Hírek

loading...
2023. 06. 08. 14:29
Szülők Akadémiája

A viharálló kapcsolatok 7 titka

Nyíregyháza
Szerda délután rendezték meg a Szülők Akadémiáját a nyíregyházi képzési központban, ahol Mihalec Gábor párterapeuta, nemzetközi előadó tartott előadást "A viharálló kapcsolatok 7 titka" címmel.
2023. 06. 08. 13:06
Révfülöp

Révfülöpön sajátíthatták el a vitorlázás alapjait békéscsabai diákjaink

Révfülöp
Vitorlástáborban vettek részt a békéscsabai MCC hatodikos diákjai Révfülöpön, ahol lehetőségük nyílt elsajátítani a vitorlázás alapjait, valamint megismerkedhettek a balatoni régió értékeivel is.
2023. 06. 07. 16:00
Konferenciák

Több mint 20 ország szaktekintélye a béke fontossága mellett – Zárult az MCC Budapest Peace Forum második napja

Budapest
70 előadó, 40 külföldi szakértő, több mint 20 országból, két miniszter és közel 400 érdeklődő beszéltek a mielőbbi béke fontosságáról a Mathias Corvinus Collegium nagyszabású, több napos nemzetközi konferenciáján. Az MCC Budapest Peace Forum nem csak hazánkban volt egyedülálló konferencia, de nemzetközi összehasonlításban is elmondható, hogy ennyi ország, ilyen neves szaktekintélye tudta megosztani gondolatait ebben a témában. Az első nap sikere után további izgalmas panelbeszélgetések zajlottak az MCC-ben.
2023. 06. 07. 15:28

Pedagóguskonferencia Békéscsabán

Békéscsaba
Tari Annamária pszichoterapeutát, klinikai szakpszichológust köszönthettük exkluzív pedagóguskonferenciánk vendégeként Békéscsabán, aki a pedagóguspályával kapcsolatos érzelmekről beszélt.
2023. 06. 07. 13:07
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program, Szülők Akadémiája

Nyitott Szülők Akadémiája Budapesten

Budapest
2023. május 16-án rendezték meg az MCC Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program közös eseményét, a Szülők Akadémiáját. A Szülők Akadémiája rendezvénysorozat célja, hogy megmozgassa a város szülői és tanári közösségét, értékközpontú mikrotársadalmi aktivitást ösztönözzön, valamint megismertesse a nagyközönséggel az MCC szakmai munkáját.
2023. 06. 06. 18:00
Konferenciák

A világnak érdekében áll, hogy béke legyen minél előbb – Elkezdődött az MCC Budapest Peace Forum

Budapest
70 előadóval, 40 külföldi szakértővel, több mint 20 országból és több száz érdeklődő mellett elstartolt az MCC Budapest Peace Forum. Akadémikusok, közéleti szereplők, neves szakértők álltak ki a béke fontossága mellett és világították meg a problémák különböző tudományos és szakterületi szemszögből.
2023. 06. 06. 16:07
Vitaakadémia

Sikeresen lezárult a Vitaakadémia ötödik vitavezetői képzése

Budapest
Múlt héten zajlott le az MCC Vitavezető és Kolléga képzésének záróalkalma.
2023. 06. 06. 15:20
Budapest Lectures, Konferenciák

Budapest Lectures a konfliktusok békés megoldásáról

Budapest
Az MCC Budapest Peace Forum előestéjén, a Mathias Corvinus Collegium Budapest Lectures előadássorozata is a béke lehetőségeit vette górcső alá. Elhangzott: az államközi kapcsolatok hajnalától fogva, a diplomácia egyik legfontosabb célja a konfliktusok békés megoldása.
2023. 06. 06. 8:02
Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Kína megduplázhatja külföldi befektetéseit – mondta Csák János az MCC-ben

Budapest
Kezdetét vette a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi konferenciája, melynek fókuszában az Egyesült Államok és Kína gazdasági versenye áll. A rendezvényen köszöntőt mondott Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki beszédében kifejtette, hogy világgazdasági technológiai versenyben való helytállásnak is feltétele az önvédelmi képesség és a „puha hatalom” megfelelő alkalmazása, valamint a világos célkitűzés.
2023. 06. 06. 7:37
Középiskolás Program

„Magyar, legyen hited és lészen országod!”

