Hírek

loading...
2023. 06. 02. 14:47
Európai Tanulmányok Műhely, Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Jogállamiság kérdése vagy pénzügyi zsarolás?

Miskolc
2022 áprilisában hivatalosan is megindította az Európai Bizottság Magyarországgal szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amelynek eredményeképpen Magyarországot súlyos büntetés éri: amíg nem teljesül egy 27 feltételből álló hosszú lista, addig az uniós források mintegy 65%-át befagyasztják, emellett a magyar egyetemek többségét kitiltják az Erasmus és a Horizont programokból. Vajon indokoltak-e ezek a szankciók? Valóban az EU pénzügyi érdekeinek tisztességes védelméről van-e szó a jogállamiságon keresztül, vagy inkább arról, hogy az EU költségvetését fegyverként használják fel olyan politikai és ideológiai szempontok érvényesítésére, amelyekhez az EU-nak nincs hatásköre? Ezeket a kérdéseket boncolgattuk Rodrigo Ballesterrel, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Európai Tanulmányok Műhely vezetőjével a miskolci MCC-ben. Vendégünket Stenger Kristóf Junior-hallgató kérdezte.
2023. 06. 02. 14:45

Néha csak úgy nézegesd a felhőket! – Éld át a pillanatot!

Miskolc
Sokat rágódunk a múlton és szorongunk a jövő miatt, de mi a helyzet a jelennel? Jelen vagyunk, megéljük a pillanatot? Erről beszélgettünk vendégeinkkel, Csepregi Gáborral és Márky Ádámmal, az MCC Vezetőképző Akadémia munkatársaival, akik filozófiai és pszichológiai oldalról vizsgálták ezt a kérdést. Segítségükre volt ebben Csernák Lili, a Pszichológiai Iskola diákja.
2023. 06. 01. 13:24
Budapest Fellowship Program

Discover Transylvania

Erdély
Május 15. és 19. között erdélyi tanulmányi úton vettek részt a Budapest Fellowship Program ösztöndíjasai.
2023. 06. 01. 12:54
MCC-Rubicon Történettudományi Műhely

Diktátorok a történelem fejezeteiből

Székesfehérvár
Mind az angol, mind pedig a francia forradalom kapcsán előbb vagy utóbb kiderült, hogy bár az emberek szeretnének reformokat, jobb életkörülményeket, ellenben az életük teljes felforgatását nem - tudtuk meg Hahner Pétertől, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetőjétől Székesfehérváron.
2023. 06. 01. 11:17
Női Közéleti Vezetőképző

Pártos vita a jogalkotási projektekben – A Parlamentben zárult a Női Közéleti Vezetőképző ötödik évfolyama

Budapest
Május 26-án került sor a Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának utolsó nagy megmérettetésére: jogalkotási projektfeladatuk keretében a résztvevők pártokba rendeződve vitatták meg előterjesztéseiket egy parlamenti vita keretében.
2023. 06. 01. 10:12
Közgazdasági Iskola, Vállalkozáskutatási Műhely

Vállalkozói kérdőíves felmérések módszertani dilemmái

Budapest
Az MCC Vállalkozáskutatási Műhelye és a Vállalkozáskutatói és Elemzői Hálózat május 17-én tartotta a „Vállalkozói kérdőíves felmérések módszertani dilemmái” című műhelybeszélgetését.
2023. 06. 01. 9:04
ESMT Berlin

Egyedülálló lehetőség diákoknak, amely mélyíti a két ország együttműködését is

Budapest
Ünnepélyesen is aláírta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin) azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében évente több mint 20 magyar diák tanulhat Németország legjobb üzleti fókuszú egyetemén. A diákok és kutatók számára kínálkozó egyedülálló lehetőségen túl a kooperáció a két ország akadémiai és gazdasági kapcsolatának elmélyítését is jelenti.
2023. 05. 31. 15:31
Konferenciák, Vezetőképző Akadémia

