Olvasási idő: 2 perc

Hosszú évtizedek progresszív dominanciáját követően az amerikai Legfelső Bíróságon a konzervatívok által vallott alkotmányértelmezés vált meghatározóvá. Paradigmaváltás zajlik, amely olyan jelentős ügyekben jut kifejezésre, amelyek az abortuszvitához, a vallás közéletben játszott szerepéhez vagy az adminisztratív államként ismert bürokrácia ellenőrzéséhez kapcsolódnak. A „First Monday in October” című Budapest Lectures előadáson az érdeklődők betekintést nyerhettek az amerikai demokratikus rendszer torzulásaiba, a bíróságot övező reformtörekvésekbe és az elnökök bírósági politikájába. A beszélgetés során izgalmas anekdotákon keresztül elevenedtek meg a tengerentúli alkotmányos viták.

Történelmi hagyomány, hogy október első hétfője az amerikai Legfelső Bíróság ítélkezési évének kezdete. Ennek apropóján az esti Budapest Lectures meghívott vendége volt Ilya Shapiro, alkotmányjogász, a New Yorkban lévő Manhattan Intézet szakértője és a Cato Intézet volt elnökhelyettese. A téma elismert amerikai szakértőjével Sándor Lénárd, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett.

Paradigmaváltás zajlik az amerikai Legfelső Bíróságon és az „originalista” alkotmányértelmezés térnyerése meghozta a konzervartív mozgalom győzelmét az amerikai jogéletben – hangzott el a beszélgetésen. Az előző ítélkezési évben ez olyan vitákban volt tetten érhető, mint az abortusz szabályozása, az adminisztratív állam dilemmája vagy a vallásszabadság és a közélet kapcsolata. Az alkotmányjogász emellett érdekes anekdotákat felelevenítve, történelmi összefüggésben elemezte az amerikai elnökök bírósági politikáját és a Legfelső Bíróság lehetséges reformjának kérdéseit. Bár a Biden elnökség kifejezetten ennek vizsgálatára hozott létre egy bizottságot, Shapiro szerint arra kevés esély van, hogy a testület létszámát kibővítik. Végül, de nem utolsó sorban a beszélgetés kitért azokra az ügyekre is, amelyek az új ítélkezési évben a politika és a jogélet figyelmének középpontjába kerülnek, így különösen a megerősítő intézkedések alkotmányossági vitájára. A beszélgetés rávilágított arra, hogy Európában is fontos megérteni azokat az alkotmányértelmezési küzdelmeket, amelyek tengerentúl zajlanak.

Ilya Shapiro magyarországi tartózkodása során a Nemzetközi Jogi Műhely szervezésében az MCC vidéki központjaiba is ellátogat, ahol az amerikai és európai életmód védelmének szükségessége, valamint az amerikai demokratikus berendezkedés torzulásai kerülnek terítékre.