Hírek

loading...
2023. 02. 06. 14:32

Lokalitás az építészetben

Zalaegerszeg
A regionális ízek, formák megismerésére és használatára is buzdított Erhardt Gábor építész a zalaegerszegi MCC-ben tartott előadásában.
2023. 02. 06. 14:29

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”, avagy az Erdély Ég és föld között című film bemutatója

Győr
Nekünk magyaroknak kevés oly fontos szeglete van a világnak, mint Erdély. E természeti csodákban páratlanul gazdag, egyedi népszokásokkal tarkított kárpát-medencei régió nem csak történelmünk meghatározó szereplője, hanem személyes és egyben nemzeti identitásunk meghatározója is. Erdély a trianoni békeszerződés óta Románia részét képezi, azonban továbbra is ezer szállal kötődik az anyaországhoz. Természeti csodái, zivataros történelmének emlékei, valamint szakrális helyszínei évente milliókat vonzanak nem csak a kis Magyarországról, hanem a világ minden táján élő magyar diszpórákból. Erdély esetében fontos kiemelnünk az etnográfiai sokszínűséget, mely jó például szolgálhat a különböző népcsoportok békés együttélésére, valamint az egymás tiszteletben tartására, a kölcsönös elfogadásra. Magyarok, szászok, románok és még sorolhatnánk azokat az etnikumokat, melyek gazdagították Erdély és ezáltal évszázadokon keresztül hazánk történelmét, kultúráját is. Azonban, hogy a békés együttélés lehetősége a jövőben is megmaradjon és a régióban rejlő értékek tovább is gazdagíthassák Erdély földjét fontos, hogy hazánkban és a világ más térségeiben is felismerjék és megértsék Erdély történelméből fakadó lényegi mivoltát. E célt szolgálja a 2021-ben készült Erdély Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat, melynek rendezői változatát láthatták azok, akik február 1-jén ellátogattak az MCC győri képzési központjába. A film megtekintését követően pódiumbeszélgetés keretében pedig feltárultak a film készítésének titkai, valamint Erdély csodás világa. Az eseményen több mint százhúsz érdeklődő vett részt, akik az előadóknak az eseményt követően személyesen is feltehették kérdéseiket, megfogalmazhatták észrevételeiket.
2023. 02. 06. 14:28

A sikeres médiafelület létrehozásának titka, avagy Colin Morrison előadása a győri MCC-ben

Győr
Az MCC győri képzési központjában Colin Morrison, a Flashes & Flames Media LTD alapító szerkesztője tartott angol nyelvű előadást győri középiskolás diákok és városi érdeklődők számára A sikeres médiafelület létrehozásának titka címmel. A több mint százhúsz fős diákság olyan kérdésekre kapott választ, hogy miképpen alkalmazkodjunk a digitális média új korszakához, hogyan lehet olyan médiatermékeket előállítani, amelyek izgalmasak, érdekesek és jövedelmezőek, melyek a médiapiac aktuális trendjei és ezek milyen hatással vannak az iparág szereplőire. Ezen kérdések mentén mutatta be a médiaszakember a média és az infokommunikáció jelenlegi trendjeit.
2023. 02. 06. 12:48
Szülők Akadémiája

Az érzelmi intelligencia fejlesztése

Budapest
Sokadik alkalommal érkezett Budapestre a régóta nagy sikernek örvendő Szülők Akadémiája rendezvénysorozat. Az események célja, hogy megmozgassák a város szülői és pedagógusi közösségét, értékközpontú mikrotársadalmi aktivitást váltsanak ki és megismertessék a nagyközönséggel az MCC szakmai munkáját. Ez alkalommal Dr. Kádár Annamária, az MCC Fiatal Tehetség Programjának védnöke, a hazai mesepszichológia úttörő alakja érkezett központunkba, hogy hasznos információkkal és tanácsokkal lássa el a szülőket.
2023. 02. 06. 12:46
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