Személyes bátorság, rátermettség és a közösség érdekében végzett tevékenység – a vezetőképzésről tartott nemzetközi konferenciát az MCC

Budapest
Az MCC nem csak Magyarország, hanem Európa leginkább nagyszabású tehetséggondozó programját kínálja - mondta Orbán Balázs a Vezetőképző Akadémia szerdai nemzetközi konferenciáján. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke emlékeztetett: ma a válságok korát éljük, amikor statikus eszközökkel nem kezelhetőek a kihívások, és ilyenkor jó vezetőkre is szükség van, olyan emberekre, akinek helyén van a szívük és a meglévő kereteken túllátva képesek új szabályokat hozni.
2023. 05. 31. 11:05

Forms of FLOW – A FLOW formái az oktatási környezetben

Nyíregyháza
Kedden délután a pedagógusokat láttuk vendégül az MCC nyíregyházi központjában, akik nem csak a város iskoláiból, hanem a megye egész területéről érkeztek közénk.
2023. 05. 31. 11:04

A közös nyelv, ami megkülönböztet minket: brit kontra amerikai

Pécs
Melyik a „jobb” vagy hasznosabb angol nyelv? Mik a nyelvi eltérések, sajátosságok? Mit árul el egy emberről, hogy milyen akcentust beszél? Milyen kulturális különbségek vannak az amerikaiak és a britek között? Kinek van jobb humorérzéke? Mi a közös a britek, az amerikaiak és a magyarok között? És vajon mik a hasonlóságok? Ilyen, és hasonlóan érdekes kérdések merültek fel a pécsi MCC tegnap esti teltházas rendezvényén, ahol a brit Calum Nicholson és az amerikai Stephen Sholl próbálta meggyőzni a közönséget a maga igazáról.
2023. 05. 30. 15:16

Akinek Erdély szeretete a vérében van… – III. Károly brit uralkodó zalánpataki napjai

Győr
Talán még Magyarországon is kevesen tudják, hogy a frissen megkoronázott III. Károly brit uralkodó Erdélyt a szívében hordozza. Azt az Erdélyt, amely számunkra különleges helyszín, nemcsak történelmi perspektívában, hanem nemzetpolitikaiszempontból is. Károly király 2006-tól kezdve visszatérő vendége Erdély földjének, melyben ő „az ember és a természet egyensúlyát, az ősidőktől fogva fennálló, hasznos, kedvező körforgást” érzi. Károly király tehát „megsejtett” valamit Erdélynek azokból a szakrális és kulturális kincseiből, melyet mi magyarok is oly mértékben a magunkénak érzünk. Zalánpatakon vásárolt birtokán az uralkodó szívesen megfigyeli a gólyák fészekrakási technikáját, tanulmányozza az ember által még ökológiai módon hasznosított hegyi kaszálókat, beszélget a háromszéki öregekkel és nem utolsósorban magába szívja a székely emberek adta bölcsességet és életfilozófiát. Az uralkodó erdélyi napjairól hallhattak azok, akik ellátogattak a MCC győri képzési központjának nyílt napjára, ahol Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője mesélt az uralkodóval történt személyes, zalánpataki találkozásairól III. Károly és Erdély – Exkluzív interjú a brit királlyal címmel.
2023. 05. 30. 14:57

Ferenc pápa Magyarországon és ami mögötte van… avagy a pápalátogatás kulisszatitkai

