Olvasási idő: 3 perc

A 2010-es kormányváltás egyben egy gazdaságpolitikai fordulatot is eredményezett, mely a hazai gazdaság fejlesztésén alapult és egyik fő céljának tűzte ki a magyar családok anyagi és egzisztenciális biztonságának megteremtését. A 2010-es évek során hazánkat új gazdasági és társadalmi alapokra kellett helyezni ahhoz, hogy az egyre összetettebb globális rendszerben és világgazdasági szituációkban az ország sikeresen tudjon előrehaladni, miközben kiterjeszti befolyását a Kárpát-medencében. A 2010-es évtized sikeres gazdaságpolitikai időszakát olyan nyomasztó krízisek szakítottak meg, mint a Covid-világjárvány, illetve a szomszédban dúló orosz-ukrán háború. A stabil makrogazdasági alapoknak és biztos gazdaságpolitikának köszönhetően úgy tűnik, hogy hazánk – ellentétben a 2008-as pénzügyi világválsággal – e krízishelyzetekből nyertesen tud kilábalni. Mit is jelent a patrióta gazdaságpolitika? Mik jellemzik a 2010 óta tartó kormányzati ciklusok gazdaságpolitikai intézkedéseit? E kérdések mentén mutatta be az elmúlt évtized gazdaságpolitikai jellemzőit Dr. Mernyei Ákos, az MCC Magánjogi Műhelyének kutatótanára és Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője március 28-án a győri MCC-ben.

A 2010-es kormányváltást követően az új kormánynak több problémával kellett egyszerre megküzdenie. Az ország rossz gazdasági állapota, a nagyon magas államadósság, a magyar családok kedvezőtlen egzisztenciális állapota, valamint a katasztrofális demográfiai tendencia mind olyan sarkalatos pontok, melyeket az új, patrióta gazdaságpolitika igyekezett megfékezni és javuló pályára állítani. Az előadók kifejtették, hogy egy egészséges gazdaságpolitikának egyben patriótának is kell lennie, mely előtérbe helyezi saját országának boldogulását, népességének a jólétét. A 2010-es évek gazdaságpolitikáját egyértelműen meghatározta az ország gazdaságának növekvő pályára állítása, az államadósság mértékének csökkentése, valamint a magyar családok anyagi biztonságának a megteremtése. E kedvező folyamatokat az évtized végén jelentkező válsághelyzetek szakították meg, melyek addig nem látott, újfajta kihívások elé állították hazánkat is. A pandémia okozta fizikai veszély elmúltával jelentkeztek annak a gazdaságra gyakorolt negatív hatásai, melyekből még fel sem eszméltünk és a szomszédunkban máris kitört egy intenzív háború, melynek hatásait súlyosbítják a nyugati világ által Oroszország ellen válaszcsapásként szánt energetikai és gazdasági szankciók. Úgy tűnik azonban, hogy e válságokból hazánk – a megfelelő gazdasági háttérnek köszönhetően – nyertesen lábal ki.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2023. április 12-én 17.00 órakor lesz, amely során Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll, Prof. Dr. Michael Sommer és Prof. Dr. Heinz Theisen, az MCC vendégelőadói beszélgetnek majd Behatárolás, elhatárolás, kirekesztés? Európa határai egykor és most címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Április 16-ig várjuk Iskolarendszerünkbe azon hallgatók jelentkezését, akik a tavaszi félévben fejezik be első egyetemi évüket és a Széchenyi István Egyetemen nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek!