Migrációkutató Intézet

2022. 09. 18. 20:16
Vélemény

Újabb negatív rekord: 36 millió afrikai kényszerül lakhelyének elhagyására konfliktus miatt

A lakóhelyüket kényszer miatt elhagyók (belső menekültek, menekültek, menedékkérők) száma Afrikában az elmúlt évtizedben töretlenül emelkedett – az elmúlt évben 12%-kal (3,7 millió fővel).
2022. 09. 12. 9:12
Vélemény

Mozgásban a világ – klímamigránsok, irreguláris bevándorlók, menekültek

Az ökológiai összeomlás miatt vélhetően három főbb migrációs útvonal fog kialakulni.
2022. 08. 16. 14:07
Vélemény

Ki lesz az al-Káida új vezére?

Az al-Káida az elmúlt időszakban kikerült a köztudatból és már nem tekintik közvetlen nemzetközi fenyegetésnek, holott a háttérben már zajlik a terroristacsoport újjászervezése.
2022. 08. 03. 9:38
Vélemény

Az USA-ba migráló kubaiak és haitiak száma is növekszik - és ezt sem szeretnék fékezni

Miközben a szárazföldi határon történelmi magasságokba emelkedett az irreguláris bevándorlók száma, a Karib-tengeren is egyre több kubai és haiti próbálkozik bejutni az Amerikai Egyesült Államokba, melynek kormánya újraindította a befogadásukra irányuló, korábban felfüggesztett programot.
2022. 07. 18. 9:53
Vélemény

Görög után északnak - A nyugat-balkáni migrációs útvonal észak-macedón és koszovói elágazásai

Észak-Macedóniában és Koszovóban az a közös, hogy mindkét ország az egykori Jugoszlávia részét alkotta.
2022. 07. 12. 8:00
Vélemény

Kiskapukon Európába - Szerbiai migrációs helyzetjelentés az ukrán menekültkrízissel vegyítve

Ebben a közegben zajlik a háborúk és a megélhetési nehézségek miatt Nyugat-Európába tartók áramlása délről északnak.
2022. 06. 29. 8:24
Vélemény

Variációk egy témára – a nyugat-balkáni államok reakciói az ukrajnai eseményekre

Oroszország Ukrajna elleni február 24-én indított támadása egész Európát felrázta és valamilyen formában cselekvésre késztette. Míg a tágabb értelemben vett Nyugat álláspontja világos, addig az események megítélése a Nyugat-Balkánon, egy az Európai Unió és hazánk biztonsága szempontjából kiemelten fontos régió esetében korántsem ennyire egységes.
2022. 06. 10. 8:00
Vélemény

Rekordot döntött a katonai célú kiadások mértéke 2021-ben

A Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) friss elemzése szerint a történelem során még soha nem költöttek annyit a világ országai védelmi kiadásokra, mint 2021-ben. A stockholmi székhelyű nemzetközi intézet adatai alapján elmondható, hogy mintegy 2 113 milliárd dollárt fordítottak fegyverzetbeszerzésre, fenntartásra, valamint katonai célú technológiai kutatásra és fejlesztésre. A legtöbbet az Egyesült Államok, Kína, India, az Egyesült Királyság és Oroszország költötte.
2022. 05. 31. 8:59
Vélemény

Moldova: szegény országot a menekültválság is húzza

Európa legszegényebb országáról hazánkban viszonylag keveset hallani, a magyar–moldáv kapcsolatok a legkevésbé sem mondhatók intenzívnek. Mostanában az Ukrajnában dúló háború elől menekülők kapcsán került be a hírek közé az ország, mely attól függetlenül is számos súlyos, évtizedeken átnyúló gazdasági és társadalmi problémával küszködik.
2022. 05. 12. 8:01
Vélemény

Dark Web: államilag „eltűrt”?

Az úgynevezett Dark Web (vagy sötét web) hálózatát az internet fejlődésével párhuzamosan fejlesztették ki, mely kezdetben, az 1990-es évek végén először egy jelszóval védett, decentralizált, úgynevezett „peer-to-peer” hálózaton alapuló felület volt.
2022.
máj.
18.

2022. 05. 10. 7:01
Vélemény

„Klicsko azt üzeni, hogy még ne menjünk haza!” – ukrán menekültekkel beszéltünk Budapesten

Dobó Géza, a Migrációkutató Intézet kutatója Gyurkovits Tamással, a Mathias Corvinus Collegium sajtófotósával több alkalommal is budapesti helyszíneken járta be az ukrajnai menekültek számára létesített segélypontokat.
2022. 05. 03. 8:58
Vélemény

Tíz éve limbóban – avagy meddig lehet még „ideiglenes” a szíriai menekültek státusza Törökországban?

