Hírek

loading...
2023. 09. 19. 10:59
Középiskolás Program

A FIRST Global Challenge magyar csapata a nagy megmérettetésre készen áll

Az MCC Középiskolás Programja számos lehetőséget kínál diákjainak. A KJBK Infinity közreműködésével az idei évben is támogatja a FIRST Global Challenge (FGC) nemzetközi robotikaversenyre készülő magyar csapatot, akik majd október 7-10. között versenyeznek Szingapúrban.
2023. 09. 11. 10:06
Középiskolás Program

Az iskolapadból a tudomány élvonalába: a tanév első KP Szombatja több mint 300 résztvevővel indult a Középiskolás Programban

2023. szeptember 9-én rendezték meg a Középiskolás Program tanévének első országos KP Szombatját a 2023/2024-es tanévben, az MCC Tas vezér utcai épületében. A rendezvényen 19 város KP-s diákjai vettek részt, akik közül többen Erdélyből, Kárpátaljáról és az újonnan nyílt felvidéki központból, Dunaszerdahelyről érkeztek.
2023. 08. 30. 11:30
Diákjaink írták, Diákprojektek, Középiskolás Program

Középiskolás Program Nyári Paradicsoma: Tábori élmények 2023-ból

Tiszafüred
2023-as év nyara eléggé aktív volt a Középiskolás Program számára. 320 diák táborozott, több mint 100 településről 3 hétig Tiszafüreden, 23 programon vettek részt.
2023. 08. 09. 10:26
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

FIT és KP a veszprémi Indiana Jones-szal

Iharkút
Rendhagyó, egyben hagyományteremtő szándékkal szerveztek az MCC veszprémi kollégái közös kirándulást a helyi FIT és KP diákjai számára Iharkútra. Év elején a Bogaras vagyok című előadáson vehettek részt először közösen a diákok, míg most az úti cél Iharkút volt, ahol Ősi Attila által vezetett ásatást nézhették meg. Bár a tervezett dátumot a hatalmas esőzések miatt módosítani kellett, a sár mellett az élmények is marasztalták a csapatot a pótnapon.
2023. 08. 03. 8:05
Középiskolás Program, Ösztöndíjak, Révfülöp

Már zajlik az ösztöndíjas KP-s diákjaink tábora Révfülöpön

Révfülöp
A Középiskolás Program ösztöndíjasai izgalmas és tanulságos napokat töltöttek el a révfülöpi táborban.
2023. 08. 02. 11:23
Középiskolás Program

Javában zajlik a Középiskolás Program országos nyári tábora Tiszafüreden

Tiszafüred
Már javában zajlik a Középiskolás Program országos nyári tábora Tiszafüreden.
2023. 07. 24. 15:03
Középiskolás Program, Révfülöp, Vitaakadémia

KP-s tábort tartott a Vitaakadémia

Révfülöp
Az MCC Vitaakadémia a Középiskolás Programmal karöltve első alkalommal – de a lelkesedés alapján nem utoljára – rendezte meg a KáPé-s diákoknak tervezett Vitatáborát.
2023. 07. 10. 10:56
Középiskolás Program

A szombathelyi Járásbíróságra látogattak KP-s diákjaink

Szombathely
A Szombathelyi Járásbíróságon jártak KP-s diákjaink, ahol egy fogvatartottak közti verekedés kapcsán testi sértés miatt indított tárgyalást tekinthettek meg.
2023. 07. 03. 12:45
Középiskolás Program

Az MCC Középiskolás Program diákjai a WRO versenyen

Győr
A WRO Future Innovators kategóriájában a csapatok egy olyan robotot terveznek, ami megoldást nyújt valamilyen valós életben felmerülő problémára. Minden évben új tematikát határoz meg az aktuális szabályzat, ami illeszkedik az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokhoz. A témában elvégzett kutatás után a csapatok kidolgoznak egy innovatív és megvalósítható robotikai megoldást, amit a verseny napján projektként mutatnak be.
2023. 07. 03. 11:24
Középiskolás Program

