Olvasási idő: 2 perc

Ilan Wurman, az Arizona State University docense, az MCC vendégoktatójaként 2021. május 28-án délelőtt a Kúria elnökénél és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tett látogatást.

Vendégelőadónk Kúrián tett látogatásának fókuszában a magyar igazságszolgáltatás és az elkülönült közigazgatási bíráskodás történeti kérdései, illetve a közigazgatási bíráskodás jelenlegi modelljének működése álltak. A beszélgetés során szó esett a Kúria jogegységgel kapcsolatban tett erőfeszítéseiről és a jogegységi panaszeljárásról, mint egy tulajdonképpeni korlátozott precendens-rendszerről is. Az érintett kérések kapcsán Wurman docens úr a Kúria elnökével, Prof. Dr. Varga Zs. Andrással euro-amerikai párhuzamokról és különbségekről beszélgetett.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tett látogatás célja az Amerikában ismeretlen intézmény bemutatása volt. A találkozó során az intézmény történeti fejlődése mellett legfontosabb és legjellegzetesebb hatásköreit is érintették, tekintettel a kínzás és embertelen bánásmód kapcsán zajló OPCAT-eljárásra, illetve az egyenlő bánásmóddal összefüggő hatósági és a rendészeti tevékenységgel kapcsolatban elkövetett jogsértések kapcsán folytatható eljárásokra. Wurman docens úr ismertette, hogy főként az ombudsmanhoz hasonló intézményt az amerikai jogrendszer nem igazán ismer, mindössze az ún. 'inspector general' tevékenysége hasonlítható a magyar intézményhez, amely a szövetségi kormányzat egyes szektoraiban a közigazgatási tevékenység megfelelő működését szakmai szempontból ellenőrzi.