Olvasási idő: 2 perc

Mitől lehet európai és miket adhat Európának Georgia? Többek között erről is szó esett az Európai Tanulmányok Műhely rendezvényén, amelyet több Magyarországra akkreditált nagykövet is megtisztelt jelenlétével.

Az esemény előadója Georgia Külügyminisztériumának EU Integrációs Főosztályának főigazgatója Archil Karaulashvili volt, az esemény moderátora pedig Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője. A beszélgetés fő témája Georgia európai uniós csatlakozásának lehetőségei és kilátásai voltak. 

Georgia november 8-án megkapta az Európai Bizottság ajánlását a tagjelölti státuszra, annak megadásáról pedig december 15-ig kell döntést hozni Brüsszelben, Georgiának pedig addig is eleget kell tennie a 9 pontos feltételrendszernek. 

Archil Karaulashvili kiemelte, hogy a csatlakozás nem csak a földrajzi helyzetről szól, az állampolgárok európainak vallják magukat és a történelem is őket támasztja alá. Mindemellett Georgia adottságai hozzájárulnának az európai piac diverzifikálásához, valamint előmozdítaná a demokrácia terjesztését is az instabil régióban, ahol Oroszország továbbra is jelen van, többek között a Georgia északi részén fekvő két elszakadt és megszállt területen.

Habár Georgia évek óta nem létesít diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, kisebb fegyveres konfliktusok továbbra is előfordulnak a megszállt területek határain. Vajon Georgia uniós csatlakozása befolyásolhatja az elszakadt terültek álláspontját? Ha igen, milyen irányba, illetve mikor kerülhet sor a kaukázusi állam integrációjára?