Gyuláig utaztak a szombathelyi KP-sok

Gyula
Rendhagyó módon június végén indultak a szombathelyi MCC középiskolás diákjai KP+ túrára. A Körösvidéket járták be a tudásszomjas fiatalok, négy izgalmakkal és szakmai tartalommal teli nap során.
2023. 06. 29. 10:16
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Kenutúra a Dráván

Május utolsó napjaiban örömmel töltött el, amikor megtudtam, hogy az áradás miatt egy új, nekem is megfelelő időpontban szerveződik újra a drávai kenutúra. Gyorsan le is adtam a jelentkezést és néhány nappal később már biztossá vált, hogy én is bekerültem a csapatba, majd egy online megbeszélést követően nagy izgalommal kezdtem el készülődni a vízitúrára. Az indulást megelőző este a budapesti MCC központban gyülekezett a csapat nagyobb része, mivel a kora reggeli indulás miatt a legtöbben nem tudtuk megoldani a reggeli felutazást. A közös vacsorát követően sétáltunk egyet a Feneketlen-tó körül, majd visszatértünk a központba, ahol folytattuk a beszélgetést.
2023. 06. 29. 9:36
Középiskolás Program

Búcsú és számvetés – de az élet nem áll meg! Tanévzáró KP-szombat a miskolci MCC-ben

Miskolc
Ne üljetek a langyos vízben, ha kell, merjetek változtatni! – mondta köszöntőjében Veréb Tamás színész, énekes, dalszerző, aki a tanévzáró KP-szombat díszvendégeként átadta a végzősöknek a programbizonyítványaikat. Az utolsó szombati közös program nagyon színesen telt: egyrészt búcsúztunk végzőseinktől, másrészt köszöntöttük az új KP-sainkat, majd a plenáris ülésen és az azt követő workshopokon olyan izgalmas témákat boncolgattunk, mint az idő kérdése, a szépirodalom fogalma vagy a latin-amerikai hódítás jogi vitái.
2023. 06. 27. 12:50
Középiskolás Program

KáPé-saink ismét vízre szálltak

Második alkalommal szerveztünk nomád kenutúrát a Középiskolás Program diákjai számára.
2023. 06. 23. 13:43
Középiskolás Program

MCC-s diákok fényfestése ragyog az idei szolnoki Tiszavirág Fesztiválon

Szolnok
Az idén immár 16. alkalommal megrendezett Tiszavirág Fesztivál ismét elvarázsolta a városlakókat és látogatókat egyaránt. A fesztivál Szolnok egyik legjelentősebb kulturális eseménye, mely minden évben izgalmas zenei és gasztronómiai élményeket kínál. Idén a fesztivál fényfestékéről az MCC KP-s diákjai gondoskodtak.
2023. 06. 12. 14:50
Középiskolás Program

Káprázat és valóság, A kastély és a bazilika – fényesen ragyogó jövő és fényművészet a zalaegerszegi Középiskolás Program budapesti KP+ túráján!

Budapest
Testben fáradtan, ám szellemben gazdagon tért vissza a zalai MCC-s csapat a Középiskolás Program „KP+” túrájáról.
2023. 06. 07. 13:07
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program, Szülők Akadémiája

Nyitott Szülők Akadémiája Budapesten

Budapest
2023. május 16-án rendezték meg az MCC Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program közös eseményét, a Szülők Akadémiáját. A Szülők Akadémiája rendezvénysorozat célja, hogy megmozgassa a város szülői és tanári közösségét, értékközpontú mikrotársadalmi aktivitást ösztönözzön, valamint megismertesse a nagyközönséggel az MCC szakmai munkáját.
2023. 06. 06. 7:37
Középiskolás Program

„Magyar, legyen hited és lészen országod!”

Szekszárd
Trianon csak a határainkat vette el, de az anyanyelvünket, a kultúránkat és a hagyományainkat képviselő nemzetünk tovább él 103 év után is.
2023. 06. 05. 14:58
Középiskolás Program

Mert megérdemlik…

Veszprém
A sikeres tanév zárásaként Budapestre látogattak a veszprémi KáPésok. A közel 300 fős társaságból több mint harmincan búcsúztatták élményprogramokkal a tanévet és a legaktívabb végzős középiskolás diákokat. Szó szerint a felhők felett jártak, hiszen a Városligetben hőlégballonoztak, ahol 150 méter magasból csodálhatták meg a főváros szépségét. Ezután a Light Art Museumban egy workshopon vehettek részt a diákok, ahol a fényművészettel és annak történetével ismerkedhettek meg.
2023. 06. 05. 14:13
Középiskolás Program

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége?

