Olvasási idő: 3 perc

Izgalmas előadást hallhattunk Afrikáról, történelemről, nemzetközi kapcsolatokról, drog- és fegyvercsempészetről, etnikai és vallási konfliktusokról és a túlnépesedés okairól. Aki meghallgatta, már érti, miért alakult ki migrációs válság Afrikában.

Az afrikai Száhel övezetben kialakult súlyos válságot, amely az évek óta tartó migrációs válság gyökere, akkor sem tudja a térség egyedül megoldani, ha történetesen kialakulna valamilyen egységes politikai erő – összegzésként ezt a tanulságot lehet levonni az MCC kedd esti előadásából.

Rejtő nyomában – a Száhel migrációs válsága és a magyar katonai szerepvállalás címmel tartott előadást 2022. november 15-én, kedden Marsai Viktor, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatási igazgatója az MCC székesfehérvári képzési központjában.

A migráció – hangsúlyozta az előadó – tünet, kezelni pedig tünetet is lehet, de a hatékonyság érdekében a kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni. Az előadásból megtudhattuk, hogy a problémát okozó egyik kulcsszereplő a dzsihadista mozgalom, illetve azok a szervezetek, amelyek felügyelet és iránytás alatt tarják a térség országainak egy-egy részét. A bonyolult probléma további összetevői a népességrobbanás, hogy a meglévő államok törékenyek és nem tudnak a népesség növekedésével lépést tartó szociális ellátórendszert kialakítani, ezen felül pedig megélhetési alternatívát sem tudnak kínálni az illegális tevékenységekből származó bevételek helyett. A probléma kialakulásában nagy mértékben közrejátszik a klímaváltozás is, amely a Száhel-övezetet az átlagnál nagyobb mértékben érinti. Az elsivatagosodás miatt a nomád-földműves népek egyre délebbre szorulnak, ahol ugyanakkora területen egyre többen élnek. Marsai szerint a helyzet felszámolásában nehézséget okoz az is, hogy az illegális szervezetek nagyon gyorsan reagálnak az intézkedésekre (ha pl. lezárnak egy csempészútvonalat, heteken belül kialakítanak egy másikat, találnak új drogfutárokat, vagy támogató csoportokat stb.).

Az előadáson szó esett a magyar honvédség különböző békefenntartó műveletekben történő szerepvállalásáról, amely leginkább a kiképzési tevékenységre, a tanácsadásra, a kísérésre és a támogatásra irányul, nem pedig a dzsihadisták elleni közvetlen harcban való részvételre.

Az előadás végén Marsai levonta a következtetést: a térség nem tudja egyedül megoldani a problémát, még akkor sem, ha sikerül politikai egységet kialakítani.