Olvasási idő: 2 perc

Arra a kérdésre, hogy meg akarjuk-e védeni magunkat és gyermekeinket az online térben, valószínűleg kivétel nélkül igennel válaszolnánk. Arra viszont, hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, nem feltétlenül van egyértelműen körvonalazott válaszunk.

Pöltl Ákos, az MCC Fiatal Tehetség Program internethasználati tudatosság kurzusának nyugat-magyarországi vezető oktatója Digitális önvédelem című előadásában ez utóbbi kérdésre kereste a választ a szeptember 29-én, Szombathelyen tartott Szülők Akadémiáján.

A FIT-es szülőknek szervezett alkalom előtt Ákos egy KP-s klubdélután keretében is ismertette a témát, szót ejtve a profitorientált BigTech-cégek tartalombefolyásoló algoritmusairól, a figyelemgazdaságról, valamint a túlzott képernyőidő és az online játékok agyunkra gyakorolt hatásáról.

A Szülők Akadémiáján természetesen más fókusszal, de ugyanúgy a hosszútávon egyetlen járható úthoz kaphattak a szülők útjelzőket, olyan hasznos tanácsokat, melyek a mindennapok gyakorlatába segítik ültetni a megfogalmazott elveket.

S hogy mi a megoldás? Ismeretszerzés és tudatosság, s az ezekből fakadó következetes gyakorlat. S bár könnyű és gyors út nincs a hovatovább egyre inkább digitalizálódó világunkban, de tehetünk azért, hogy okosan használt eszközeink minket szolgáljanak, és ne mi őket.