Miskolc
Nem a mai klímaváltozás az első az emberiség történetében, hiszen voltak jégkorszakok, felmelegedések, „világvégék” már korábban is. A médiának köszönhetően ma ez az egyik legnagyobb probléma, ami miatt a mai fiatalok szoronganak. De lesz-e valóban világvége? Meg tudja-e ezt egyáltalán a mai tudomány biztosan mondani? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket boncolgattunk Prof. Dr. Rácz Lajossal, a Szegedi Tudományegyetem oktatójával, aki igazán közvetlen hangú és humoros módon beszélt KP-s diákjainknak a klímaváltozásról, az ehhez kapcsolódó klímaszorongásról, az emberiség történetének korábbi, hasonlóan nagy problémáiról.
2023. 05. 26. 13:24
Középiskolás Program

Hagyományt teremtett Szombathely és Zalaegerszeg a közös KP Klubdélutánnal!

Zalaegerszeg
A két város MCC-s diákjai a vármegyeszékhelyeket felfedezve ismerkedhetnek meg egymással, miközben bepillanthatnak a másik város MCC-s közösségének életébe is.
2023. 05. 16. 14:22
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

Kaposváron és Dunaszerdahelyen is elindulnak a Mathias Corvinus Collegium képzései

Budapest
Kaposváron és a felvidéki Dunaszerdahelyen is elindulnak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzései. Az általános iskolás és középiskolás diákok már most jelentkezhetnek a szeptemberben kezdődő programokra. Az MCC a bővítéssel 28 helyszínen több mint 7000 diák nevelését biztosítja.
2023. 05. 16. 10:41
Középiskolás Program, Ösztöndíjak

Az iskolapadból a tudomány élvonalába – Folytatódik az MCC középiskolásoknak szóló ösztöndíjprogramja

Budapest
Önálló kutatásokat is végezhetnek azok a középiskolás fiatalok, akik sikeresen pályáznak a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja (MCC KP) által indított Ösztöndíjprogramba. Az MCC a nyertes pályázókat 10 hónapon keresztül támogatja saját projektjük megvalósításában.
2023. 05. 09. 15:13
Diákjaink írták, Középiskolás Program

KP Szombat diák szemmel

Budapest
Két diákunk írt a Föld napján tartott KP Szombatról.
2023. 05. 09. 10:50
Középiskolás Program

KP szombat megspékelve, avagy ez tényleg svédasztal! – Terítéken a történelem, média és kommunikáció, környezet és természet

Miskolc
Azt szoktuk mondani, hogy az MCC olyan, mint egy svédasztal, csak itt szellemi táplálékot kínálunk ételek helyett. A tavaszi félév harmadik KP szombatján számos témát kínáltunk diákjainknak, így mindenki saját érdeklődési körének megfelelően választhatott a programok közül.
2023. 05. 08. 14:34
Középiskolás Program

Vallási sokszínűség, harcművészet, életerő és egyensúlykeresés

Somogy
Somogyország kincseit élőben lehet csak igazán átérezni. A szekszárdi MCC középiskolásai a legutóbbi KP+ túrájuk során egy teljesen más világba csöppentek, olyanba, ahol nagytudású mesterektől tanulhattak az emberi élet valódi értékeiről, mint Kassai Lajos lovasíjász, Ananda Vrindavan krisna tudatú szerzetes, valamint Bartusz-Dobosi László író és történész, vezető oktatónk.
2023. 05. 03. 10:53
Középiskolás Program

„Négyzetre emeljük a tehetséget” – áprilistól várja az általános-, illetve középiskolások jelentkezését az MCC