Győr
Egy nemzet életének kitüntetett ünnepi pillanata, amikor Szent Péter utódja, a katolikus egyház feje, Róma püspöke ellátogat hozzá és megerősíti hitében. A magyarság – mely több mint ezer éve ragaszkodik keresztény hitéhez – az elmúlt évtizedek során több ízben is megkaphatta e szentségi látogatások áldását. Szent II. János Pál pápa 1991-es és 1996-os látogatását követően Ferenc pápa idén áprilisban másodszor látogatott el hazánkba, hogy apostoli útja során megerősítse hazánkat és nemzetünket kereszténységében és a jövőbe vetett hitében. Egy apostoli látogatás több szinten zajlik, hiszen amellett, hogy Róma püspöke, mint a katolikus egyház feje lelkipásztori látogatást végez az adott országban, mint a Szentszék vezetője, államfői, diplomáciai kötelességeinek is eleget tesz. Emiatt egy apostoli út megszervezése meglehetősen komplex feladat, melyben az egyházi szervezetek és intézmények mellett az állami hatóságok és szervek is aktív szerepet vállalnak. E nagyívű szervezői munkába tekinthettek be azok, akik május 11-én ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Dr. Tóth Tamás atya, az apostoli látogatás általános koordinátora, Érszegi Márk Aurél Vatikán szakértő és Jancsó András, az MCC PhD Program résztvevője beszélgettek a pápalátogatás „kulisszatitkairól”.
2023. 05. 30. 13:00
Révfülöp

Indul a nyár a révfülöpi diáktáborban és kikötőben

Révfülöp
Izgalmas amatőr vitorlásversennyel elstartolt a nyári szezon a Cholnoky Jenő Gyermek-és Ifjúsági Kikötő, Diáktáborban. Hamarosan érkeznek a diákok is az MCC nyári tehetséggondozó központjába, Révfülöpre. Teljes a telt ház, a képzési központ ugyanis jóval több, mint 1000 MCC-s diákot fog fogadni nyáron, táborok, szakmai programok és vitorlásoktatás várja a fiatalokat.
2023. 05. 30. 10:05
Mentális edzőterem

Hozzáadhatnak-e az okoseszközök a kiegyensúlyozottságunkhoz?

Szeged
Egy átlagos ember élete során 30 évet tölt alvással, 15 év telik el tanulással és munkával, és 9 év az, ami az egyéb tevékenységekre marad. Így összesítve, számokban egészen meglepőek ezek a tények. Ami ebben a legérdekesebb az az, hogy ezek ellenére is az alváson vagyunk hajlamosak a legtöbbet spórolni. Pedig nagyban számít az, hogy ezt a nem elhanyagolható mennyiségű időt milyen minőségeben töltjük és valójában mennyire pihentet ez minket.
2023. 05. 30. 7:40
Vitaakadémia

Vitavezetőből Vitatrénerré – Végzett a II. Vitatréner évfolyam

Budapest
A hétvégén zajlott a Vitaakadémia Vitatréner képzésének záró hétvégéje, melyen a sikeres vizsgák után a résztvevők ünnepélyes zárórendezvényen vehették át az oklevelüket.
2023. 05. 26. 13:24
Középiskolás Program

Hagyományt teremtett Szombathely és Zalaegerszeg a közös KP Klubdélutánnal!

Zalaegerszeg
A két város MCC-s diákjai a vármegyeszékhelyeket felfedezve ismerkedhetnek meg egymással, miközben bepillanthatnak a másik város MCC-s közösségének életébe is.
2023. 05. 26. 13:21
MCC Fellowship Program

Csúcstechnologiás eszközbemutatót tartott az MCC Erdélyben

Nagyvárad & Szatmárnémeti
Erdélyben képviseltette magát az MCC Mentális Edzőterme május 20-21-én. Szombaton a többéves múltra visszatekintő nagyváradi Festum Varadinum közösségi eseményen lehetett kipróbálni az eszközpark innovatív készülékeit, vasárnap pedig Szatmárnémetiben, a városi családi napokon ismerkedhettek meg a modern technológiákkal a látogatók.
2023. 05. 26. 13:19
Tanuláskutató Intézet

A MCC Tanuláskutató Intézet Asian PhD Hub-ja értékelést tartott a kutatási projektjükről

Budapest
Harmadik munkaülését tartotta az MCC Tanuláskutató Intézet Asian PhD Hub-ja.
2023. 05. 25. 12:41