Szekszárd
Trianon csak a határainkat vette el, de az anyanyelvünket, a kultúránkat és a hagyományainkat képviselő nemzetünk tovább él 103 év után is.
2023. 06. 05. 14:58
Középiskolás Program

Mert megérdemlik…

Veszprém
A sikeres tanév zárásaként Budapestre látogattak a veszprémi KáPésok. A közel 300 fős társaságból több mint harmincan búcsúztatták élményprogramokkal a tanévet és a legaktívabb végzős középiskolás diákokat. Szó szerint a felhők felett jártak, hiszen a Városligetben hőlégballonoztak, ahol 150 méter magasból csodálhatták meg a főváros szépségét. Ezután a Light Art Museumban egy workshopon vehettek részt a diákok, ahol a fényművészettel és annak történetével ismerkedhettek meg.
2023. 06. 05. 14:58
Fiatal Tehetség Program

Viszlát FIT, helló KP!

Veszprém
Elballagtak tőlünk idei nyolcadikosaink. Szám szerint már az ötödik FIT-es évfolyamunktól búcsúzunk Veszprémben – viszlát FIT, helló KP!
2023. 06. 05. 14:13
Középiskolás Program

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége?

Miskolc
Nem a mai klímaváltozás az első az emberiség történetében, hiszen voltak jégkorszakok, felmelegedések, „világvégék” már korábban is. A médiának köszönhetően ma ez az egyik legnagyobb probléma, ami miatt a mai fiatalok szoronganak. De lesz-e valóban világvége? Meg tudja-e ezt egyáltalán a mai tudomány biztosan mondani? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket boncolgattunk Prof. Dr. Rácz Lajossal, a Szegedi Tudományegyetem oktatójával, aki igazán közvetlen hangú és humoros módon beszélt KP-s diákjainknak a klímaváltozásról, az ehhez kapcsolódó klímaszorongásról, az emberiség történetének korábbi, hasonlóan nagy problémáiról.
2023. 06. 05. 14:12
Egyetemi Program, Média Iskola, StoryLab

Nincsenek csontvázak

Szombathely
Rendhagyó, filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón vehettek részt a szombathelyi MCC képzési központ nyilvános rendezvényére ellátogató vendégek.
2023. 06. 05. 14:08

„Azok a boldog szép napok…” – avagy Nagy Feró a győri MCC-ben

Győr
Az 1980-as évek szocialista Magyarországán Nagy Feró, a Beatrice frontembere az ellenállás egyik szimbólumává vált. A Beatrice tűrt kategóriájú, a rendszer határait feszegető együttese volt a korabeli Magyarországnak, de emellett Európa-szerte híressé nőtte ki magát, melyben nem kis szerepe volt a zenekar énekesének, Nagy Ferónak. Az 1980-as évek fullasztó államszocialista légkörében a rockzene az ellenállás, a szabadság szimbólumává is vált. Már az 1970-es évek elejétől születettek újabb és újabb együttesek, melyek működését a rendszer a hatályos kultúrpolitika hármasa szerint besorolta tiltott, tűrt vagy támogatott kategóriába. Nagy Ferónak már a kezdetektől nem egyszer meggyűlt a baja az államhatalommal, illetve annak belügyi szerveivel, mely incidensek az állandó megfigyelésektől kezdve a fizikai bántalmazásig sok mindent magukban foglaltak. Nagy Feró e személyes történeteiről és a Beatrice kezdeteiről beszélgetett május 17-én a győri MCC-ben Dr. Dézsi Csaba Andrással, Győr város polgármesterével, aki amellett, hogy a város első embere és neves szívsebész, a rockzene jelentős ismerője és elkötelezett támogatója is.
2023. 06. 05. 11:22
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

A tudomány szabadsága - Úton az intellektuális lockdown felé?

