KárPit (a KP folyóirata)

Szöveg a szöveten

a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának negyedéves irodalmi, művészeti folyóirata.


A Bartusz-Dobosi László vezető oktató főszerkesztőségével készülő tematikus lapot teljes mértékben MCC-s diákok szerkesztik. Ennek különlegességét az adja, hogy a szerkesztők a Kárpát-medence különféle tájairól származva, az adott térség kulturális szokásait, gondolkodásmódját ötvözve alkotnak egy nagy irodalmi textúrát, szöveget a szöveten.

A művészeti igénnyel készülő lap azt kívánja bemutatni, hogy a tehetség nem ismer sem határokat, sem életkort.

 

A hetedik szám várható megjelenése: 2023 szeptember


LAPBEMUTATÓK

Budapest

Teltház előtt zajlott le 2022. november 25-én az MCC Központjában a Scruton színpadán a KárPit első lapbemutatója. A neves vendégek – Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Weiner Sennyey Tibor, író, költő, a Drót internetes folyóirat főszerkesztője – mellett megszólalt a lap főszerkesztője, Bartusz-Dobosi László és három diákszerkesztő, Birinyi Flóra Lilla, Domokos Írisz és Teleki Áron is. Az est moderátora Sárdi Krisztina kulturális újságíró volt.

Marosvásárhely

Sok érdeklődő fiatal előtt zajlott le 2023. június 10-én, Marosvásárhelyen, a Kultfeszten a KárPit irodalmi folyóirat lapbemutatója. A hangulatos várkertben zajló rendezvényen jó beszélgetés alakult ki a diákszerkesztők között, amelynek keretében bemutatásra került a legújabb, nyári lapszám és maga az egész diákprojekt.

Kolozsvár

A Kolozsvári Magyar Napok adott lehetőséget a KárPit folyóirat újabb bemutatójára. A 2023. augusztus 20-án, az Ifjúsági Udvarban megrendezésre kerülő program keretében a főszerkesztő és az erdélyi diákszerkesztők tartottak kerekasztal beszélgetést.

SZERKESZTŐSÉGI KIRÁNDULÁSOK 

Debrecen: 2022.02.11-13.

A háromnapos kiránduláson született meg a lap végleges neve, rovatai, arculata. A szerkesztők többek között meglátogatták a Szabó Magda Emlékházat, az Irodalom Házát, a Református Kollégiumot és az Alföld folyóirat szerkesztőségét.

Kolozsvár: 2022.05.13-15.

Az erdélyi kiránduláson a szerkesztők meghatározták a következő két év tematikáit, értékelték az első, megjelent lapszámot, szerkesztőségi üléseket tartottak a Bulgakov Irodalmi Kávéházban és ellátogattak a Házsongárdi temetőbe és a Korunk folyóirat szerkesztőségébe is.

Révfülöp: 2022.09.07-09.

Az alkotói hétvégén a szerkesztők a természetben elvonulva készítették a lap következő számát, de jutott idő a szakmai programokra is. Sárdi Krisztina kulturális újságíró online előadására, a balatonfüredi Jókai-ház meglátogatására és a Tempevölgy folyóirat főszerkesztőjével való találkozásra is.

Szigliget: 2023.04.14-16.

A magyar irodalom 20. századi „szentélye”, a Szigligeti Alkotóház adott otthont a következő szerkesztőségi kirándulásnak. Az igazi alkotói napok keretében volt lehetőség ismerkedni az alkotóház múltjával és jelenével, irodalmi játékokkal fejleszteni a szókincsünket, és egy elgondolkoztató irodalmi film megnézésére is (Neruda postása), de a hangsúly a következő lapszámok előkészítésén volt. A hétvége igazi alkotói munkával telt, külön Szigliget-ciklus is született.Impresszum:

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának irodalmi, művészeti folyóirata

Kiadja: Mathias Corvinus Collegium, 1016 Budapest, Somlói út 49–53. Felelős kiadó: Szalai Zoltán Főszerkesztő: Bartusz-Dobosi László (Pécs) Olvasószerkesztő: Boldog Zoltán (Deszk) Diákszerkesztők: Aranyi Panna (Szekszárd) • Birinyi Flóra Lilla (Budakalász) • Cservid Ákos (Székelyhíd) Dénes Attila Norbert (Makfalva) • Domokos Írisz Kamilla (Brassó) Ekbauer Lili Csenge (Szombathely) Felszegi Kincső (Szamosújvár) Hegyi Lili Gerda (Veszprém) Janzsó Dávid (Szeged) Kemecsey Anna Viktória (Budapest) Liszák Lili (Keszthely) Lojewski Erika Arina (Bukarest) • Molnár Dóra Laura (Szekszárd) Moroianu Anna (Barót) Pálffy Katinka (Székelyudvarhely) Picciano Alisia (Milánó) Rózsa Anna (Pécs) Sánta Eszter (Barót) • Szentesi Eszter (Veresegyház) Elérhetőség: www.mcc.hu/karpit; karpit@mcc.hu 1113 Budapest, Tas vezér u. 3–7. Tördelés: Németh János Nyomdai munkálatok: Crew Kft. 1161 Budapest, János u. 175. Grafikai munkák: Sánta Eszter

ISSN: 2786-4421

KárPit archívum

KárPit 2023 nyár

2. évfolyam 6. szám

KárPit 2023 tavasz

2. évfolyam 1. szám

KárPit 2022 tél

1. évfolyam 4. szám

KárPit 2022 ősz

1. évfolyam 3. szám

KárPit 2022 nyár

1. évfolyam 2. szám

KárPit 2022 tavasz

1. évfolyam 1. szám