Több, mint 120 érdeklődő, és 20 szakmai előadó – sikerrel zárult az MCC Egészségügyi konferenciája

Budapest
Az egészségnevelés kulcskérdés ma Magyarországon, éppen ezért fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban ismerjék meg a legfontosabb tudnivalókat, az egészségtudatosság pedig legyen az életük része – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium hallgatói által létrehozott Center for Future Health Development diákszervezet konferenciáján. A rendezvényre több, mint 120 érdeklődő volt kíváncsi, valamint 20 szakmai előadó és 7 különböző szervezet részvételével valósult meg.
2023. 05. 24. 11:14
Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Növekvő antiszemitizmus Nyugat-Európában

Budapest
Számos érdeklődőt vonzott az Európai Tanulmányok Műhely eseménye, ahol Máthé Réka Zsuzsánna kutató mutatta be antiszemitizmus témakörében tett legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen számos kérdés érkezett a közönség soraiból, így egy valóban interaktív programon vettek részt az érdeklődők.
2023. 05. 24. 10:38

A lélek derűjének legtisztább tükre

Miskolc
Nevetni jó és szükséges. A gelotológia (nevetéstudomány) szerint a nevetés kristálytiszta szociális jelenség, amely pozitív hatással van élettani folyamatainkra, „atmoszféra hatásával” markánsan befolyásolja kapcsolatainkat, mert különleges közösségteremtő hatása van. A nevetés a lélek derűjének legtisztább tükre – mondta Bagdy Emőke, a pozitív pszichológia képviselője a miskolci MCC-ben megrendezett Szülők Akadémiáján.
2023. 05. 24. 9:29
Ifjúságkutató Intézet

Kettő lett, maradhat? – Hol tartanak az ikerkutatások?

Budapest
Az ikrek személyisége és viselkedése is nagyon hasonló, nemcsak a fizikai külsejük – hangzott el az MCC Mindset Pszichológia Iskola és a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola közös rendezvényén, ahol neves hazai szakemberek az ikerkutatás legfrissebb eredményeit is ismertették.
2023. 05. 24. 8:39

Digitális eszközök és kiegés – Pedagóguskonferencia Szolnokon

Szolnok
Az idei évben is megtartotta az MCC szolnoki képzési központja a megye általános iskolai és középiskolai tanárainak a már hagyományosnak számító Pedagóguskonferenciáját a fenti témakörökben.
2023. 05. 23. 17:24
Egyetemi Program

A NatCon 2023-an jártak diákjaink

Londonba látogattak az MCC diákjai, ahol részt vehettek az ide NatCon konferencián.
2023. 05. 23. 14:25
Klímapolitikai Intézet

Fenntarthatóság újraszabva

Budapest
Hogyan nézzünk a ruhakészítésre a XXI. században? Mi lehet a divat szerepe fenntarthatóságában? Erre ad választ a FOLK REDENIMISSIMA: LOVE by Orsolya Springer mesterkollekció, amelyet a Kézimunka Akadémia május 18-án az MCC központjában is bemutatott a Klímapolitikai Intézet támogatásával.
2023. 05. 22. 11:15
MCC-Mindset Pszichológia Iskola

Tudatos jelenlét a mindennapokban - Dr. Perczel-Forintos Dóra az MCC-ben

„Csukjuk be a szemünket! Figyeljük meg milyen érzés most, ahogy ránehezedik a súlyunk a székre! Milyen illatot érzünk itt a kávézóban? Érezzük a kávé illatát! Irányítsuk a figyelmet az orrunkon át beáramló levegőre, ahogy aztán a mellkasunkba árad. Belélegzünk! Kilélegzünk! Ha azt tapasztaljuk, hogy gondolataink elkalandoztak, szelíden, gondosan tereljük őket vissza a légzéshez. Próbáljunk figyelni a légzésünkre néhány lélegzetvétel erejéig! Visszaszámolok 3-tól 1-ig: egyre tudatosítjuk, hogy itt ülünk és kinyitjuk a szemünk. - Valami ilyesmi a tudatos jelenlét.” – Ezzel a bevezetővel indította előadását Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra május 8-án, az MCC-ben.
2023. 05. 22. 8:03
Jog és Társadalom Műhely, Jogi Iskola

