Olvasási idő: 3 perc

„A szívemet kitépted

De a tiéd meg az enyém marad”

(Blahalouisiana: Szívemet kitépted)
 

A kincses város bejáratának kilenc záros kapuját a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából minden évben augusztus közepén újra kinyitják, akárcsak egy meséskönyvet. Idén az MCC is megnyitotta az érdeklődők előtt a kincsesládáját, előkapta varázspálcáját, s kültéri konferenciateremmé varázsolta Mátyás király szülővárosának egyik belső udvarát.

Az Ifjúsági Udvarban a hét folyamán délelőttönként eljutottunk az Őseink Földjétől a nyári fesztiválokig és a mesterséges intelligenciáig… – Az egyetem csak szórakozásra van, mert a gépek már mindent tudnak?

Ennek ellenére jó volt meghallgatni a rengeteg könyvbemutatót, megismerni a kézműves termékek, a hagyományos ételek sokaságát, megélni az ízes és tartalmas beszélgetéseket, a különféle koncerteket… s tényleg az egész város olyan volt, mint egy hatalmas meséskönyv. Díszes, színes forgatagként zajlottak az események, és ebből nem hiányozhatott az a varázsnyelv sem, amely mindannyiunk sajátja: Kolozsvár újra magyar lett néhány napra.

A nyár legmelegebb napjait éltük, mégis Nyári Egyetemre jártak a friss kolozsvári gólyák. Bele kellene illeszteni a város történetének leírásába, hogy itt található a legtöbb gólya – tanulásra és szórakozásra éhes diák. A Magyar Napokon szerencsére mindkettőből jutott.

Míg szerda este a Kör közepén álltunk az Edda Művek koncertjén, csütörtökön azt ordítottuk a Főtérnek, hogy „A szívemet kitépted (…)” a Blahalouisiana koncert alatt.

Mi, a KárPit folyóirat erdélyi szerkesztői azonban nem az előbb említett koncerten, hanem vasárnap délután ültünk körbe egy kötetlen beszélgetésre, hisz idéntől a KárPit is helyet kapott e kincsesládában. A cél az volt, hogy megmutassuk magunkat és azt a lapot, amely, mintha önmaga is varázslatos lenne, szinte magát írja.

A napokkal azelőtt elhangzott dalnak is csak akkor énekeltük a folytatását: „(…) De a tiéd már az enyém marad”. Elmeséltük a közönségnek, hogyan jutott eszünkbe, hogy KárPitot szőjünk magunk és minden irodalmat kedvelő köré, amit 2021 ősze óta minden évszakban azóta is újra és újra megteszünk. Cérnáról cérnára, betűről betűre készül a varázslat. Figyeljetek!

Lojewski Erika Arina (Bukarest)