Felvételi kiírás

Felvételt hirdet a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolája

A felsőoktatásban tanulóknak szóló Egyetemi Program (EP) Budapest mellett már Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Győrben is elérhető.

Várjuk mindazon, elsősorban az első és második egyetemi évüket a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében első befejező hallgatók jelentkezését, akik az adott régió felsőoktatási intézményében nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Jelentkezési határidő: 2022. április 24. vasárnap 23:59

 

Célunk, hogy Iskolánk tagjai olyan tudást, képességeket szerezzenek közgazdasági területeken, amellyel hasznos és sikeres tagjai lehetnek közösségüknek. A felvételi célja, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiknek a legtöbbet adhatjuk, akik a program révén leginkább felkészülhetnek arra, hogy a magyar gazdaság megerősítésén dolgozzanak majd.

Sokféle embert keresünk. Egyik oldalról leendő vállalkozókat, vezetőket, elemzőket, tudósokat. Másik részről olyanokat, akik különböző szerepekben lehetnek jó tagjai az MCC Közgazdasági Iskolájának, majd később a magyar gazdaság valamelyik szervezetének, közösségének.

A jelentkezés menete:

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is kérjük feltölteni:

 • fényképes önéletrajz - amerikai típusú vagy Europass, illetve szöveges, kitérve az eddigi gyakorlati munkára, önkéntes és egyéb közösségi szerepvállalásra, személyes érdeklődés irányaira.
 • motivációs levél - Javasoltan személyes hangú, levél formátumú írást várunk, amelyben a Jelölt kitér szakmai hitvallására, hivatásbeli terveire, arra, hogy hol találkozott az MCC-vel, és szakmai fejlődésében hogyan látja az MCC szerepét, illetve ő maga milyen értékekkel járulna hozzá az itteni fejlődéshez. Személyes hangvétel és stílus kívánatos, a közhelyek és általánosságok kerülendők.
 • félév végi index másolat
 • egy megvalósítandó projektötlet - Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során.A projektötlet megfogalmazásához és kifejtéséhez kérjük, az ITT elérhető űrlapot használja!

A felvételi jelentkezéshez szükséges még:

 • Egy 6-8 oldalas esszé az alábbi témák egyikéből:
 1. Mutasd be a mesterséges intelligencia alkalmazását az egészségügyben. Írásod során térj ki a potenciális lehetőségekre és a felmerülő kockázatokra.
 2. Egy online vállalkozást felépítéséhez kérnek fel téged, ehhez kapsz 100 millió forintot. Mit építenél fel belőle? Mi lenne az üzleti modellje?
 3. Ismertesd a 90-es évek Magyarországának fő gazdasági tendenciáit és alakulásait. Mik voltak jellemzőek abban az időszakban?

 

 • Valamint kérjük, hogy kérdésenként 6-8 sorban válaszoljon az alábbiakra:
 1. Melyek a magyar gazdaság azon lehetőségei, problémái, amelyekkel a legszívesebben foglalkoznál?
 2.  Szerinted Te leginkább mivel tudsz hozzájárulni egy közösség sikeréhez?
 3.  Mit tartasz egészséges work-life balance-nek? Milyen taktikáid vannak ennek a menedzselésére?
 4.  Ha tehetnéd, melyik részvénybe fektetnél be 1 millió forintot?

 

Az anyagokat a felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várjuk.

A felvételi eljárás menete:

A felvételi folyamat írásbeli és szóbeli részből áll. Az eljárást a kialakult járványügyi helyzet előírásaihoz alkalmazkodva alakítjuk ki. Az írásbeli részt online platformon bonyolítjuk le, a szóbeli részre pedig az éppen aktuális járványügyi helyzethez igazodva kerül sor.

Az írásbeli fordulón és a beküldött anyagok alapján továbbjutott hallgatók kerülnek be a felvételi szóbeli fordulójára.

Írásbeli felvételi:

Az eljárás írásbeli részeként egy kb. 2 órás logika- és szókincstesztet töltenek ki a jelentkezők.

Írásbeli forduló időpontja: 2022. április 26. kedd 10:00

Szóbeli felvételi:

A szóbeli felvételi első körének időpontja: 2022. április 28-30.

Az első körben egy motivációs beszélgetésre kerül sor a jelentkezővel.

Az első szóbeli fordulón továbbjutott jelentkezők kerülnek be a felvételi második szóbeli fordulójára.

A szóbeli felvételi második körének időpontja: 2022. május 2-től

 

A szóbeli felvételi második körében a jelentkezőnek röviden (5perc) ismertetnie kell a beadott esszéjét, amelyet egy szakmai beszélgetés követ.

A felmerülő kérdéseket a felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várjuk.