Olvasási idő: 6 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Rubicon Intézet közös családtörténeti pályázatának célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését. Az 50 pályázóból két kategóriában összesen hatan vehettek át elismerést a hétvégi rendezvényen.

A szervezők a pályázattal nem a száraz, lexikális tudásanyag összegyűjtésére invitálták a középiskolásokat és az egyetemistákat, hanem a velük élő emlékezet által megelevenedő privát történelemre, izgalmas sztorikra voltak kíváncsiak. A legtöbb pályázó a nagyszüleitől, dédszüleitől hallott elbeszélések alapján igyekezett feltárni, több oldalról bemutatni, érzékletesen elmesélni egy-egy történetet. Ezek az anekdoták fontos életeseményeket örökítenek meg, amelyek végérvényesen megváltoztatták a főszereplő sorsát. A pályaművekből elsősorban első és második világháborús eseményeket ismerhetett meg a szakmai zsűri, de az írásokban megjelentek a trianoni országvesztés utáni viszontagságok, valamint felsejlettek az 1956-os események és az emigrációs történetek is. A hallgatók pályaművei segítségével izgalmas katonai karrierek, meghökkentő értelmiségi sikerek, tragikus paraszti sorsok és szívszorító háziasszonyi életképek tárulnak az olvasó szeme elé. De számos pályamű íródott azzal a szándákkal is, hogy egy családfa segítségével többgenerációs leszármazási vonalak történetét ismertesse, három-négy nemzedék életútján keresztül.

„Nagyon fontos kezdeményezésnek tartom a Rubicon Intézettel közösen bonyolított családtörténeti pályázatot, amely már nem az első közös programja a két intézménynek” - fogalmazott köszöntőjében Lánczi Péter. Az MCC általános főigazgató-helyettese szerint a pályázat résztvevői nemcsak megmérettették magukat, képességeiket, hanem valószínűleg sokat tanultak saját magukról és arról a világról is, amiben felmenőik éltek.

A pályázatokból azt is megismerhetjük, hogy családtagjaink mire voltak képesek a 20. század folyamán – erről már Hahner Péter történész beszélt. A pályázat bírálóbizottságának tagja szerint a történelmet nemcsak a nagy gazdasági-kulturális folyamatok irányítják, hanem az egyének tettei, döntései is nagyon fontosak.

Kálnoky Boris, az MCC Médiaiskola vezetője, a pályázat egyik ötletgazdájaként arról szólt, hogy személy szerint neki is nagy örömet jelentett a családja történetének jobb megismerése. Ugyanakkor ez a fajta kutatómunka a jelenlegi családi köteléket is erősíti, hiszen a múlt feltárásához a családtagok segítségére is szükség van. „A család a társadalom alappillére, és maga a társadalom is erősebb lesz a családi kötelékek erősödésével. A család tulajdonképpen egy nagy élő organizmus, hiszen az ősök tettei, gondolatai kihatnak a mi életünkre is - fogalmazott Kálnoky Boris.

Nagy érték, hogy a mai világban vannak még diákok, akiket érdekel a történelem, sőt kutatómunkára is hajlandók – erről Fodor Pál beszélt. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója szerint a családtörténet fontossága mindennél nyilvánvalóbb egy olyan világban, ahol „az emberi társadalom ezen alapsejtjét a kiegyensúlyozott személyiségfejlődés legfontosabb keretét óriási erővel dekonstruálják a mai fősodratú ideológiák és tudományos irányzatok.”

A díjkiosztó ünnepség résztvevőit Habsburg Eduárd, vatikáni magyar nagykövet is üdvözölte videóüzenetében. Elmondta: disztópikus időket élünk, amiben a múlt eltorzítására, eltörlésére történik kísérlet. Szerinte ezért is van égető szükség arra, hogy tudjuk, honnan jövünk. „Ez igaz egy olyan családra is, mint a Habsburg, ahol tudatában vagyunk a múltunknak, de nekünk is meg kell tanulnunk származásunkat, közeli és távoli őseink történetét”- fogalmazott a nagykövet.

A szakmai zsűri a három legkiemelkedőbbnek ítélt kéziratot úgy a középiskolások, mint a felsőoktatásban résztvevők vonatkozásában értékes ajándékcsomaggal jutalmazza. Az első helyezett 100 ezer forint, a második 70 ezer forint, a harmadik helyezett pedig 50 forint értékű tárgyi nyereményben részesül. A szakmai zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a legkiemelkedőbb 3−3 kézirat kiválasztásában, hiszen valamennyi pályamű egyedi megközelítéssel és hangvételben született, s mindegyik munkán érződött a szerző felkészültsége, személyes érdeklődése és irigylésre méltó lelkesedése a családtörténeti kutatás iránt.

A hat tagú szakmai zsűri egybehangzó értékelése alapján az alábbi pályaművek lettek az MCC & Rubicon Intézet Családtörténeti pályázat díjazottjai 2021-ben:

FELSŐOKTATÁSI KATEGÓRIA

  1. Egy székely család három generációjának története a 19. században Szentháromságon
  2. Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés – Dédnagyapám, Szántó Jenő védelmében
  3. Egy hadirokkantság története

KÖZÉPISKOLÁS KATEGÓRIA

  1. A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia
  2. Példakép a könyvespolcról – Görbe Etelka élete
  3. Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása