Olvasási idő: 2 perc

Ismét teltház várta Sayfo Omart a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjában: az októberben kitört palesztin-izraeli háború kapcsán a történelmi háttér áttekintésével és naprakész információkkal érkezett az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója.

Lesz-e valaha béke? -tette fel a kérdést az apai ágon szíriai, muszlim családból származó, Debrecenben felnövő kutató.

Indokolt-e történelmileg a hatalmas érdekellentét az arab térségben? Milyen események vezettek az ókortól a hetvenes éveken át napjainkig? Mi bújik meg a hangzatos jelszavak mögött, milyen támogatottsági és elfogadottsági mutatók, politikai összefüggések, milyen érdekellentétek működnek az arab országok között? Sayfo Omar szövevényes térképet vázolt fel, melyben kitért arra is, miért fontos Izrael barátsága más államoknak, hogyan oszlanak el az erőforrások és mi a szerepe a befektetőknek a térségben. 

Hogy mi lesz a történet vége?  

A kutató szerint van esély tűzszünetre, a harcok elcsendesedésére, s vélhetően visszatérhet az ellenőrzött erőszak stádiuma. 

„Izrael katonailag, gazdaságilag, minden szempontból a Hamász felett áll. Kérdés, hogy mi történhet egy esetleges győzelem után? Mi lesz a Gázai övezettel? Arab békefenntartókra még nem volt működő példa a történelem során, Izrael nem akarja visszavenni az irányítást, hiszen nem véletlenül vonult ki 2005-ben. A tűzszünet és az ellenőrzött erőszak tehát visszatérhet, de átfogó megoldásra meglátásom szerint nem nagyon van esély, mert kibékíthetetlen érdekellentétek vannak” – magyarázta Sayfo Omar. 

A többi pedig: maga a velünk élő történelem.