2022. május 9-én az EU francia elnökségének, valamint az orosz-ukrán háború harmadik hónapjában, Emmanuel Macron az Európai Parlament előtt egy új kezdeményezést hirdetett meg. Mindezt a kijelentést a korábbi francia elnök, François Mitterand ötletére alapozta, aki egy Európai Politikai Közösség megteremtésének ötletével állt elő. Az első, a témában tartott megbeszélésen mind a 44 európai ország képviselője (Oroszország és Fehéroroszország kivételével) jelen volt Prágában 2022. október 6-án, ezzel jelezve ezen új előterjesztés kezdetét.

  • Mi fog történni ezután, milyen formában fog történni, konszenzusos lesz-e, vagy sem a kezdeményezés?
  • Ezzel megvalósulna a többsebességes Európa, vagy különböző osztályba sorolnák az egyes tagállamokat?
  • Mit gondolnak minderről a tagjelölt államok: Arról van szó, hogy a "várakozást" állandósítsuk, vagy inkább arról, hogy a végén konkrét együttműködési projektekkel gyümölcsözőbbé tegyük?
  • Végül, milyen konkrét választ lehet adni Ukrajna európai kilátásaira, amikor a geopolitikai helyzet már nem lehet elégedhet meg a status quóval, és figyelembe kell venni a többi tagjelölt ország helyzetét?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelye által szervezett különleges esemény március 21-én Budapesten, a tagjelölt országok, a tagállamok és a civil társadalom képviselőinek részvételével.

Az esemény angol nyelven lesz megtartva, szinkrontolmácsolás nélkül.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Regisztráció