Törökország 2015 óta a legtöbb menekültet befogadó állam a világon. Jelenleg is több mint 3,7 millió regisztrált szíriai menekült tartózkodik az ország területén. Bár a közbeszédben menekültnek nevezzük őket, a török jog szerint a szíriaiak nem rendelkeznek menekültstátusszal, ehelyett úgynevezett ideiglenes védelem alatt állnak. A Szíriából elmenekültek egy része már több mint egy évtizede él Törökországban, és nem is tervez hazatérni. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy meddig tekinthetünk még ideiglenesként a tartózkodásukra?
2022. 04. 27. 11:01
Migrációkutató Intézet
Hír

Migráció: esély vagy veszély?

Zalaegerszeg
A migráció hatása – mint megannyi más világjelenségé – nem egyértelműen hasznos vagy káros – szögezte le Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója, aki kitért az orosz-ukrán háború miatt bekövetkezett migrációra is. Európa a második világháború óta nem látott ekkora menekültválságot, és még nem látni a végét. A szakértő felhívta a figyelmet a 2015-ös és a 2022-es válság közötti főbb különbségekre és hasonlóságokra is. Ukrajnából a közvetlenül szomszédos országokba menekülnek az emberek, mégpedig a hazájukban zajló háborús konfliktus miatt, nem pedig a jobb életszínvonal reményében indulnak útnak. A korábbi migrációs válság során részben a polgárháborús országokból több biztonságos országon át egy általuk választott országba igyekeztek eljutni anélkül, hogy az első lehetséges helyen menedékek kértek volna, vagy kifejezetten gazdasági bevándorlókról volt szó.
2022. 04. 12. 9:19
Vélemény

Hogyan lett ütközőzóna Afganisztán?

1893-ban kötötték meg azt az egyezményt, amely létrehozta a Durand-vonalat, az akkori tűzszüneti határt, ami ütközőzónává tette Afganisztánt. A Durand-vonal ma az Afganisztán és Pakisztán között húzódó 2640 kilométeres határ. A 19. század vége óta rengeteg konfliktus forrása az egyezmény, napjainkban leginkább a határkerítés építése, a migráció és kisebb fegyveres összecsapások kapcsán kerül a médiafigyelem középpontjába. A tálib hatalomátvételt követően egyre sürgetőbb a határ kérdésének rendezése, mert az hosszú távon a két ország jó kapcsolatát és a térség biztonságát és stabilitását veszélyezteti.
2022.
ápr.
25.

2022. 03. 30. 15:09
Vélemény

Egyre komolyabb hatást gyakorol majd a klímaváltozás a migrációs trendekre

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) február 28-án publikálta a hatodik értékelő jelentésének második fejezetét, a klímaváltozás emberi társadalmakra és természetes ökoszisztémákra gyakorolt hatásaival foglalkozó munkacsoport tanulmányát.
2022. 03. 29. 8:02
Migrációkutató Intézet
Hír

Jászberényi Sándor és Hölvényi Kristóf haditudósítók előadása az MCC-ben

Budapest
2022. március 24-én Az ukrajnai háború testközelből - két haditudósító élményei az ostromlott Kijevből címmel szervezett eseményt a Migrációkutató Intézet (MKI) és a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A rendezvény vendégei Jászberényi Sándor író, haditudósító és Hölvényi Kristóf háborús fotográfus voltak.
2022. 03. 17. 12:50
Migrációkutató Intézet
Hír

Migráció: esély vagy veszély?

Budapest
A Migrációkutató Intézet szervezésében a Matheas Corvinus Collegium Tas Vezér utcai Scruton közösségi terében 2022. március 16-án tartott kerekasztalbeszélgetésen Dr. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója, valamint Kováts András, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója osztották meg gondolataikat a migrációval kapcsolatban. A vitaestet Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet junior kutatója, az MCC műhelytagja moderálta.
2022. 03. 10. 21:15
Vélemény

Menekültek a határon – a magyar és a regionális menekültkezelés Ukrajna kapcsán

Két hete tart Oroszország inváziója Ukrajna ellen. Putyin „különleges katonai művelete” miatt már több, mint kétmillió ember hagyta el a kelet-európai országot, melyből egy jelentős csoport Magyarországot választja célországként. Írásunkban annak járunk utána hogyan birkózik meg hazánk és a környező államok a kialakult menekültválsággal?
2022.
márc.
16.

Migrációkutató Intézet
Esemény

Migráció: esély vagy veszély?

2022. 02. 28. 11:04
Vélemény

Szaúdi soft power: álca vagy valódi változás?

Szaúd-Arábia az elmúlt néhány évben nagy energiákat fektetett abba, hogy enyhítse az országról alkotott ultrakonzervatív képet. Vajon a Királyság valóban a változás útjára lépett, vagy csak a nemzetközi közvélemény manipulációjáról van szó?
2022. 02. 16. 13:34
Migrációkutató Intézet
Hír

Fegyver a kézben?

