Nemzetközi Kapcsolatok Iskola

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola célja olyan szakértők képzése, akik a nemzetközi rendszerre, a nemzetközi politikai és gazdasági összefüggésekre, érdekviszonyokra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteik birtokában képesek

  • külpolitikai, biztonságpolitikai, külgazdasági elemzések, tudományos publikációk, döntéselőkészítő dokumentumok, prezentációk elkészítésére, bemutatására,
  • hazai és nemzetközi tárgyalások, rendezvények megszervezésére,
  • a magyar külpolitikai, nemzetpolitikai, biztonságpolitikai és külgazdasági érdekek felismerésére és hatékony képviseletére.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskolán belül a 2020/2021. tanév I. félévében három műhely működött: a Diplomáciai Műhely, a Geopolitikai Műhely és a Külgazdasági Műhely. A műhelyvezetők és oktatók valamennyien több évtizedes szakmai (diplomáciai, közigazgatási, kutatói, és/vagy oktatói) tapasztalattal rendelkeznek. Az Iskola az őszi félévben négy kurzust indított:

  • A nemzetközi rendszer 1990-2020 között (Oktató: dr. Demkó Attila, a Geopolitikai Műhely vezetője)
  • Understanding and rethinking the European Union (Oktató: Rodrigo Ballester, a Diplomáciai Műhely vezetője)
  • Komplex országelemzés (Oktató: dr. Ferkelt Balázs, a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola és a Külgazdasági Műhely vezetője)
  • Foreign Policy Decision Making, Strategies of International Negotiations (Oktató: dr. Kiss Rajmund nagykövet, óraadó oktató)

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola és Műhelyei számos szakmai előadást szerveztek az Iskola és az egész MCC hallgatóságának és aktívan részt vettek szervezőként, moderátorként, előadóként a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság által szervezett rendezvényeken (Election Night, Patriotic Talks, Prof. Rocco Buttiglione előadása). A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola vendége volt (az egyes Műhelyek meghívottjain túl) a 2020/2021. tanév őszi félévében például Charles Crawford, az Egyesült Királyság korábbi szarajevói, belgrádi és podgoricai nagykövete, vagy Gunnar Beck nemzetközi jogász, az Európai Parlament képviselője.