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a nyitott, kíváncsi, hasznos tananyagok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) és Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban érhető el, Kárpát medence-szerte pedig további 10 központba várja az érdeklődő diákok jelentkezését. A tehetséggondozó programok iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira június 30-ig (FIT) és június 18-ig (KP) várják a magyarországi, valamint külhoni magyar általános- és középiskolások jelentkezését.
2023. 04. 28. 9:56
Középiskolás Program

Mintha a középkorban jártak volna a békéscsabai MCC-s diákok

Békéscsaba
A békéscsabai KáPés diákjaink KP+ túra keretében bejárták a Zempléni-hegység számos látnivalóját, felfedezték Füzér, Sárospatak és Boldogkő várát, ellátogattak a Vizsolyi Biblia Emlékhelyre. Boldogkő várában kóbor lovagok bemutatója segítségével repültek vissza a középkorba, majd korhű módon, evőeszközök nélkül jóízűen elfogyasztották ebédjüket a vár alatti középkori étteremben.
2023. 04. 25. 15:03
Középiskolás Program

Ausztriában a veszprémi KP+ diákjai

Ausztria
A veszprémi MCC lelkes középiskolás csapata Ausztriába látogatott három napra KP+ túra keretében, ahol a kirándulás tematikája most a történelemre fókuszált. Meglátogatták Carnuntumot, a Római Birodalom Pannonia provinciájának fővárosát, amely katonai tábor és polgárváros is volt egyben az ókorban. Idegenvezető segítségével bejárták az egész települést, kóstoltak eredeti recept alapján készült kenyeret, és ihattak almaecetes vizet is, amit úgy is hívnak, a katonák nedűje.
2023. 04. 24. 8:02
Középiskolás Program

Pásztorkultúra a reflektorfényben

A legújabb KáPrémium alkalmával a pásztorkultúrát tanulmányozták középiskolás diákjaink. A tanyasi környezetbe kihelyezett háromnapos szakmai program során autentikus szakemberek, szakmában dolgozók adtak elő hol tantermi, hol pusztai környezetben.
2023. 04. 24. 7:57
Középiskolás Program

Mindannyiunknak tennie kell környezetünkért – Áder János is előadást tartott az országos KP szombaton a Föld napján

Budapest
Magyarországon a mindennapokban már érezhetjük a klímaváltozás hatásait – figyelmeztetett Áder János az MCC-ben, középiskolás diákoknak tartott előadásában. Magyarország korábbi köztársasági elnöke az április 22-ei KP szombaton, „A klímaváltozásról a fenntartható fejlődésig – Hol tartunk, és mit tehetünk?” címmel tartott prezentációt. Emlékeztetett, az országot olykor árvíz, majd aszály és sokszor komoly vízszennyezés is sújtja.
2023. 04. 18. 12:05
Középiskolás Program

Középiskolás történelemverseny a magyar-lengyel kapcsolatokról

Budapest
A magyar -lengyel barátság több, mint két ország jó kapcsolata: itt a stratégiai gondolkodást és a kulturális érzékenységet is meg kell érteni a két nemzet viszonylatában, ezért is aktuális és jó téma ez a verseny résztvevői számára – fogalmazott a Bonus Intra Országos Történelemverseny döntőjének megnyitóján Lánczi Péter. A versenyt szervező Mathias Corvinus Collegium általános főigazgató-helyettese elmondta azt is, hogy az MCC próbál minden lehetőséget megadni tehetségük kibontakozásra azoknak a diákoknak, akik hajlandóak többet és jobban tanulni, mint a diáktársaik.
2023. 04. 14. 7:00
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program

„Négyzetre emeljük a tehetséget” – áprilistól várja az általános- és középiskolások jelentkezését az MCC

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a nyitott, kíváncsi, hasznos tananyagok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) és Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban érhető el, Kárpát medence-szerte pedig további 10 központban várja az érdeklődő diákok jelentkezését. A tehetséggondozó programok iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira június 18-ig (KP) és június 30-ig (FIT) várják a magyarországi, valamint külhoni magyar általános- és középiskolások jelentkezését.
2023. 04. 06. 14:35
Középiskolás Program

