Olvasási idő: 3 perc

Az EU vezetőinek vissza kellene találni azokhoz a gyökerekhez, amelyek egy pragmatikus, szakmai együttműködéseket középpontba helyező politikát jelentenek - hangzott el azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központja szervezett.

Az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény kiemelt célja, hogy a nagyközönség számára is nyitott, magas színvonalú programokkal színesítsék a helyi tudományos- és kulturális életet. A szerdai beszélgetés vendégei Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője és  Mohay Ágoston a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese voltak.

 Rodrigo Ballester jogász, egyetemi oktató 17 éves európai politikai tapasztalattal rendelkezik, a többi között foglalkozott  az európai versenyjoggal, oktatáspolitikával és  migrációval is.  A beszélgetésen a szakember elmondta, hogy a második világháborút követően, az Európai Uniót alapító politikusoknak két határozott célja volt: az európai béke megteremtése és az alapító országok gazdasági együttműködésének kialakítása. Mindezt egy nemzetek felett álló, gyakorlatias, hatékonyan és szakmai alapokon működő gazdasági szervezet keretében képzelték el. Mára azonban az Európai Unió számos változáson ment keresztül és politikai, ideológiai alapon a pénzügyi nyomásgyakorlás eszközével próbálja meg befolyásolni a nemzetállamokat. „Saját szerepén és hatáskörén számos esetben túlterjeszkedve működik ahelyett, hogy valódi megoldásokat adna a jelenleg Európát is fenyegető kihívásokra”- fogalmazott Rodrigo Ballester.

Az eseményen elhangzott: a nemzetközi térben az Európai Unió egy meghatározó szereplő, melynek a gazdasági együttműködéseken túl számos esetben – mint például a koronavírus-világjárvány kapcsán tapasztalt vakcinabeszerzések vagy az uniós védettségi igazolvány–élvezhetjük előnyeit. Az EU vezetőinek tehát vissza kellene találni azokhoz a gyökerekhez, amelyek egy pragmatikus, szakmai együttműködéseket középpontba helyező politikát jelentenek.

A Mathias Corvinus Collegium folyamatosan bővíti képzéseinek, programjainak hazai és határon túli elérhetőségét. Fontos célja az is, hogy a tehetséggondozó programban résztvevő fiatalok mellett a városi polgároknak, így a pécsieknek is elérhetővé tegye programkínálatát és az érdeklődők megismerkedhessenek az alapítvány oktatóival, valamint külföldi kutatóival, szakértőivel.

További információ az MCC pécsi központjáról:

https://mcc.hu/helyszin/pecsi-kozpont