Párizsban járt a Jog és Társadalom Műhely

Párizs
Párizsi tanulmányúton vettek részt a Jog és Társadalom Műhely hallgatói. A négynapos út során a résztvevők nem formális oktatási keretek között ismerkedhettek meg a francia politikai gondolkodás elméletével és gyakorlatával, valamint az európai város kulturális, politikai és társadalmi sajátosságaival, szerkezetével, kulturális és civilizációs jelentőségével.
2023. 05. 19. 15:26

Kockázatok a kibertérben

Kecskemét
Adathalászat, kártékony programok, hamis illúziók világa, befolyásolás és a magánszféra megszűnése jellemzi a 21. századi világunkat. A tudatosság a biztonság kulcsa – hangsúlyozta a szakértő Kecskeméten.
2023. 05. 19. 15:08
Jogi Iskola

A megosztottág gyengít

Szeged
A kereszténység soha nem volt ekkora létszámú, ennyire kiterjedt. Itt meg is nyugodhatnánk, minden rendben, minden szép, de ha megvizsgáljuk az európai helyzetet ezen a téren, már egészen más a kép. Rengeteg hívő hagyja el az egyházat, rengeteg kisebb felekezetre töredezik a hívek tömege – foglalta össze gondolatait Dr. Nagypál Szabolcs, az MCC Jogi Iskolájának vezetője a szegedi központban Dr. Botos Mátéval, az MCC Press kiadóvezetőjével közösen tartott előadásán.
2023. 05. 19. 13:41

Orbán Balázs: a tehetséggondozáshoz kell a nemzetközi tapasztalat!

Budapest
Nem lehet tehetséget gondozni Magyarországon külföldi oktatási tapasztalat nélkül - mondta el az Inforádió Aréna című műsorában Orbán Balázs.
2023. 05. 19. 13:18
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

A multikulturális társadalomból „multikulturalista” társadalom lesz – nem sokszínűség, hanem globális monokultúra.

Zalaegerszeg
A magyar és a német történelem eseményei is jól példázzák, hogyan sodortak összevisszaságba egész népeket az elmúlt évszázadok, ugyanakkor egyes helyi, regionális vagy nemzeti jellegzetességek mégis meg tudtak erősödni – világított rá Alexander Grau, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendége a multikulturalizmusról tartott pódiumbeszélgetésen a zalaegerszegi MCC-ben.
2023. 05. 19. 12:58

Teltházzal várta Nagykanizsa Moldicz Csaba előadását

Nagykanizsa
Kína olyan állam által vezérelt kapitalista rendszer, amin egy ideológiai máz van. Maga a gazdaság nem szocialista gazdaságként működik, hanem az egyik legkeményebb kapitalista rendszer – vázolta fel dr. Moldicz Csaba, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola vezetője. A szakértő teltházas nagykanizsai előadásában a kínai gazdaságot, a politikai folyamatokat elemezte, miközben kitért az ázsiai ország sajátosságaira, külpolitikájára, gazdasági stratégiájára is.
2023. 05. 19. 10:42
Lunch Talks

Bankválságok és mennyiségi lazítás: Az amerikai jegybank inflációs politikájának új megvilágítása

Budapest
A Lunch Talks eseménysorozatunk legutóbbi eseményén Richard Werner volt a vendégünk.
2023. 05. 19. 9:41
Diákprojektek, Egyetemi Program

Vállakozásra fel! Középiskolai esetverseny MCC-s diákok szervezésében

Hogyan formáljunk át egy szállodát, hogy növelni tudjuk a vendégek közösségi kapcsolatait és élményeit? Ez volt a Vállalkozásra fel! középiskolai esetverseny fő kérdése, melyre színvonalasabbnál színvonalasabb megoldási javaslatokat prezentált a döntőbe jutott 5 csapat.
2023. 05. 18. 13:28
Könyvkiadás

