Olvasási idő: 2 perc

A józan ész fontosságára hívta fel a figyelmet mondanivalójában Kevin Roberts, a Heritage Foundation elnöke, aki a Mathias Corvinus Collegium és a Danube Institue meghívására érkezett Budapestre. Az MCC-ben tartott Budapest Lectures szakmai eseményen John O’Sulivan, a Danube Institute főigazgatója és Csepregi Gábor, az MCC Vezetőképző Akadémia program tanácsadója beszélgettek az amerikai történésszel.

Az esemény fő témája az oktatás volt, amely nélkül a résztvevők szerint nincs jövő, ezért fontossága megkérdőjelezhetetlen. Az oktatáspolitika ugyanakkor folyamatosan kihívásokkal szembesül. John O’Sulivan, a Danube Institute főigazgatója beszédében kiemelte, hogy az oktatásnak alapvetően négy célkitűzése van, ami magában foglalja többek között az igazságkeresést és a munka világára való felkészítést. A mostani oktatási rendszer számos hibától szenved, hiszen le van terhelve a bürokratikus szabályoktól – tette hozzá John O’Sulivan.

Kevin Roberts a józan ész fontosságára hívta fel a figyelmet. Az amerikai szakember a józan ész alatt azt a tudást érti, amit a természeti megfigyelésekből lehet nyerni. Továbbá azt is kiemelte, hogy manapság a családok helyett egyre inkább az állam kezdi diktálni azt, hogy mit és hogyan tanuljanak a gyermekek. Egyre nagyobb teret kapnak azok a vélekedések is, miszerint a gyerekek intellektuálisan az államhoz tartoznak – hangsúlyozta Roberts. A szakember arra is rávilágított, hogy annak ellenére, hogy évről évre több támogatást kap a központi költségvetésből az oktatási rendszer, az amerikai oktatás színvonala csökken. Ez azért van így, mert a józan észre alapuló diszciplínák helyét kezdik kiszorítani az olyan filozófiák, mint például a rasszelmélet. Ezek után Kevin Roberts felhívta a figyelmet a neomarxizmus egyre nagyobb térnyerésére, amit az amerikai szakember nagyon károsnak tart.