Budapest
Dr. Sandra Kostner, német történész, szociológus és migrációkutató, a Schwäbisch Gmündi Főiskola "Interkulturalitás és integráció" mesterképzési programjának igazgatója, a Tudomány Szabadságáért Hálózat (Netzwerk Wissenschaftsfreiheit) alapítója és kezdeményezője, amely hálózat a német tudományos élet legmagasabb szintű képviselőit (tudósokat, kutatókat, egyetemi oktatókat és akadémikusokat) összefogó legjelentősebb szövetsége, amely síkra száll a tudomány szabadságáért és függetlenségéért és annak a német alkotmányban is rögzített védelméért.
2023. 06. 05. 11:21
Média Iskola

Fotelforradalmárok – azaz tudósok, kommentárok, fogyasztók a tévé előtti fotelekben

Veszprém
Miért gondoljuk azt, hogy egy hosszú nap végén a tévé kikapcsolhat minket? Miért nem azzal kapcsolunk ki, hogy mindent pont kikapcsolunk magunk körül? Egy átlagos városban – mint például Veszprém – egy nap alatt legalább 4620 szimbólummal, márkatartalommal, jelzéssel, tömegkommunikációs jellemzővel – nevezzük bárminek is – találkozhat egy lakos. Ilyen információhalom közepette agyunkat nehéz lecsillapítani.
2023. 06. 05. 9:05
Alkotmánypolitikai Műhely, Társadalom- és történelemtudományi Iskola

A nemzetközi bíróságok szerepe és elfogulatlanságuk kérdésköre megkerülhetetlen

Budapest
A nemzetközi bíróságok egyre többször döntenek olyan vitás társadalmi vagy politikai kérdésekben, amelyek alapvetően a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak. Többek között ezen jelenség megvitatása is szóba került a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi bíróságok szerepéről szóló konferenciáján.
2023. 06. 05. 7:50

Megkülönböztet, elválaszt, vagy éppen összeköt a közös nyelv?

Szeged
Nem elég, hogy számos ponton tetten érhetően eltér egymástól a brit és az amerikai angol nyelv, még olyan sajátosságokkal is számolni kell, mint például Angliában az egyes városok saját változatai, így többek között a manchesteri akcentus – mondta el Stephen Sholl, az MCC vendégelőadója a Calum Nicholsonnal közösen tartott A közös nyelv, ami megkülönböztet minket – brit kontra amerikai című előadáson Szegeden. A két előadó remekül követhető és életszerű példákkal adta át a közönségnek, hogy melyek azok a pontok, ahol nem csak szóban, de még írásban is jól érzékelhetőek azok a különbségek, amelyek nyomán – elmondásuk szerint – kívülről is jól megállapítható, hogy az éppen beszélő tipikusan amerikai, vagy brit származású.
2023. 06. 02. 14:47
Európai Tanulmányok Műhely, Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Jogállamiság kérdése vagy pénzügyi zsarolás?

Miskolc
2022 áprilisában hivatalosan is megindította az Európai Bizottság Magyarországgal szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amelynek eredményeképpen Magyarországot súlyos büntetés éri: amíg nem teljesül egy 27 feltételből álló hosszú lista, addig az uniós források mintegy 65%-át befagyasztják, emellett a magyar egyetemek többségét kitiltják az Erasmus és a Horizont programokból. Vajon indokoltak-e ezek a szankciók? Valóban az EU pénzügyi érdekeinek tisztességes védelméről van-e szó a jogállamiságon keresztül, vagy inkább arról, hogy az EU költségvetését fegyverként használják fel olyan politikai és ideológiai szempontok érvényesítésére, amelyekhez az EU-nak nincs hatásköre? Ezeket a kérdéseket boncolgattuk Rodrigo Ballesterrel, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Európai Tanulmányok Műhely vezetőjével a miskolci MCC-ben. Vendégünket Stenger Kristóf Junior-hallgató kérdezte.
2023. 06. 02. 14:45

Néha csak úgy nézegesd a felhőket! – Éld át a pillanatot!