2 éves a Magyar-Német Intézet

Budapest
2023. február 2-án az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért a Királyi Lovardában ünnepelte évnyitóját. Megtisztelő volt, hogy Dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztert díszvendégként köszönthettük. Több mint 150 vendég tisztelte meg rendezvényünket azzal, hogy elfogadta meghívásunkat, számos közéleti személyiséggel ünnepeltük az évnyitót, köztük a tudományos és üzleti élet, a civil társadalom és a politika képviselőivel.
2023. 02. 03. 6:21
Középiskolás Program

Lezajlott a KP Ösztöndíjprogram Téli Tábora

Budapest
Az MCC KP Ösztöndíjprogram fő célkitűzése, a Kárpát-medence területén élő, kiemelkedő tanulmányi, sport, művészeti, közösségépítő és közéleti tevékenységet végző középiskolás diákok támogatása egy önálló projektmunka elkészítésében, továbbá a sikerrel pályázók mentorálása, felkészítése az egyetemi éveikre, a későbbi tudományos életben való részvételre, az élethosszig tartó tanulásra.
2023. 02. 03. 6:17
Diákjaink írták, Középiskolás Program

A Kezdet – A 2023-as év első budapesti régiós KP Szombatja

Budapest
A 2023-as év első budapesti régiós KP Szombatját A Kezdet címmel szervezte meg a Középiskolás Program csapata. A képzési nappal kapcsolatos élményeket Alliquander Erzsébet és Ókovács Benedek KP-s diákok osztották meg velünk az alábbi beszámolókban.
2023. 02. 02. 12:51
Könyvkiadás

A Római Birodalomtól napjaink Európai Uniójáig

Debrecen
Kiemelt érdeklődés fogadta a francia politológus Thibaud Gibelint az MCC debreceni képzési központjában február 1-jén este. A fiatal szakértő visszatérő vendég a cívisvárosban, az Egyetemi Program hallgatóinak több ízben is tartott már kurzust, ezúttal azonban szélesebb körben is megoszthatta gondolatait az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben.
2023. 02. 02. 11:02
Középiskolás Program

Egy héttel hosszabbítottuk meg a Középiskolás Program kampányidőszakát

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabítottuk az MCC Középiskolás Programjának kampányidőszakát egy héttel.
2023. 02. 02. 7:42
Lunch Talks

Az agykutatás és az állatkísérletek jelentősége a viselkedési zavarok megértésében és terápiájában

Budapest
Az MCC Lunch Talks rendezvénysorozat e heti előadásán Barsy Boglárka, a Kognitív Idegtudományi Műhely vezetője, az agykutatás és az állatkísérletek jelentőségéről beszélt a viselkedési zavarok vonatkozásában.
2023. 02. 01. 14:59

„Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak titeket…”, avagy az iraki keresztények mindennapjai

Győr
A világ vallásai közül a kereszténység az, mely mai világunkban a legtöbb üldöztetésnek és társadalmi atrocitásnak van kitéve nap mint nap. Európa viszonylagos békés és kiegyensúlyozott térségében az emberek nagy része nem is tudja elképzelni, hogy a Föld más régióiban, mint a Közel-Keleten vagy Afrikában milyen etnikai és felekezeti krízishelyzetek, társadalmi konfliktuszónák léteznek. Hazánkban, és talán Európa minden országában a keresztények és a más vallású emberek nyugodt körülmények között és biztonságban gyakorolhatják, élhetik meg vallásosságukat. Azonban az említett térségek keresztény felekezetei – a szélsőséges iszlamista elnyomás és központi állami politika miatt – szinte vértanúságra vannak ítélve. E keresztény csoportok többsége folyamatos támadások és atrocitások közepette éli mindennapjait, melyek nemegyszer háborús helyzeteket, fegyveres konfliktusokat idéznek elő. E konfliktusoknak talán a leginkább kitett populáció az iraki keresztények, akik már évtizedek óta súlyos politikai és fegyveres elnyomások közepette próbálják megőrizni hitüket és megmaradni szülőföldjükön. Róluk és az ő életkörülményeikről hallhattak azok, akik január 26-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol a Migrációkutató Intézet munkatársai, Vargha Márk, Tárik Meszár és Párducz Árpád mutatták be az iraki keresztények súlyos egzisztenciális problémáit és a lehetséges politikai és humanitárius megoldásokat. Az eseményen közel száz érdeklődő vett részt, akik az előadást követően feltehették kérdéseiket.
2023. 02. 01. 13:03
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Beszámoló a 2023-as MCC KP budapesti régió téli táboráról

