Olvasási idő: 6 perc

Az MCC nem csak Magyarország, hanem Európa leginkább nagyszabású tehetséggondozó programját kínálja - mondta Orbán Balázs a Vezetőképző Akadémia szerdai nemzetközi konferenciáján. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke emlékeztetett: ma a válságok korát éljük, amikor statikus eszközökkel nem kezelhetőek a kihívások, és ilyenkor jó vezetőkre is szükség van, olyan emberekre, akinek helyén van a szívük és a meglévő kereteken túllátva képesek új szabályokat hozni.

A vezetőképzés aktuális kihívásairól, trendjeiről és új dimenzióiról tartott nagyszabású, előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel fűszerezett nemzetközi konferenciát az MCC Vezetőképző Akadémiája. A május 31-i eseményen elismert szakemberek, nemzetközi hírű előadók inspiráló gondolatai szélesítették az érdeklődők vezetésről alkotott képét. Az eseményt megnyitó köszöntőjében Orbán Balázs hangsúlyozta: a vezetői tehetség mibenléte abban áll, hogy a személyes bátorság, rátermettség mindig a közösség érdekében végzett tevékenységgel párosul, szerinte a jó, felelős vezető nem veszélyezteti, hanem garantálja a szabadságot.

Az MCC kuratóriumi elnöke elmondta, hogy ma a válságok korát éljük, és - mint rámutatott - a válság a helyes út kiválasztásának a pillanata az éles helyzetekben. Szerinte ilyenkor az a legfontosabb kérdés, hogy ki hozza meg a döntéseket. Hozzátette: statikus eszközökkel nem kezelhetőek a kihívások, főleg akkor nem, hogyha válságok formájában érkeznek. Éppen ezért válságos időkben jó vezetőkre is szükség van, olyan emberekre, akik képesek túllátni a meglévő kereteken, képesek új szabályokat hozni a régiek helyett. Amikor felüti a fejét a válság, az egyéni döntés, a személyes felelősségvállalás, a személyes bátorság az, ami leginkább hasznukra van. Felelősségvállalás a nemzetünkért vagy éppen a ránk bízott vállalatért - mondta Orbán Balázs, hozzátéve: ehhez szükség van vezető alkatú, rátermett emberekre. Mint kifejtette, a vezető nagysága abban áll, hogy tisztában van saját közössége, városa, nemzete vagy cége értékeivel, érdekeivel és képes ezek érdekében "a cselekvés nyelvére átfordított módon dolgozni". A kuratóriumi elnök kiemelte: a bátorság, a rátermettség és a közösség felé irányuló elköteleződés kombinációja a "legnagyobb kincs". "Az ilyen képességekkel megáldott vezető nemhogy veszélyezteti a szabadságot, hanem egyenesen garantálja azt, mert az emberi szabadság éppen abban rejlik, ami a jó vezetőt jellemzi, hogy képes átlátni a folyamatokon és felülírni a minket körülvevő automatizmusokat" - fogalmazott.

Szerinte az önműködő rendszerek fogaskerekei között gyakran elvész a személyes felelősség és vele együtt tűnik el a szabadság is, „jó vezetők nélkül pedig nincs szabadság - és a nyugati világ híján van a jó vezetőknek -, mert a szabadság és a felelősség köztudottan kéz a kézben járnak".

Világépítő vezetők

Az MCC képzése páratlan lehetőség a kibontakozást, a sikeres vezetői lét megalapozását keresőknek – hangsúlyozta a Vezetőképző Akadémia igazgatója. Túri Péter kiemelte, a képzési program gyümölcsei, akik „a jövő magyar DNS-sel rendelkező, magabíró vezetői”, akik tovább építik országukat, a nemzetközi hálózatépítés jegyében pedig a világot is. Szerinte úgy kell felkészíteni a tehetségeket, hogy képesek legyenek döntéseket hozni a közösségük érdekében.

Itay Talgam: A jó vezető kapcsolatot teremt

Egy jó vezető akkor lép színre, amikor káosz uralkodik, a harmóniát ugyanis hajlamosak vagyunk adottnak hinni – kezdte izgalmas nyitó előadását Itay Talgam. A világhírű karmester, a Maestro Leadership Program megalkotója karmesterek példáin keresztül ismertette, mi jellemzi a hatékony vezetőt. Szerinte a kiváló vezetés kulcsa, a párbeszéd megteremtése és azon keresztül kapcsolat megteremtése a zenészek és a karmester, vagyis a munkavállalók és vezetőjük között.

Kemény Dénes: a tapasztalat nagy segítség, hogy jó vezetővé váljunk

A magyar vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya előadásában a tapasztalat fontosságát hangsúlyozta: szerinte a jó/rossz döntéseken keresztül szerzünk olyan tapasztalatokat, amik ahhoz kellenek, hogy valakiből jó vezető váljon. „Kell egy nagy bátorság is ahhoz, hogy az ember a saját karrierje kockáztatásával meghozza ezeket a döntéseket” - fogalmazott Kemény Dénes, aki szerint a legmagasabb címig eljutó sportolóknak, így az olimpiai bajnokoknak is tovább kell fejlődniük. A volt kapitány szerint fontos a tekintély is, ehhez pedig becsülettel, alázattal kell végeznie a vezetőnek is a munkáját.

Panelbeszélgetések neves hazai és külföldi szakemberekkel

A Vezetőképző Akadémia eseményének panelbeszélgetéseiben a szakma hazai és nemzetközi krémje járta körül a vezetés és a vezetőképzés legaktuálisabb témáit, dilemmáit és trendjeit, de szó esett a született és kitanult vezetőkről, stratégiai gondolkodásról, valamint tehetséggondozásról is. Olyan neves hazai és külföldi előadók és üzletemberek osztották meg gondolataikat az eseményen, mint például Konstantin Korotov, az ESMT Berlin professzora, Veronika Spanarova, a Country Officer, Citi Magyarország vezetője, vagy Lévai Bálint, a BiotechUSA vezérigazgatója.