Felelősség és lehetőség

Szombathely
A német megszállás elleni fellépés lehetőségeiről, az ellenállás kockázatáról és a zsidó tanácsok szerepéről tudhatott meg többet a szombathelyi MCC képzési központ hallgatósága Veszprémy László Bernát Tanácstalanság – A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt, 1944-1945 című könyvének bemutatóján.
2023. 05. 18. 13:26
Pszichológia Iskola, Sport és Teljesítmény Műhely

Tényleg fejben dől el? – Mentális teljesítményfokozás a sportban

Nyíregyháza
Paradigmaváltás ment végbe a sport világában az elmúlt néhány évben, ennek lépéseit mutatta be Fülöp Ákos Győző, az MCC Sport és Teljesítmény Műhelyének vezetője a nyíregyházi képzési központ legutóbbi rendezvényén, ahol a sport és a pszichológiatudományok egyik igen izgalmas keresztmetszete került a figyelem fókuszába.
2023. 05. 18. 11:41
Média Iskola

Sztorit vagy életet

Pécs
Szeresd az embereket, szeresd az életet, légy kíváncsi és jön a sztori! – üzente a fiataloknak Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskolájának vezetője, a pécsi MCC tegnap esti előadásán. A sztorit vagy életet – Riporterek a vörös zónákban című rendezvényünkön a haditudósítók életébe nyerhettünk bepillantást, méghozzá első kézből.
2023. 05. 18. 11:17
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Woke kapitalizmus: Előadás és pódiumbeszélgetés Dr. Alexander Grau publicista és filózofussal

Budapest
A wokeizmus és a kapitalizmus ellentmondásnak tűnik. Hiszen hogyan fér össze egy állítólag neomarxista ideológia egy kapitalista gazdasági rendszerrel? Alexander Grau író, filozófus, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendégkutatója a „Woke kapitalizmus” című rendezvényen 2023. május 17-én az MCC Scruton Caféban 50 fős hallgatóság előtt fejtette ki, hogyan juthattunk el oda, hogy a moralitás a kortárs viták mindent uraló ideológiájává váljon.?Milyen szerepet játszik ebben a kapitalista fogyasztói társadalom, és hol vannak a kapitalizmus és a wokeizmus közös gyökerei?
2023. 05. 18. 11:13

Mindenkinek szüksége van néha egy mély levegőre – Teltházas rendezvény a miskolci MCC-ben

Miskolc
Információdömping korában élünk, amikor a fiatalok a közösségi médiában folyamatosan azt látják, minden és mindenki tökéletes körülöttük. Emellé társul egy kiszámíthatatlanság, hiszen gyorsan változó világunkban azt sem tudjuk, mi lesz egy-két év múlva, nincs olyan világos karrierút előttünk, mint néhány évtizede, és mindez bizonytalanságérzettel, szorongással jár. A közösségi médiában hihetetlenül népszerű – több mint százhúszezer követővel rendelkező – Mélylevegő Projekt társalapítója, Pető Dorina pszichológus volt a miskolci MCC vendége, aki most személyesen is beszélt arról a fiataloknak, milyen fontos a test-lelki egyensúly, a mentális egészségünk megőrzése.
2023. 05. 18. 8:58
Roma Tehetség Program

Lezajlott az idei év utolsó képzési hétvége a Roma Tehetség Programban

Budapest
Az elmúlt hétvégén az Roma Tehetség Program diákjai részt vettek az idei tanév utolsó képzési alkalmán. A szokásos kurzusokon túlmenően, ünnepélyes keretek között búcsút vehettek a végző diákok társaiktól. A rendezvényen hét középiskolás és két egyetemi hallgató kapott díszoklevelet a Középiskolás Programból illetve az Egyetemi Programból.