Székesfehérvár
Milyen a jó közösség? Milyen egy jó csapat? Mi fűzi egybe a társaságot? Erre kerestük a választ a január 27-29-i hétvégén, a KP budapesti régiójának téli táborában.
2023. 02. 01. 8:03
Diákjaink írták, Vezetőképző

Baráthegyen jártam

Baráthegy
Miskolcon, a Baráthegyi Majorság legteteje az, ahol még a nap is mosolyog a korlátozott munkaképességűek őszinte, tiszta lelkére — itt húzódik meg a Szimbiózis Alapítvány. A több mint húsz éves szervezet eredeti helyét anno még pálos szerzetesek lakták, innen ered a Baráthegy elnevezés. Mára viszont olyan világ alakult ki, ahol mindenki esélyt és segítséget kap. Az alapítvány olyan fenntartható társadalmi vállalkozást hozott létre, amelyben mindenkinek fontos szerepe van. A képességeihez mérten ugyanis mindenki tökéletesen alkalmas valamilyen feladatra, még akkor is, ha súlyos fogyatékossággal él.
2023. 02. 01. 8:01
Diákjaink írták, Vezetőképző

Nyíregyháza tanulmányút

Nyíregyháza
A Vezetőképző Akadémia programjának nemcsak a kurzusok és a céglátogatások képezik szerves részét, hanem a tanulmányutak is. Ezen utak célja, hogy jobban megismerjük Magyarországot és az itt működő szervezeteket, vállalatokat, legyenek azok nagynevű multik és családi vállalkozások vagy nonprofit cégek és önkormányzatok.
2023. 02. 01. 7:33
Budapest Lectures

Optimista vagyok és hiszek a könyvekben: Ilan Greenfield a könyvkiadás jövőjéről

Budapest
A könyvkiadó legfontosabb feladata, hogy megtalálja azt az egyet, amelyik megváltoztatja a világot - ez is elhangzott az MCC Budapest Lectures rendezvénysorozat legutóbbi eseményén, amelynek vendége Ilan Greenfield, a Gefen Publishing House vezérigazgatója volt.
2023. 01. 31. 5:20

A közmédia szerepe

Veszprém
Péntek este a veszprémi képzési központban a közmédia szerepe került terítékre. Hegyi Lili Gerda veszprémi KáPé-s diákunk beszélgetett Ralf Schuler német politikai újságíróval, a BILD parlamenti szerkesztőségének korábbi vezetőjével.
2023. 01. 31. 5:17
Migrációkutató Intézet

Ismeretlen ismerősöknél

Veszprém
Az MCC Migrációkutató Intézetének kutatói Veszprémbe is ellátogattak: Vargha Márk vezető elemző, valamint Kovács Blanka és Gönczi Róbert junior kutatók Közép-Ázsiában tett látogatásukról meséltek.
2023. 01. 31. 5:13
Brüsszel

Az MCC Brüsszel előadásokkal, workshopokkal és intézménylátogatásokkal várja a hallgatókat

