Felvételi kiírás

Felvételt hirdet a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolája

Várjuk mindazon, elsősorban az első egyetemi évüket a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében befejező hallgatók jelentkezését, akik valamelyik budapesti egyetemen nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Jelentkezési határidő: 2021. április 18. (vasárnap) 23:59

Célunk, hogy Iskolánk tagjai olyan tudást, képességeket szerezzenek közgazdasági területeken, amellyel hasznos és sikeres tagjai lehetnek közösségüknek. A felvételi célja, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiknek a legtöbbet adhatjuk, akik a program révén leginkább felkészülhetnek arra, hogy a magyar gazdaság megerősítésén dolgozzanak majd.

Sokféle embert keresünk. Egyik oldalról leendő vállalkozókat, vezetőket, elemzőket, tudósokat. Másik részről olyanokat, akik különböző szerepekben lehetnek jó tagjai az MCC Közgazdasági Iskolájának, majd később a magyar gazdaság valamelyik szervezetének, közösségének.

A jelentkezés menete:

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is kérjük feltölteni:

 • fényképes önéletrajz - amerikai típusú vagy Europass, illetve szöveges, kitérve az eddigi gyakorlati munkára, önkéntes és egyéb közösségi szerepvállalásra, személyes érdeklődés irányaira.
 • motivációs levél - Javasoltan személyes hangú, levél formátumú írást várunk, amelyben a Jelölt kitér szakmai hitvallására, hivatásbeli terveire, arra, hogy hol találkozott az MCC-vel, és szakmai fejlődésében hogyan látja az MCC szerepét, illetve ő maga milyen értékekkel járulna hozzá az itteni fejlődéshez. Személyes hangvétel és stílus kívánatos, a közhelyek és általánosságok kerülendők.
 • félév végi index másolat
 • egy megvalósítandó projektötlet - Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során.A projektötlet megfogalmazásához és kifejtéséhez kérjük, az ITT elérhető űrlapot használja!

A felvételi jelentkezéshez szükséges még:

 • Egy 6-8 oldalas esszé az alábbi témák egyikéből:
 1. Milyen lehetőségeket kínál a mesterséges intelligencia a településeknek? Készítsd el egy általad jól ismert magyar város mesterséges intelligencia stratégiájának vázlatát! Azonosíts ebben pár fontos területet, ahol a mesterséges intelligencia alkalmazása hozzájárulhatna a város életének javításához és mutasd be, milyen feltételek, feladatok teljesülése esetén valósulhat meg mindez.
 2. Egy magyar nagyvárosban a városközponthoz közel felszabadul egy pár hektáros terület. Gondold át milyen fejlesztések valósíthatóak meg ott és készíts egy számításokkal alátámasztott üzleti tervet a terület hasznosítására.
 3. Melyik volt Magyarország történelmének gazdasági szempontból legsikeresebb korszaka? Mutasd be az ország akkori gazdaságát, a sikert előidéző fő körülményeket és döntéseket.
 • Valamint kérjük, hogy kérdésenként 6-8 sorban válaszoljon az alábbiakra:
 1. Mit gondolsz, mikor mondhatja el magáról egy 50 éves közgazdász, hogy sikeres volt a munkájában?
 2. Melyek a magyar gazdaság azon lehetőségei, problémái, amelyekkel a legszívesebben foglalkoznál?
 3. Szerinted milyen elvek alapján lehet legharmonikusabban összeegyeztetni a családi és a szakmai életet?
 4. Szerinted Te leginkább mivel tudsz hozzájárulni egy közösség sikeréhez?

Az anyagokat a felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várjuk.

A felvételi eljárás menete:

A felvételi folyamat írásbeli és szóbeli részből áll. Az eljárást a kialakult járványügyi helyzet előírásaihoz alkalmazkodva alakítjuk ki. Az írásbeli részt online platformon bonyolítjuk le, a szóbeli részre pedig az éppen aktuális járványügyi helyzethez igazodva kerül sor.

Az írásbeli fordulón és a beküldött anyagok alapján továbbjutott hallgatók kerülnek be a felvételi szóbeli fordulójára.

Írásbeli felvételi:

Az eljárás írásbeli részeként egy kb. 2 órás logika- és szókincstesztet töltenek ki a jelentkezők, amelyre a szóbeli felvételit megelőző héten kerül sor.

Szóbeli felvételi:

A szóbeli felvételi időpontja: 2021. május 3-ai hét

A szóbeli felvételi során a jelentkezőnek röviden (5perc) ismertetnie kell a beadott esszéjét, amelyet egy szakmai beszélgetés követ.

A felmerülő kérdéseket a felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várjuk.