MCC-Rubicon Történettudományi Műhely

Történettudományi Műhelyünk célja, hogy a Rubicon Intézettel együttműködésben megismertessük a Mathias Corvinus Collegium legkülönbözőbb felsőoktatási intézményekből érkező hallgatóit a modern történetírás legfontosabb eredményeivel, illetve biztosítsuk számukra a történelem értelmezéséhez szükséges tájékozódási pontokat.

A jövő felelős értelmiségének képzése során ugyanis a történelem tanulságainak bemutatása nem nélkülözhető. Aki ezen ismeretek megszerzését elmulasztja, könnyebben válhat divatos ideológiák követőjévé és áldozatává. A történelem azonban – ha az élet tanítómesterének nem is tekinthető, mint ahogyan oly régóta állítják – betekintést enged számunkra abba, hogy kik vagyunk, mire voltunk és mire lehetünk képesek.

Nem a távoli múlt apró részleteiben való elmélyedésre törekszünk, hanem arra, hogy átfogó képet nyújtsunk egy-egy nagyobb korszakról. A magyar és az egyetemes történelem folyamatait nem különítjük el, hanem felhívjuk a figyelmet az összefüggéseikre, kölcsönhatásaikra. Oktatási tevékenységünk keretében különös figyelmet fordítunk Közép-Európára és a Kárpát-medence történelmére. Elméleti és készségfejlesztő kurzusainkat konferenciákkal, pályázatokkal, meghívott vendégek előadásaival, valamint más rendezvényekkel egészítjük ki.