Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

Külgazdasági Műhely

Műhelyvezető: Dr. Ferkelt Balázs

Az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola vezetője. Közgazdász tanulmányait a Külkereskedelmi Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán folytatta, míg az ELTE Bölcsészettudományi Karán német nyelv és irodalom szakos bölcsészként és tanárként végzett. Doktori (PhD) fokozatot 2006-ban szerzett közgazdaságtudományból. 2000-ben kezdte felsőoktatási pályáját egykori Alma materében, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karán. 2006-tól tanszékvezető, 2008 és 2016 között a Budapesti Gazdasági Főiskola (később Budapesti Gazdasági Egyetem) rektorhelyettese. 2015 és 2018 között a Magyar Nemzeti Bank Oktatási igazgatóságának főosztályvezetőjeként, a németországi iroda vezetőjeként, majd oktatási igazgatójaként is szerzett szakmai tapasztalatot. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának és Külgazdasági Műhelyének a vezetője. Elsősorban külgazdasági és az Európai Unióval kapcsolatos tantárgyakat oktat. Kutatási területei: gazdasági és monetáris unió, területi egyenlőtlenségek, a kelet- és közép-európai országok konvergenciája, Németország gazdasága és versenyképessége, valamint az Európai Unió és tagországainak külgazdasági kapcsolatrendszere. 2014-ben és 2015-ben a Magyar Ösztöndíj Bizottság tagja, 2015-től a Közalapítvány a Budapesti Német Nyelvű Egyetemért kuratóriumi tagja. 2013 és 2018 között a Magyar Külgazdasági Szövetség elnökségi tagja, 2014 óta a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdasági Szakosztályának elnöke. A Miniszterelnökség és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Magyarok Európáért díjának kitüntetettje 2017-ben. A német nyelv mellett angol, francia, spanyol, illetve alapszinten olasz nyelven is beszél.

Geopolitikai Műhely

Műhelyvezető: Dr. Demkó Attila

1976-ban született Budapesten. A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem történelem és politikaelmélet szakán végzett 2000-ben. 2008-ban védte meg summa cum laude a XX. századi ír nemzeti küzdelmeket feldolgozó doktori disszertációját az ELTE új- és jelenkori egyetemes történelemmel foglalkozó doktori programjában. Egyetemi tanulmányain kívül további tanulmányokat folytatott a biztonságpolitika területén: 1997 és 1998 között részt vett a Manfred Wörner Alapítvány egy éves védelem- és biztonságpolitikai kurzusán, Budapesten. 2004 és 2005 között vett részt Svájcban a Genfi Biztonságipolitikai Központ két féléves nemzetközi biztonságpolitikai képzésén. Kutatási területe és záró dolgozatának témája Európa jövőbeli biztonsági környezete volt. 2006-ban részt vett a Pekingi Nemzetvédelmi Egyetem keleti-ázsiai biztonságról szóló két hónapos képzésén. Biztonságpolitikai tanácsadóként kezdte karrierjét a Miniszterelnöki Hivatal Biztonság- és Védelempolitikai Államtitkárságán 1999-ben. 2002 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályán dolgozott referensként. 2010-től 2012-ig a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztály főosztályvezetője volt. 2012 és 2014 között Brüsszelben Magyarország NATO Állandó Képviseleténél a Védelempolitikai Részleget vezette. 2014 és 2018 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának vezetője volt. 2018-ban jelent meg Máglyatűz című könyve, amely Közép- és Kelet-Európa nemzetiségi és geopolitikai konfliktusait dolgozza fel egy fiktív történet keretében. A könyv további kiadásai 2018 végén és 2019-ben jelentek meg. Gyulai György társszerzőségével szintén 2020-ban jelent meg Napról napra Trianon című könyve. 2018-tól a Mandiner állandó szerzője. 2005-ben és 2009-ben megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím III., majd II. osztályát, 2014-ben pedig a NATO-ban végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök tüntette ki a magyar NATO tagság 15. évfordulója alkalmából. Angolul és franciául beszél.

Európai Tanulmányok Műhely

Műhelyvezető: Rodrigo Ballester

A madridi San Pablo Egyetemen szerzett jogi végzettséget, Erasmus hallgató volt a németországi Augsburg Egyetemen, és uniós jogból szerzett mesterfokozatot (LL.M, mention très bien) 2002-ben a College of Europe Intézetében. Itt, a College of Europe-nál kezdte meg pályafutását tanársegédként, majd két év után a Latham and Watkins amerikai ügyvédi irodához csatlakozott és európai versenyjogra specializálódott. Ezt követően munkásságát az Európai Parlamentben folytatta, ahol két éven át dolgozott az Európai Néppárt spanyol küldöttségénél (Partido Popular) a Jogi, Piaci és Uniós Belügyi részlegen. 2008-ban az Európai Bizottságnál folytatta munkásságát egy nyilvánosan meghirdetett, sikeres versenyvizsgát követően. Itt az Igazságügyi Főbizottságnál kezdett, majd 2011-től az Uniós Belügyi Főbizottság munkatársa volt, ahol az Unió Marokkóval és Fekete-Afrikával kapcsolatos migrációs politikájának a külügyi aspektusaiért felelt. Ez idő alatt beutazta Afrikát és számos afrikai országgal kezdeményezett bevándorlással kapcsolatos párbeszédet. 2014 novembere és 2019 decembere között Navracsics Tibor EU-biztos kabinetéhez csatlakozott az Európai Bizottságban, ahol az általános és középiskolai oktatásért felelt. Tevékenységi körébe tartozott a vállalkozói ismeretek EU-s oktatásának kiterjesztése, és vezető szervezője volt a 2018-as és 2019-es Európai Oktatási Csúcstalálkozóknak. Az Európai Néppárttal való kapcsolattartás is a felelősségi körébe tartozott, továbbá gyakran felszólalt vitákon, tanácskozásokon és konferenciákon. 2010 óta a párizsi Institut d'Etudes Politiques vendégelőadójaként európai uniós jogot oktat. Folyékonyan beszél spanyolul, franciául és angolul, továbbá biztos nyelvismerettel rendelkezik németből, olaszból, és kezdő szinten elsajátította a magyart is.