Kaméleonpedagógus

Kecskemét
Lehet a gyereket könyvből nevelni, de minden gyerekhez más könyv kell – idézte Thomas Gordont Fegyverneki Gergő középiskolai tanár, módszertani tréner az MCC kecskeméti képzési központjának pedagóguskonferenciáján.
2023. 04. 04. 10:38
Középiskolás Program

OKPV döntő az MCC-ben

Budapest
A problémaközpontú gondolkodás állt az idei Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) középpontjában. A döntőt 32 csapat részvételével a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában tartották, a megmérettetésen mintegy 100 középiskolás diák vett részt.
2023. 03. 27. 11:46
Diákjaink írták, Középiskolás Program

Egy rendhagyó KP Szombat margójára

Debrecen
Egy csodaszép csütörtöki napra ébredve nagy elhatározásra jutottam. Mégpedig nem másra, minthogy felkerekedek, és bejárom a méltán híres, történelmileg kiemelkedő, nem mellesleg Magyarország második legnagyobb városát, Debrecent. Na jó, hazudnék, ha azt mondanám, hogy erre az elhatározásra csütörtökön jutottam, hiszen már hosszú napokon át zajló készülődés előzte meg eme nemes tettet. A lakóhelyem elég távol fekszik Debrecentől, ez nem más, mint a Zalai-dombság ékköve, Zalaegerszeg. A 478 kilométeres távolság megtétele, egy nap alatt sok energiát jelentett volna, a KP Szombatokon szokásos pörgő attitűdömet nem tudtam volna kamatoztatni, így az utazást 2 nap alatt tettem meg. Szerencsére gyorsan találtam szállást Budapest közelében, így másnap erőm teljében tudtam megkezdeni az utazás második felét, immár nem egyedül, hanem KP-s barátom társaságában. Személyes véleményem szerint az MCC nemcsak tudásszerzésre és annak elmélyítésére, hanem kapcsolatok kiépítésére is nagyban hozzájárul. A hosszas utazás után végre Debrecen szocreál stílusú, Nagyállomásnak nevezett vasútállomásának térköveire léphettünk.
2023. 03. 13. 11:10
Középiskolás Program

KP-s diákjaink berlini és frankfurti tanulmányúton

Az MCC Középiskolás Program Berlint, majd Frankfurtot érintő egyhetes szakmai tanulmányútja során az európai gazdaság-pénzügy és diplomácia került a fókuszba.
2023. 03. 13. 11:09
Középiskolás Program

Alakítsátok Ti a történelmet! – Szombathelyi KP-s diákok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen

Szombathely
2023. március 11-én rendezték meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) regionális fordulóit. A 8 regionális versenyhelyszín egyike a szombathelyi MCC képzési központ volt, ahol 10 háromfős csapat jelent meg, hogy bemutassa az előzetesen elkészített prezentációját a négy főből álló zsűri előtt, két divízióban. Divíziónként 2-2 csapat jutott tovább az országos döntőbe, ahol a 32 legjobb csapat mérkőzik majd meg egymással, a győztes csapat nyereménye pedig egy római utazás lesz.
2023. 03. 10. 12:50
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program, Szülők Akadémiája

Digitális önvédelem – Exkluzív Szülők Akadémiája Budapesten

Budapest
2023. március 7-én zajlott le a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program közös eseménye, az Exkluzív Szülők Akadémiája. Az est meghívott előadója Pöltl Ákos volt, aki Digitális önvédelem – A képernyők hatása a serdülőkori agyfejlődésre és a közösségi média mögött meghúzódó gazdasági manipulációs mechanizmusok címmel tartott előadást.
2023. 03. 10. 8:02
Középiskolás Program

Tudás, szórakozás, közösség – Ilyen volt a szombathelyi MCC KP-s kvízestje

Szombathely
Tudás – szórakozás – közösség, ez volt a mottója a szombathelyi MCC kvízestjének, amit KP-s diákjaiknak szerveztek.
2023. 03. 09. 14:30
Középiskolás Program

Az idő titkos ereje

Kecskemét
Eredményességünk növelése érdekében a proaktivitási zónánk megismerésével biztosíthatjuk, hogy a legfontosabb és a legtöbb odafigyelést igénylő munkáinkat mindig akkor végezzük, amikor a leghatékonyabban vagyunk.