Ösztöndíjak

osztondijak_1600x900.jpg

Komáromy Gábor-ösztöndíj

A Cook Communications és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a 2015/2016-os tanévre is ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére. A Cook Communications teljes körű kommunikációs szolgáltatást nyújtó PR-ügynökség, amely irodáival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban van jelen. A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését, és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat nyitott minden nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára, képzési területtől függetlenül. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összesen 1200 euró, amelyből a nyertes pályázó 900 euró ösztöndíjban részesül, munkájához mentori segítséget kap egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC média/kommunikáció szakirányára. Az MCC Komáromy Gábor Média Könyvtár 300 euróhoz jut könyvek és folyóiratok beszerzése céljából.

A 2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat annak a pályázónak ítéli oda a bizottság, aki véleményük szerint a legvonzóbb projekttervet nyújtja be. A témakörtől függetlenül (legyen az politika, üzlet, sport, gazdaság, kultúra, tudomány, stb.) a pályázatnak választ kell adnia arra, hogy miért éppen az adott témát szeretné feldolgozni a pályázó, miért tartja azt fontosnak és aktuálisnak, és miért fogja a történet az olvasókat is érdekelni. A sikeres pályázónak egy minimum háromrészes cikksorozatot kell elkészítenie megadott határidőre, magyar és angol nyelven, amely a magyar és nemzetközi médiában publikálható.

Szociális ösztöndíj

A Mathias Corvinus Collegium egyik fontos küldetése, hogy hátrányos helyzetű fiataloknak is lehetőséget nyújtson színvonalas oktatási programban való részvételre. Ez a törekvés már a Fiatal Tehetség Programban és a Középiskolás Programban is megjelenik, ahol hátrányos helyzetű térségek iskoláit is igyekszünk elérni és tájékoztatni a Programok nyújtotta lehetőségekről. Egyetemi Programunk, akárcsak a többi képzésünk, a hallgatók számára teljesen ingyenes, collegiumi lakhatásuk pedig kedvező áronon biztosított, ezáltal szeretnénk elérni azt, hogy a hallgatók bekerülése ne anyagi hátterüktől függjön, hanem kizárólag képességeiktől és motiváltságuktól. A hátrányos helyzetű tanulók támogatása érdekében az Alapítvány minden évben pályázatot ír ki lakhatási támogatás elnyerésére, melynek keretén belül 2014-ben 22 fő, szociálisan hátrányos helyzetű collegista részesült 50%-os kollégiumi díjkedvezményben.