Olvasási idő: 3 perc

A kereszténység tartja össze az európai népeket és civilizációt, védelme nélkül pedig nem remélhető szilárd alapokon álló európai jövő – hangzott az MCC Budapest Lectures előadássorozatának legutóbbi rendezvényén, amelynek keretében Christopher Caldwell író, újságíró és a Claremont Intézet vezető kutatója osztotta meg gondolatait Európa múltjáról és jelenéről, valamint az európai együttműködés előtt álló kihívásokról.

Az MCC vendége volt a neves és világszerte elismert író, újságíró Christopher Caldwell, aki az MCC több akadémiai programján is részt vett, és megosztotta meglátásait az újságírásról, az akadémiai írásról, valamint saját írói életpályájáról és szakmai kihívásairól. Az akadémiai programokon túl az európai kérdésekkel több évtizede foglalkozó Christipher Caldwell a Budapest Lectures sorozat keretében világította meg az európai együttműködés múltját, jelenkori kihívásait és jövőjét. A teltház mellett zajló beszélgetést Sándor Lénárd, a Nemzetközi Jogi Műhely vezetője moderálta.

A Budapest Lectures elsőként az európai integráció világháborút követő fejlődési útját, illetve azt a történelmi perspektívát és lehetőséget idézte fel, amelyet a Szovjetunió szétesése és Európa újraegyesítése jelentett. Ezt a történelmi esélyt ugyanakkor Európa csak kisebb részben tudta kihasználni és a saját maga javára fordítani. Az utóbbi évtizedekben kibontakozó nagyhatalmi versenyben Európa lemarad, gazdasági, katonai és demográfiai értelemben egyaránt gyengének bizonyul. Ugyanakkor nemcsak a külső veszélyek, hanem a korábban mindig is összetartó erőként szolgáló kereszténység kötése is gyengül, s ez sebezhetővé teszi az „öreg kontinenst”. 

Christopher Caldwell amerikai történelmi párhuzamok tükrében mutatott rá az európai integráció központosítási törekvéseire, valamint arról a törésvonalról is beszélt, amely a „régi”, vagyis az európai együttműködés keleti bővítését megelőző országok, és az „új Európa”, azaz a közép-európai országok között áll fenn. Szó esett az orosz-ukrán háború kirobbanásáról, elhúzódásáról és következményeiről, valamint arról, hogy a többi nagyhatalommal szemben, az európai együttműködés képtelen felismerni érdekeit és saját történetet írni a történelem e fejezetében. Christopher Caldwell rámutatott arra, hogy Európa előtt álló legnagyobb kihívás a bevándorlás, valamint Európa saját kultúrájának megőrzése és továbbadása.