Brüsszel
Az MCC brüsszeli központja folyamatosan fogadja az MCC kárpát-medencei képzési programjaiban részt vevő fiatalokat. Az előadásokkal, workshopokkal és intézménylátogatásokkal gazdagított program célja, hogy hallgatóink első kézből ismerjék meg az Európai Unió és a Brüsszelben tevékenykedő magyar, valamint uniós érdekképviseleti szervek működését.
2023. 01. 31. 5:04
Roma Tehetség Program

ismét színes kurzuskínálat várta a Roma Tehetség Program hallgatóit

Budapest
Az év első és a félév utolsó képzési hétvégéjéhez értek a Roma Tehetség Program diákjai. A január 27-29 közötti képzési hétvégén ismét színes kurzuskínálat várta az RTP Középiskolai Program és az Egyetemi Program hallgatóit.
2023. 01. 31. 5:01

Egy „örökbefogadott” film és kerekasztal-beszélgetés az orosz-ukrán háborúról

Szolnok
A szolnoki képzési központ szokatlan feladatra vállalkozott múlt hét szerdán. A 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál filmjei közül a Szabadság, tűz alatt című, az orosz-ukrán háborúról szóló alkotást hozta el az érdeklődőknek, a vetítés után pedig asztalhoz ültette a téma szakértőit, Demkó Attilát, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét és Dobsa István kárpátaljai magyar kisebbségi politikust, aki egyben az MCC Janus Pannonius Programévének vezetője is.
2023. 01. 30. 12:52
Középiskolás Program

A közösségi média manipulációs mechanizmusai és a komolyzene élménye

Miskolc
A közösségi média platformok a kognitív funkciók fejlődését gátolják – tudhattuk meg Pöltl Ákos előadásából, aki ezeknek az oldalaknak a veszélyeire és manipuláló hatásaira hívta fel a figyelmet a KP-szombat plenáris előadásán, míg a délutáni workshopon a fiatalok a komolyzene nyújtotta élményekkel gazdagodhattak Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell zeneművészek segítségével.
2023. 01. 27. 12:23
Diákjaink írták, Vezetőképző

Céglátogatás – Meditop Gógyszeripari Kft.

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémiájának hallgatói tavaly decemberben egy hét erejéig ismét céglátogatáson vehettek részt. A céglátogatás fontos része a programnak, amelyre rendszeresen lehetőséget biztosítanak, hogy a hallgatók minél több valós, gyakorlati vállalati és szervezeti tapasztalatot szerezzenek. Az Akadémia tizenhét hallgatója olyan vállalatoknál nyerhetett betekintést a mindennapi működésbe, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér (DEB); a Coloplast Hungary Kft; a Budapesti Szent Ferenc Kórház; az Express Innovation Agency Zrt.; valamint a Meditop Gyógyszeripari Kft.
2023. 01. 27. 11:00

Soha ne féljünk…! A hétköznapokban éppen olyan fontos a kommunikáció, mint a diplomáciában

Székesfehérvár
Aki meggyőzően és összeszedetten tud kommunikálni családtagjaival, barátaival, vagy kollégáival, az ugyanerre képes akár vezető politikusokkal, befolyásos üzletemberekkel is.
2023. 01. 27. 9:58

Tanári kommunikáció, pedagógusi szerepek – a posztcovid világ kihívásai

Nyíregyháza
Kedden este pedagógusokat láttunk vendégül az MCC nyíregyházi központjában, akik nem csak a város iskoláiból, hanem a megye egész területéről érkeztek közénk.
2023. 01. 27. 9:18

Afrika csúcsán

Kecskemét
A világ egyik legnagyobb kontinense, megannyi természeti szépség és kulturális csoda. Mégis turisztikai szempontból az egyik legkevésbé látogatott kontinense világunknak.
2023. 01. 27. 7:20
Diákjaink írták, Vezetőképző

