Történetét tekintve az európai integrációs folyamat egyik fő kiváltó oka az európai kulturális és civilizációs örökség védelme volt az ellenséges kommunista ideológia terjeszkedésével szemben. Ezért már korán felmerült egy olyan, a piaci integráción túlmutató európai szövetség létrehozása, amely önállóan lép fel az európai biztonság területén: ez jelentette a Fouchet-tervek és Charles de Gaulle francia elnök európai politikai törekvéseinek az alapját is. Az elképzelés azonban megbukott, és az európai integráció egészen a hidegháború végéig megőrizte piaci fókuszát. A rendszerváltoztatások új lendületet adtak az európai együttműködésnek, hogy kijelölhesse helyét a világban. Bár a stratégiai autonómia fogalma nemrégiben ismét megjelent, a külső fenyegetések és a nagyhatalmi versengés visszatérése komoly kihívás elé állítja Európát, s az európai együttműködést. Hogyan használta ki vagy szalasztotta el Európa a hidegháborús időszak vége által nyújtott lehetőséget saját autonómiájának kiépítésére és megerősítésére? Mit jelent a stratégiai autonómia fogalma, és milyen különböző aspektusai vannak? Milyen jelenlegi kihívásokkal kell szembenéznie egy ilyen európai autonómia kiépítésének? A Reclaiming Our European Future c. nemzetközi konferencia előestéjén ezeket a kérdéseket Matthieu Grandpierron, az ICES-Vendée Katolikus Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője járja körül Sándor Lénárddal, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetőjével folytatott beszélgetésben.

Matthieu Grandpierron az ICES-Vendée Katolikus Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője. Kutatásai során azt vizsgálja, hogy az érzelmek, a státuszmegértés és a történelem milyen hatással van a külpolitikai döntéshozatali folyamatokra. Emellett az Ecole Polytechnique vezető kutatója, valamint a Sanghaji Politikai és Jogi Egyetem vendégprofesszora.

Sándor Lénárd az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének, valamint a Horváth Barna Magyarország Jog és Szabadság Körnek vezetője. Korábban az Alkotmánybíróság főtanácsadójaként Budapesten, valamint az Európai Parlament tanácsadójaként Brüsszelben dolgozott.

Időpont: Február 22. (csütörtök) 17:00 - 18:00

Helyszín: MCC Budapest (Tas vezér utca 3-7.

Regisztráció

 

Várjuk szeretettel nemzetközi konferenciánkra is, melyre a következő linken tud regisztrálni: https://mcc.hu/esemeny/reclaiming-our-european-future-magyar