Olvasási idő: 1 perc

Dr. Moldicz Csaba, az MCC külgazdasági műhelyének vezetője, az orosz-ukrán háború Kína külpolitikájára, gazdaságára gyakorolt hatásáról, a kínai gazdasági folyamatok átalakulásáról, deglobalizációról tartott teltházas évindító előadást Székesfehérváron, melyben számos izgalmas személyes történetet is hallhattunk a távoli Kínáról.

A háború előzményeit történelmi példákra, többek között az 1929-es és 2008-as válságra, a Covid-19 járvány hatásaira vezette vissza. Szó esett Kína Oroszországhoz fűződő gazdasági viszonyáról, a köztük lévő kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok változásairól, ezek erősödéséről. Az orosz-kínai kapcsolatok fő jellemzője, hogy emelkedik a kínai export (autó, okostelefonok), Oroszország kitettsége Kínának egyre nagyobb.

Kérdésként felmerülhet bennünk, hogy a jüan miért nem kulcsvaluta, pedig világgazdasági szerepe egyre nő, sőt, az arab államok már ebben a valutában is folytatják kereskedelmi tevékenységüket.

Moldicz Csaba így összegzett az előadás végén: „Kína számára az ukrán háború inkább lehetőség, mint veszély, Kína nem alkalmazza a szankciós politikát. Magyarország számára pedig a legfontosabb, hogy meg kell őriznie gazdasági kapcsolatait minden lehetséges irányban!”