Miskolc
Sokat rágódunk a múlton és szorongunk a jövő miatt, de mi a helyzet a jelennel? Jelen vagyunk, megéljük a pillanatot? Erről beszélgettünk vendégeinkkel, Csepregi Gáborral és Márky Ádámmal, az MCC Vezetőképző Akadémia munkatársaival, akik filozófiai és pszichológiai oldalról vizsgálták ezt a kérdést. Segítségükre volt ebben Csernák Lili, a Pszichológiai Iskola diákja.
2023. 06. 01. 13:24
Budapest Fellowship Program

Discover Transylvania

Erdély
Május 15. és 19. között erdélyi tanulmányi úton vettek részt a Budapest Fellowship Program ösztöndíjasai.
2023. 06. 01. 12:54
MCC-Rubicon Történettudományi Műhely

Diktátorok a történelem fejezeteiből

Székesfehérvár
Mind az angol, mind pedig a francia forradalom kapcsán előbb vagy utóbb kiderült, hogy bár az emberek szeretnének reformokat, jobb életkörülményeket, ellenben az életük teljes felforgatását nem - tudtuk meg Hahner Pétertől, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetőjétől Székesfehérváron.
2023. 06. 01. 11:17
Női Közéleti Vezetőképző

Pártos vita a jogalkotási projektekben – A Parlamentben zárult a Női Közéleti Vezetőképző ötödik évfolyama

Budapest
Május 26-án került sor a Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának utolsó nagy megmérettetésére: jogalkotási projektfeladatuk keretében a résztvevők pártokba rendeződve vitatták meg előterjesztéseiket egy parlamenti vita keretében.
2023. 06. 01. 10:12
Közgazdasági Iskola, Vállalkozáskutatási Műhely

Vállalkozói kérdőíves felmérések módszertani dilemmái

Budapest
Az MCC Vállalkozáskutatási Műhelye és a Vállalkozáskutatói és Elemzői Hálózat május 17-én tartotta a „Vállalkozói kérdőíves felmérések módszertani dilemmái” című műhelybeszélgetését.
2023. 06. 01. 9:04
ESMT Berlin

Egyedülálló lehetőség diákoknak, amely mélyíti a két ország együttműködését is

Budapest
Ünnepélyesen is aláírta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin) azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében évente több mint 20 magyar diák tanulhat Németország legjobb üzleti fókuszú egyetemén. A diákok és kutatók számára kínálkozó egyedülálló lehetőségen túl a kooperáció a két ország akadémiai és gazdasági kapcsolatának elmélyítését is jelenti.
2023. 05. 31. 15:31
Konferenciák, Vezetőképző Akadémia

Személyes bátorság, rátermettség és a közösség érdekében végzett tevékenység – a vezetőképzésről tartott nemzetközi konferenciát az MCC

Budapest
Az MCC nem csak Magyarország, hanem Európa leginkább nagyszabású tehetséggondozó programját kínálja - mondta Orbán Balázs a Vezetőképző Akadémia szerdai nemzetközi konferenciáján. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke emlékeztetett: ma a válságok korát éljük, amikor statikus eszközökkel nem kezelhetőek a kihívások, és ilyenkor jó vezetőkre is szükség van, olyan emberekre, akinek helyén van a szívük és a meglévő kereteken túllátva képesek új szabályokat hozni.
2023. 05. 31. 11:05

Forms of FLOW – A FLOW formái az oktatási környezetben

Nyíregyháza
Kedden délután a pedagógusokat láttuk vendégül az MCC nyíregyházi központjában, akik nem csak a város iskoláiból, hanem a megye egész területéről érkeztek közénk.
2023. 05. 31. 11:04

