Romina Kuko Albánia belügyminiszter-helyettese. A biztonsági ágazat szakértője, aki hosszú tapasztalattal rendelkezik a közigazgatásban és a nemzetközi szervezetekben.

2006 és 2010 között a Védelmi Minisztérium Euroatlanti Integrációs és Védelmi Politikai Igazgatóságán dolgozott, ahol a kelet- és délkelet-európai ügyekért felelős tisztviselőként tevékenykedett, miközben a NATO-tagállamokkal folytatott kétoldalú tárgyalásokért felelős csoport tagja volt.

2010 és 2017 között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél dolgozott, ahol az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelem közösségi szerepvállalás, közösségi rendfenntartás és vallásközi párbeszéd révén című hatalmas portfóliót irányította. A kutatási eredmények és a helyszíni gyakorlati munka összekapcsolásával Kuko asszony elérte, hogy a biztonság megteremtése érdekében mind központi, mind helyi szinten több ügynökséget érintő megközelítést alkalmazzon.

Kuko asszony a Sheffieldi Egyetem pszichológia szakán szerzett Bachelor of Sciences (Honours) diplomát, valamint nemzetközi kapcsolatokból és diplomáciából MSc-t. Emellett számos rangos nemzetközi intézménnyel és szervezettel áll kapcsolatban, például az Atlanti Szerződés Szövetséggel, az ODIHR-rel, a Fegyveres Erők Demokratikus Központjával stb.

Albániában és külföldön számos tudományos tanulmány szerzője, amelyek a Nyugat-Balkán változó biztonsági dinamikájára és annak Európa stabilitására gyakorolt hatására összpontosítanak.Négy idegen nyelvet beszél folyékonyan.Kuko asszony a közösségi vívmányok 22. fejezetével foglalkozó tárgyalócsoport elnöke és tagja Albánia tárgyalócsoportjának az uniós csatlakozási tárgyalásokon.