Milyen lesz a pénzügyi rendszerünk a következő évtizedekben? Mivel fogunk fizetni 2030-ban? Kriptopénzekkel vagy digitális jegybankpénzzel? Az akkori fiatalok ismerik-e majd a készpénzt? Ezekről a kérdésekről tart beszélgetést az MCC Közgazdasági Iskolája február 6-án, hétfőn délután 17 órakor.

Az esemény nyitányaként Dr. Hornyik Zsuzsanna (Állami Számvevőszék, Nemzeti Közszolgálati Egyetem), a Pénzügyi Szemle megbízott felelős szerkesztője bemutatja a Szemle legújabb számát.

A beszélgetés résztvevői:

  • Kolozsi Pál Péter, PhD, az MNB igazgatója
  • Kóczián Balázs, az MNB főosztályvezetője
  • Terták Elemér, PhD, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja

Moderátor: Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője

A pénzügyi rendszer földrengésszerű változásokat él meg. A nemzeti bankok egyeduralmát fiatal informatikusok által gründolt páréves vállalkozások kriptopénzei veszélyeztetik. Ám a jegybankok sem ülnek a babérjaikon. A digitális jegybankpénzek már több országban valóságnak számítanak, emellett kevés olyan szereplő van, amely nem foglalkozik ezen lehetőséggel valamilyen szinten.

Jelenleg a szakemberek egyik legfontosabb kérdése az, hogy milyen lesz a pénzügyi rendszer a közeli és távoli jövőben. Lehetőségeket vagy kockázatokat hoz a digitalizáció? Milyen jövő olvasható ki az eddigi folyamatokból? Milyen szerepe van a pénznek geopolitikai és szuverenitási oldalról?

Az esemény arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lesz a jövő fizetőeszköze. A beszélgetés további fontos kérdései a következők:

  • Digitális forintot használnak-e majd a jövő fiataljai?
  • Mennyire alakul át a monetáris politika, ha bevezetésre kerülnek a digitális jegybankpénzek?

Várunk mindenkit szeretettel!

Az eseményen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött! A programra regisztrálni az alábbi linken lehetséges: ITT

Jelentkezési határidő: 2023. február 3.