Legyen trendi az opera! – Vezetőképzős kalandok az Operában

Budapest
Nem tudom, Ti, hogy vagytok vele, de nekem vannak olyan feszültebb időszakaim, mikor a zene gyógyír a lelkemnek. Van olyan, mikor a könnyűzene segít, és vannak olyan pillanatok, mikor valami mélyre, grandiózusra vágyom. Ilyenkor szoktam komolyzenét hallgatni, főleg gyönyörű opera áriákat. Zenét hallgatni egyedül is élmény, de társaságban még élvezetesebb lehet. Most megosztok veletek egy olasz opera élményt, amelyet a Vezetőképző Akadémiás barátaimmal élhettem át.
2023. 01. 26. 15:00
Konferenciák, Könyvkiadás

Érdekfeszítő szakmai beszélgetések és rekordszámú látogató – az MCC nemzetközi kiadói konferenciája

Budapest
Több mint 500 vendég, 40 hazai és külföldi előadó 10 országból, valamint 70 tudósító újságíró és több mint 30 exkluzív interjú – nagy sikerrel zárult a Mathias Corvinus Collegium, a publikálás jövőjéről szóló kétnapos nemzetközi csúcskonferenciája. A rendezvény második napja is számos aktuális és érdekes témával szolgált, így például szó volt a bulvársajtóról, a hirdetési piacról és sikertörténeteket is megismerhettek a jelenlévők. A konferencia meghívottjai között volt Yair Netanyahu sztárpodcaster, az izraeli kormányfő fia is.
2023. 01. 26. 13:22
Szülők Akadémiája

Tehetség: Wi-Fi-kapcsolat az égiekkel

Szombathely
A tehetség felismeréséről, kiműveléséről és sikerre viteléről szólt a szombathelyi MCC képzési központ Szülők Akadémiája előadása 2023. január 25-én.
2023. 01. 26. 13:20

"A pillanatnyi rossz egy nagyobb jó részévé válik." – Fókuszban a forradalmak!

Debrecen
A 2023-as esztendő első nyilvános szakmai előadásán Hahner Péter volt a debreceni MCC vendége. Január 25-én szerdán este a világtörténelem híres forradalmai és diktátorai kerültek gorcsó alá, megvizsgálva, hogy létezhet-e forradalom és diktatúra egymás nélkül. Az előadás emellett igyekezett eloszlatni egy gyakori tévhitet is a radikális változások és az erőszak egymáshoz való viszonyáról.
2023. 01. 25. 16:00
Konferenciák, Könyvkiadás

„A médiáról nemzetstratégiai kérdésként kell gondolkodni” - megkezdődött az MCC nemzetközi konferenciája

Budapest
Mintegy 500 regisztrált érdeklődő, 9 panelbeszélgetés, 2 vidéki side event esemény, több mint 10 országból és 3 kontinensről 40 hazai és külföldi előadó, valamint 48 tudósító újságíró – a médiapiac helyzetéről, a publikálás jövőjéről tart kétnapos nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC).
2023. 01. 25. 14:45
Migrációkutató Intézet

Ismeretlen ismerősöknél

Békéscsaba
2022 augusztusában a Migrációkutató Intézet munkatársai Közép-Ázsiába (Üzbegisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán) látogattak. Kutatóútjuk során szerzett tapasztalataikat kerekasztal-beszélgetés keretében osztották meg a hallgatósággal békéscsabai képzési központunkban.
2023. 01. 25. 11:29
Középiskolás Program

Mi is az a tanulási stratégia? – Évindító KP szombat debrecenben!

Debrecen
21. századi tanulási stratégiák, robotika és természettudományos labor is várta a január 21-i debreceni, nyilvános KP szombaton az érdeklődőket, MCC-s és (még) nem MCC-s középiskolásokat.
2023. 01. 25. 7:20
Diákjaink írták, Vezetőképző

Pezsgőt kell bontani, amikor megnyersz egy tendert, még akkor is, ha könnyen jött a siker!

