Az európai együttműködés eredetileg a hidegháború nyomán jött létre, hogy segítsen megóvni azt a páratlan örökséget, amivel Európa rendelkezik. A kereszténydemokrata eszme – amely e törekvések élvonalában állt – ismét magasba emelte Nyugat-Európát, majd Európa felszabadítása történelmi pillanatot jelentett. A rendszerváltoztatás eredményeként megerősödött az intézményes európai együttműködés legitimitása.

Európának azonban az elmúlt hosszú évtized során több válsággal is szembe kellett néznie, és az integráció történetében első ízben elveszítette stratégiai szempontból meghatározó jelentőségű egyik tagállamát. Mindemellett sokan úgy vélik, hogy az uniós intézmények nem tudtak hatékony válaszokat adni ezekre válságokra, s nem tudták felvértezni az európai nemzeteket sem azzal az ellenállóképességgel, amelyek az új kihívások leküzdéséhez szükségesek.

Okkal merül fel a kérdés: merre kellene haladnia az európai integrációnak a 21. században? Milyen előnyökkel járhat az európai együttműködés az emberek mindennapi életében, s milyen hasznot hozhat a tagállamok autonómiája, alkalmazkodóképessége és versenyképessége terén? Az európai integráció ma már nem lehet öncél; történelmi válaszúthoz érkezett, és jövőjét illetően komoly gondolkodásra van szükség. A nemzetközi konferencia ennek jegyében tárja fel az európai együttműködést megalapító örökséget, valamint azokat a kihívásokat, amelyekre válaszokat kell találnia az intézményi reformoktól a stratégiai autonómián át a versenyképességig bezárólag.

A nemzetközi konferencia részletes programja innen érhető el: Reclaiming our European Future (mcc.hu)

 

 

Regisztráció


 


PROGRAM