Olvasási idő: 3 perc

A Közjogi és a Jog és Társadalom Műhely 8 napra Washington DC-be látogatott 2023. március 4-12. között: a négy hallgatóból és négy munkatársból álló delegáció különböző szakmai programokon vett részt. Az út célja az amerikai jogrendszer, föderalizmus és alkotmányjogi diskurzus kulcsterületeinek – köztük különösen az állam és egyház viszonyának – a megismerése volt.

Az út programjának nyitórendezvénye a Liberty University, a Religious Freedom Institute és a Freedom and Identity in Central Europe (FICE) munkacsoport által szervezett Religion and Constitution in the 21 Century c. esemény volt, amelynek keretében a szervezők egy panel moderálására kérték fel Jogi Iskolánk vezetőjét, Dr. Nagypál Szabolcsot; Dr. Sulyok Márton, a Közjogi Műhely vezetője pedig előadást tartott az állam és egyház magyar kapcsolatáról az alkotmány rendelkezéseinek fényében, illetve beszélt arról is, hogy az alkotmányos identitás vonatkozásában a történelem és a vallás szerepe hogyan jelenik meg az Alkotmánybíróság gyakorlatában, illetve, hogy az Alaptörvény rendelkezéseiben olvasottak hogyan rezonálnak az amerikai alkotmányos gondolkodással.  

A tanulmányút során a hallgatók olyan létesítményekbe látogattak el, mint a Capitolium, a Legfelsőbb Bíróság, a Kongresszusi Könyvtár, az Arlington National Cemetery vagy éppen Mount Vernon, ahol George Washington amerikai elnök egykori családi birtokán színvonalas hely-, kultúr- és alkotmány-, valamint jogtörténeti kiállítás került berendezésre.  

Ezen felül a delegáció több egyetemen találkozott amerikai professzorokkal, akik színvonalas előadásokat tartottak olyan témákról, mint a család, a gyermekek és vallásos nevelés kapcsolata az oktatással, az adminisztratív állam gyökerei a Federalist Papers alkotmánytörténeti szövegeiben, illetve az amerikai közigazgatási és jogalkotási rendszer működése, valamint a föderalizmus és államközi kapcsolatok Amerikában. 

A csoportot a Heritage Foundation és a Hungary Foundation vezetői, valamint a nagykövetség munkatársai is fogadták, hogy betekintést nyújtsanak az alapítványok és a külképviselet szervezetének működésébe, munkájába. Ezáltal a delegáció egy átfogó képet kaphatott arról, mik a jelenlegi tendenciák az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország viszonyában, milyen területeken van szükség együttműködésre. 

A tanulmányút eredményeképpen a diákok komoly gyakorlati tapasztalatra tehettek szert arra vonatkozóan, hogy az USA a XXI. században hogyan áll olyan kérdésekhez, mint az állam és egyház elválasztása, a föderalizmus előtt álló kihívások, vagy akár az adminisztratív állam határai.