Hagyományok

_MG_1091.jpg

Közösségépítő programok, hétvégék és táborok.

Az MCC elsősorban összetartó közösségként, másodsorban intézményként tekint magára. Az oktatás nem tömeges, hanem kiscsoportos, és azon belül is az egyéni fejlesztést helyezi előtérbe, ami segít a diákok összekovácsolásában. Emellett az oktatási időn kívül is zajlik a közösségépítés és a közösségszervezés. Az MCC sajátossága, hogy a diákok a közösségnek nem csak tagjai, hanem aktív építői és formálói. A programok jelentős részét maguk a diákok alakítják ki, másik részüket – a hallgatók igényeit meghallgatva – az MCC központilag kínálja számukra. Egymás megismeréséhez hozzájárulnak azok a táborok is, ahol a különböző érdeklődési körű MCC-s hallgatók – jogászok, mérnökök, közgazdászok vagy éppen pszichológusok – tartanak egymásnak előadást és engednek betekintést a másiknak saját szakterületük érdekes világába.

A közösségi élmény formálásában kiemelt szerepe van a közös sportnak, a zenének, a kultúrának, a természetjárásnak és a jótékonykodásnak. Ez utóbbira jó példa a több mint tíz éves múltra visszatekintő Corvin Jótékonysági Bál, ahol pénzbeli adományt gyűjtünk egy általunk kiválasztott civil szervezetnek a nélkülözők és a hátrányos helyzetben lévők megsegítésére.

A cél, hogy MCC-snek lenni minden szempontból élmény legyen, az összetartozás érzése pedig ne csak az MCC falain belül, de azon kívül is képes legyen hosszútávon fennmaradni az emberi és szakmai kapcsolatokban. Azt szeretnénk, hogy aki egyszer közösségünk tagjává vált, az is maradjon, és büszkén vállalja mindazt, amit az MCC-ből hozott magával.

Alumni-Vezetőképző vacsora

Az Alumni–Vezetőképző vacsora ötletét azért találtuk ki, hogy szorosabb kapcsolatot tudjunk kialakítani a collegisták és az alumni tagjai között. A hallgatók nemcsak szakmai és pályaválasztási tanácsokat kaphatnak az alumnáktól és alumnusoktól, de a diplomázást követően könnyebben be tudnak illeszkedni az alumni közösségébe a korábban kiépített kapcsolatoknak köszönhetően. A vacsorák mindig remek hangulatban teltek, finom ételekkel, borral és rengeteg beszélgetéssel, mégis a legjobb programnak talán az MCC jelenlegi és volt diákjait is érintő kérdéseket tartalmazó quiz mutatkozott. Szerencsére mindkét oldalról pozitív kezdeményezésnek bizonyult a vacsora és segített még több közös program és ötlet elindulásában.

Corvin Jótékonysági Bál

A Corvin Jótékonysági Bál ötlete abban gyökerezik, hogy a Mathias Corvinus Collegium tagjai felelősséget éreznek a nélkülözők, a társadalmilag kirekesztettek, a hátrányos helyzetben élők iránt, és kezdeményezésükkel hallgatótársaikban is tudatosítani kívánják a jótékonykodás, a másokon való segítés fontosságát. Így indult útjának több mint tíz évvel ezelőtt ez a sikeres projekt, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend. Célunk, hogy a lehető legtöbb adomány összegyűjtésével pénzbeli támogatást nyújtsunk egy általunk kiválasztott, rászoruló szervezetnek. A támogatott intézményt, alapítványt alapos megfontolás után jelöljük ki. Az elmúlt években a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület, a Tessedik Sámuel Alapítvány Családok Átmeneti Otthona, a Csodák Csodája Alapítvány, a Szemem Fénye Alapítvány és az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon is a kiválasztottak közé tartoztak. 2020-ban a bál bevételével a Bódi Mária Magdolna Nagydorogi Katolikus Karitász tevékenységét támogattuk. Mindez szponzorok támogatása nélkül természetesen nem valósulhatna meg. Az elmúlt évek magas színvonalú szervezőmunkájának köszönhetően sikerült a Corvin Bálnak presztízst teremteni, így egyre több támogató áll a kezdeményezésünk mellé. A jó hangulat a sok munka mellett is biztosított. A minden évben adott tematikát követő dekoráció elkészítése a szervezés egyik legkellemesebb része; közben zenét hallgatunk, rengeteget beszélgetünk – ez a projekt egyik leginkább csapatépítő időszaka. A bál tehát azon felül, hogy jótékonysági lehetőséget biztosít, a résztvevők és a szervezők számára is hatalmas élményt jelent.

 

Tábor - MCC-sektől MCC-seknek

Egy olyan collegiumban, ahol pszichológustól kezdve a közgazdászon át a mechatronikai mérnökig – kitérve a jogászokra – egy közösségbe gyűlnek a diákok, még annál is szélesebb érdeklődési és tevékenységi körökkel találkozunk, mint ahogy azt előre elgondolnánk. A TÁBOR varázsa pont abban rejlik, hogy egy hétvége keretében szabadjára engedjük ezt a sokszínűséget. Betekintést nyújtunk a többi collegistának a saját világunk szegleteibe; az egymásnak tartott előadások lehetnek szakmaiak (Napenergia-szabályozás egy jogász szemszögéből), élménybeszámolók (Önkéntes félév Franciaországban), vagy teljesen hobbi-jellegűek (Sajtkészítés házilag). A TÁBOR során külön figyelmet fordítunk arra, hogy az MCC minél több ága találkozhasson, évről évre meglátogatnak minket határon túli programunk hallgatói is. Egy teljes, együtt töltött hétvége alatt pedig számtalan új élmény születik, akár egy quiznight, akár egy fürdőzés, akár egy esti buli keretében. Minden MCC-s új benyomásokat, tapasztalatokat kap a többiektől – így minden évvel nem csupán a TÁBOR hagyománya gyarapszik, hanem mi is többek leszünk egymás által.