Budapest
“Siker- és célorientált embereknek nagyon fontos értékelni, amit elérnek. Mindent értékelj, ezt ne felejtsd el!” A sikerhez való hozzáállás és még megannyi összetevő tette hazánk egyik legbefolyásosabb női vezetőjévé. Hogyan lehet valaki sikeres cégvezető és anya? Mi a siker receptje? Tényleg nincs siker félelem nélkül? Blaskó Nikolett-tel, az ACG reklámügynökség alapító-tulajdonosával beszélgettünk a vezetői élet kihívásairól.
2023. 01. 24. 15:01

Kína mint vezető világhatalom?

Miskolc
Ma már nem mondhatjuk, hogy egyetlen világhatalmi vezető létezik, mint ahogy az a 90-es években Amerikáról elmondható volt. Vannak gazdasági szegmensek, amikben vannak vezető országok, de ma már nem csak a GDP az, ami meghatározó ebben a kérdésben.
2023. 01. 24. 8:01
Szülők Akadémiája

Az online tér hatalma és a családi élet a XXI. században

Szekszárd
A Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület felmérése szerint az egyetemi hallgatóknak majdnem fele depressziós gondokkal küzd, pedig a többség azt feltételezi, hogy az egyetemista lét az egyik legnagyszerűbb szakasza az életünknek. Tari Annamária a szekszárdi MCC Szülők Akadémiája elnevezésű eseményén kiemelte, hogy tinédzser korban is sok probléma van, többek között a perspektívátlanság-érzés, és a boldogtalanság.
2023. 01. 23. 9:36
Tanuláskutató Intézet

Lélekvezetés elit diákoknak

Budapest
A Tanuláskutató Intézet vendégeként érkezett a Mathias Corvinus Collegiumba Koczor Tamás, evangélikus lelkész, teológus, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze, aki az egyházi iskolák szerepéről, oktatásról-nevelésről, lelkiségről, Isten kereséséről beszélgetett Setényi Jánossal, az Intézet vezetőjével.
2023. 01. 23. 8:21
Sport és Teljesítmény Műhely

Sportszülőnek lenni

Szolnok
Ezzel a címmel tartott előadást a szolnoki képzési központban Fülöp Ákos, az MCC Sport és Teljesítmény Pszichológia Iskola Műhelyvezetője, sportpszichológus. Tekintettel a város sport múltjára és jelenére, szép számmal jelentek meg érdeklődő szülők. Az előadó hitelességét növelte, hogy jómaga is sportoló volt, ahogy elmondta: emlékszik minden tóparti fára a holt-tiszai vízitelepről. Ezért tudott életszerű példákat hozni a közönségnek, akik a sport számos területéről érkeztek: atlétika, kosárlabda, evezés, röplabda, fit kid, de még jégkorong sportágakban is érdekeltek hallgatták Ákos dinamikus előadását. A 8. osztályos felvételi árnyékában különösen fontos gondolatra hívta fel a figyelmet: a duális sportkarrierre, tehát a sport mellett nagyon fontos a tanulás is.
2023. 01. 23. 8:17
Vezetőképző

Miskolcon gyűjtöttek tapasztalatokat a Vezetőképző Akadémia diákjai

Miskolc
Három napot töltöttek Miskolcon az MCC Vezetőképző Akadémia diákjai, hogy megismerjék a várost, az ott élők mindennapjait és a település nehézségeit is.
2023. 01. 23. 7:20
Diákjaink írták, Vezetőképző

Hallgatói Beszélgetés - Dobsa István

Budapest
Hogyan lehet egy közösségből fesztivált szervezni Kárpátalján? Mi történt a háború kitörése napján? Hogyan lehet vezetőként teljesen új életet kezdeni? Kire számíthat egy vezető? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ a KMKSZ – Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – Ifjúsági Szervezetének Elnökétől, a Beregszászi Járási Tanács képviselőjétől, egykori polgármestertől, Dobsa Istvántól az MCC Vezetőképző Akadémiájának első hallgatói beszélgetésén.