyének vezetője a zalaegerszegi MCC Szülők Akadémiája rendezvényén.
2024. 03. 19. 15:08

Hogyan értsünk szót a digitális generációval? Tavaszi Pedagóguskonferencia a győri MCC-ben

Győr
Ismét megtelt érdeklődőkkel a győri MCC nagy előadóterme, ahol a tavaszi Pedagóguskonferencia keretében több szakmai eseményen vehettek részt vendégeink. A rendezvény első felében egy kerekasztal-beszélgetés keretében a hazai idegennyelvoktatás helyzetét és lehetőségeit vitatták meg a győri kéttannyelvű gimnáziumok, valamint a Széchenyi István Egyetem Nyelvi és Kulturális központjának vezetői. Ezt követően 17:30-kor vendégeink megismerkedhettek az MCC képzési programjaival, majd Fegyverneki Gergő módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő Cybergyerek - Hogyan értsünk szót a digitális generációval? című előadása következett.
2024. 03. 19. 14:32
Budapest Lectures

Sztárvendég az MCC-ben: elismert amerikai professzor tette érthetőbbé Joe Biden és Donald Trump harcát

Budapest
Az Egyesült Államok 60. elnökválasztásának hátteréről és a tengerentúli belpolitikáról, Donald Trump lehetséges győzelmének következményeiről, valamint a magyar-amerikai kapcsolatokról is beszélt Patrick Deneen a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában.
2024. 03. 19. 14:22
Diplomáciai Műhely

Az első randevútól a diplomáciai kommunikációig

Kaposvár
Felkészültség és kompromisszumkészség alapvetően szükséges egy sikeres tárgyaláshoz, aminek feltételei között számos tárgyalástechnika is húzódik. Ezekről beszélt március 12-én dr. Kiss Rajmund, a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Diplomáciai Műhelyének vezetője az MCC kaposvári képzési központjában „Az első randevútól a diplomáciai kommunikációig” címmel tartott előadásában.
2024. 03. 19. 13:23
Gazdaságpolitikai Műhely

A szakértők szerint is példamutató esemény: a legfontosabb gazdasági kérdésekről vitáztak az MCC-ben

Inflációról, GDP-ről, alapkamatról, a kormány és a jegybank viszonyáról, a tavalyi év legfontosabb döntéseiről, valamint 2024 várakozásairól beszélgettek, érveltek, olykor vitatkoztak a Mathias Corvinus Collegium által meghívott szakértők a Scrutonban, amely megtelt az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének eseményén.