Olvasási idő: 3 perc

A Közgazdasági Iskola Tavaszi Akadémiáján Győrben, általában a magyar nagyvárosok gazdasági helyzetéről és lehetőségeiről gondolkoztunk a hallgatókkal. A hétvége célja az volt, hogy a résztvevő hallgatók megtapasztalják a bátor és sokrétű szakmai gondolkozás élményét, megismerjék a Közgazdasági Iskola szakmai tevékenységét és terveit, megtalálják egymást, letegyük egy, az MCC-n belüli közgazdász hálózat, közösség alapjait. Valamint fontos szempont volt, hogy gyakorlatot szerezzenek a csapatmunkában, a magas színvonalú elméleti, gyakorlati szakemberekkel való eszmecserében. Valós és átfogó képet kapjanak a magyar gazdaság lehetőségeiről és kihívásairól, illetve motivációt és iránymutatást kapjanak gazdasági tanulmányaikhoz.

Az Akadémiát péntek kora este Szepesi Balázs iskolavezető, valamint Kovács Zoltán és Sebestyén Géza oktatók köszöntője nyitotta meg. A vacsora után bemutatkozó és ismerkedős programokkal telt az idő, ahol mindenki mesélt magáról, tanulmányairól, céljairól. A vacsorát követően pedig kötetlen beszélgetés volt a résztvevő hallgatók és az oktatók között. Valamint megkapták a projektfeladatot: „Merre tovább Keresend? - gazdaságfejlesztési stratégia készítése egy képzeletbeli magyar város számára”, melyet 3-4 fős csoportokba verődve kellett elkészíteniük a 2 nap alatt.

A szombati nap első felében a kulturális program keretében ellátogattunk a pannonhalmi Bencés Kolostorba, ahol egy idegenvezető vitt körbe bennünket, majd ezt követően bejuthattunk a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba is, ahol 2 jelenleg is ott tanuló diák vezetett körbe minket és ismertette meg velünk az iskola kulisszatitkait. A program egy közös ebéddel kötetlen beszélgetéssel zárult a Viator Étteremben. A nap második felében pedig eljött hozzánk Dr. Fekete Dávid győri képviselet vezető, aki a gazdaságfejlesztés, gazdasági stratégia, járműipar – a győri perspektíva témában tartott egy rövid előadást. Majd ezt követte az általa meginvitált vendégek (Horváth Szabolcs, a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter elnöke, Borsodi Mónika a Borsodi Műhely ügyvezető igazgatója), „Mit tehet a vállalkozó az állandó alkalmazkodáson túl?” című előadása. Ezt követően az újabb vendégek, a Verarbeiten Pausits Kft. tulajdonosa Pausits Imre és ügyvezető helyettese, Pausits Valér mutatták be a cégük működését, majd válaszoltak a hallgatói kérdésekre.

A vasárnapi napon egész délelőttös, csoportos prezentálást tartottak a hallgatók az elkészített projektmunkákból. Majd egy közös ebéddel zártuk a több napos eseményt.

A Közgazdasági Iskola Tavaszi Akadémiájának huszonkettő részt vevő hallgatója hat egyetemi városból érkezett, Győrből (4 fő), Pécsről (2 fő), Szegedről (5 fő), Debrecenből (4 fő), Miskolcról (5 fő) és Budapestről (2 fő). A résztvevők visszajelzése alapján egy hasznos és kellemes hétvégét tölthettek a találkozások városában, Győrben.