A közös nyelv, ami megkülönböztet minket: brit kontra amerikai

Pécs
Melyik a „jobb” vagy hasznosabb angol nyelv? Mik a nyelvi eltérések, sajátosságok? Mit árul el egy emberről, hogy milyen akcentust beszél? Milyen kulturális különbségek vannak az amerikaiak és a britek között? Kinek van jobb humorérzéke? Mi a közös a britek, az amerikaiak és a magyarok között? És vajon mik a hasonlóságok? Ilyen, és hasonlóan érdekes kérdések merültek fel a pécsi MCC tegnap esti teltházas rendezvényén, ahol a brit Calum Nicholson és az amerikai Stephen Sholl próbálta meggyőzni a közönséget a maga igazáról.
2023. 05. 30. 15:16

Akinek Erdély szeretete a vérében van… – III. Károly brit uralkodó zalánpataki napjai

Győr
Talán még Magyarországon is kevesen tudják, hogy a frissen megkoronázott III. Károly brit uralkodó Erdélyt a szívében hordozza. Azt az Erdélyt, amely számunkra különleges helyszín, nemcsak történelmi perspektívában, hanem nemzetpolitikaiszempontból is. Károly király 2006-tól kezdve visszatérő vendége Erdély földjének, melyben ő „az ember és a természet egyensúlyát, az ősidőktől fogva fennálló, hasznos, kedvező körforgást” érzi. Károly király tehát „megsejtett” valamit Erdélynek azokból a szakrális és kulturális kincseiből, melyet mi magyarok is oly mértékben a magunkénak érzünk. Zalánpatakon vásárolt birtokán az uralkodó szívesen megfigyeli a gólyák fészekrakási technikáját, tanulmányozza az ember által még ökológiai módon hasznosított hegyi kaszálókat, beszélget a háromszéki öregekkel és nem utolsósorban magába szívja a székely emberek adta bölcsességet és életfilozófiát. Az uralkodó erdélyi napjairól hallhattak azok, akik ellátogattak a MCC győri képzési központjának nyílt napjára, ahol Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője mesélt az uralkodóval történt személyes, zalánpataki találkozásairól III. Károly és Erdély – Exkluzív interjú a brit királlyal címmel.
2023. 05. 30. 14:57

Ferenc pápa Magyarországon és ami mögötte van… avagy a pápalátogatás kulisszatitkai

Győr
Egy nemzet életének kitüntetett ünnepi pillanata, amikor Szent Péter utódja, a katolikus egyház feje, Róma püspöke ellátogat hozzá és megerősíti hitében. A magyarság – mely több mint ezer éve ragaszkodik keresztény hitéhez – az elmúlt évtizedek során több ízben is megkaphatta e szentségi látogatások áldását. Szent II. János Pál pápa 1991-es és 1996-os látogatását követően Ferenc pápa idén áprilisban másodszor látogatott el hazánkba, hogy apostoli útja során megerősítse hazánkat és nemzetünket kereszténységében és a jövőbe vetett hitében. Egy apostoli látogatás több szinten zajlik, hiszen amellett, hogy Róma püspöke, mint a katolikus egyház feje lelkipásztori látogatást végez az adott országban, mint a Szentszék vezetője, államfői, diplomáciai kötelességeinek is eleget tesz. Emiatt egy apostoli út megszervezése meglehetősen komplex feladat, melyben az egyházi szervezetek és intézmények mellett az állami hatóságok és szervek is aktív szerepet vállalnak. E nagyívű szervezői munkába tekinthettek be azok, akik május 11-én ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Dr. Tóth Tamás atya, az apostoli látogatás általános koordinátora, Érszegi Márk Aurél Vatikán szakértő és Jancsó András, az MCC PhD Program résztvevője beszélgettek a pápalátogatás „kulisszatitkairól”.
2023. 05. 30. 13:00
Révfülöp

Indul a nyár a révfülöpi diáktáborban és kikötőben

Révfülöp
Izgalmas amatőr vitorlásversennyel elstartolt a nyári szezon a Cholnoky Jenő Gyermek-és Ifjúsági Kikötő, Diáktáborban. Hamarosan érkeznek a diákok is az MCC nyári tehetséggondozó központjába, Révfülöpre. Teljes a telt ház, a képzési központ ugyanis jóval több, mint 1000 MCC-s diákot fog fogadni nyáron, táborok, szakmai programok és vitorlásoktatás várja a fiatalokat.
2023. 05. 30. 10:05
Mentális edzőterem

Hozzáadhatnak-e az okoseszközök a kiegyensúlyozottságunkhoz?