A székesfehérvári MCC-ben 2022. február 15-én, kedden „Fegyver a kézben? A fehérorosz migrációs válság” címmel szakértői előadáson vehettek részt az érdeklődők. A témáról Janik Szabolcs politológus, közgazdász, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese tartott előadást.
2022. 02. 09. 10:41
Európai Tanulmányok Műhely, Migrációkutató Intézet
Hír

A bevándorlás kérdése égető az Európai Unió számára

Budapest
"Kevesebb integráció, nagyobb prosperitás." Ez volt az egyik fő mottója a február 7-én megtartott nemzetközi panelbeszélgetésnek, melyet az Európai Tanulmányok Műhely szervezett az MCC Scrutonban. A gazdasági kerekasztal-beszélgetésen az előadók kiemelték, hogy az EU úgy erősödhet meg, ha egy saját szervezeten keresztül támogatja az európai kis- és középvállalatokat.
2022.
febr.
08.

2022. 02. 01. 8:00
Vélemény

Már megint migráció?

A FRONTEX friss statisztikái azt mutatják, hogy az irreguláris módon Európába érkezők száma négy éve nem látott magasságokat ért el 2021-ben. Ráadásul ezek a számok messze nem teljesek.
2022. 01. 27. 8:52
Vélemény

A kerítéstől délre: szerbiai tapasztalatszerzés az illegális migrációról

A budapesti székhelyű Migrációkutató Intézet munkatársaival ellátogattunk a déli országhatárra.
2022. 01. 24. 9:37
Migrációkutató Intézet
Hír

Merre tovább Afrika? avagy milyen tendenciák fognak érvényesülni a legfiatalabb kontinens migrációs folyamataiban?

Győr
Kevés olyan közéleti és tudományos témát találni manapság, amely olyannyira nagyszámú közönséget tudna megmozgatni, mint a migráció, a népvándorlás kérdése. E téma mai világunk talán egyik legaktuálisabb és az egyik legkevésbé „értelemzett” társadalmi-gazdasági folyamata, melynek helyes megértése, szakszerű kezelése minden ember számára fontos feladat.
2022. 01. 18. 9:37
Migrációkutató Intézet
Hír

A Migrációkutató Intézet munkatársai a déli határon

Az utóbbi hónapokban folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Magyarország déli határain. Az aktuális helyzetről az ott szolgálatot teljesítő rendészeti szakemberektől első kézből kaphattak információkat a Migrációkutató Intézet munkatársai, akik nemrégiben egy tanulmányút keretében ellátogattak a Csongrád-Csanád megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központjába és megtekintették magát a határzárat is.
2022. 01. 14. 8:37
Migrációkutató Intézet
Hír

Marsai Viktor: Fontos, hogy foglalkozzunk a száheli válsággal!

Debrecen
Túlnépesedés, klímaváltozás, etnikai konfliktusok és dzsihádista csoport felkelése is sújtja az afrikai területet.
2022. 01. 12. 19:44
Világ

Mi folyik Kazahsztánban?

A kazahsztáni üzemanyagárak emelkedése által kiváltott tüntetések az ország 30 éves függetlensége során tapasztalt legsúlyosabb zavargásokká fajultak az elmúlt héten.
2022. 01. 11. 9:41
Migrációkutató Intézet
Hír

Fontos magyar érdek a Száhel-övezet stabilitása

A magyar katonák jelentős harci tapasztalatot szerezhetnek a száheli misszió során – erről is beszélt Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az MCC Migrációkutató Intézet (MKI) által szervezett kerekasztal-beszélgetésén, amelyen részt vett Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.
2022. 01. 08. 14:03
Migrációkutató Intézet
Hír

A déli határon kutatták a migrációt

Első kézből tájékozódhattak a Magyarországot érintő migrációs helyzetről és a rendészeti szervek tapasztalatairól a Migrációkutató Intézet munkatársai. A szakemberek a napokban ellátogattak a mórahalmi Határrendészeti Távfelügyleti és Irányító Központba, valamint megtekintették a műszaki határzárat is.
2022. 01. 05. 9:45
Vélemény

Bosznia-Hercegovina és az iszlám - Mérsékelt iszlám, némi szélsőséggel a partvonalon

Bosznia-Hercegovina három államalkotó nemzete közül a legnépesebb létszámúak a muszlim vallású bosnyákok. A kilencvenes évek délszláv háborúi során függetlenné vált országban a muzulmán vallás egyben a nemzetiséget is jelöli. Az ország múltja és jelene az iszlám nélkül értelmezhetetlen.