Szeged
Egy átlagos ember élete során 30 évet tölt alvással, 15 év telik el tanulással és munkával, és 9 év az, ami az egyéb tevékenységekre marad. Így összesítve, számokban egészen meglepőek ezek a tények. Ami ebben a legérdekesebb az az, hogy ezek ellenére is az alváson vagyunk hajlamosak a legtöbbet spórolni. Pedig nagyban számít az, hogy ezt a nem elhanyagolható mennyiségű időt milyen minőségeben töltjük és valójában mennyire pihentet ez minket.
2023. 05. 30. 7:40
Vitaakadémia

Vitavezetőből Vitatrénerré – Végzett a II. Vitatréner évfolyam

Budapest
A hétvégén zajlott a Vitaakadémia Vitatréner képzésének záró hétvégéje, melyen a sikeres vizsgák után a résztvevők ünnepélyes zárórendezvényen vehették át az oklevelüket.
2023. 05. 26. 13:24
Középiskolás Program

Hagyományt teremtett Szombathely és Zalaegerszeg a közös KP Klubdélutánnal!

Zalaegerszeg
A két város MCC-s diákjai a vármegyeszékhelyeket felfedezve ismerkedhetnek meg egymással, miközben bepillanthatnak a másik város MCC-s közösségének életébe is.
2023. 05. 26. 13:21
MCC Fellowship Program

Csúcstechnologiás eszközbemutatót tartott az MCC Erdélyben

Nagyvárad & Szatmárnémeti
Erdélyben képviseltette magát az MCC Mentális Edzőterme május 20-21-én. Szombaton a többéves múltra visszatekintő nagyváradi Festum Varadinum közösségi eseményen lehetett kipróbálni az eszközpark innovatív készülékeit, vasárnap pedig Szatmárnémetiben, a városi családi napokon ismerkedhettek meg a modern technológiákkal a látogatók.
2023. 05. 26. 13:19
Tanuláskutató Intézet

A MCC Tanuláskutató Intézet Asian PhD Hub-ja értékelést tartott a kutatási projektjükről

Budapest
Harmadik munkaülését tartotta az MCC Tanuláskutató Intézet Asian PhD Hub-ja.
2023. 05. 25. 12:41

Több, mint 120 érdeklődő, és 20 szakmai előadó – sikerrel zárult az MCC Egészségügyi konferenciája

Budapest
Az egészségnevelés kulcskérdés ma Magyarországon, éppen ezért fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban ismerjék meg a legfontosabb tudnivalókat, az egészségtudatosság pedig legyen az életük része – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium hallgatói által létrehozott Center for Future Health Development diákszervezet konferenciáján. A rendezvényre több, mint 120 érdeklődő volt kíváncsi, valamint 20 szakmai előadó és 7 különböző szervezet részvételével valósult meg.
2023. 05. 24. 11:14
Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Növekvő antiszemitizmus Nyugat-Európában

Budapest
Számos érdeklődőt vonzott az Európai Tanulmányok Műhely eseménye, ahol Máthé Réka Zsuzsánna kutató mutatta be antiszemitizmus témakörében tett legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen számos kérdés érkezett a közönség soraiból, így egy valóban interaktív programon vettek részt az érdeklődők.
2023. 05. 24. 10:38

A lélek derűjének legtisztább tükre

Miskolc
Nevetni jó és szükséges. A gelotológia (nevetéstudomány) szerint a nevetés kristálytiszta szociális jelenség, amely pozitív hatással van élettani folyamatainkra, „atmoszféra hatásával” markánsan befolyásolja kapcsolatainkat, mert különleges közösségteremtő hatása van. A nevetés a lélek derűjének legtisztább tükre – mondta Bagdy Emőke, a pozitív pszichológia képviselője a miskolci MCC-ben megrendezett Szülők Akadémiáján.