Olvasási idő: 3 perc

Inflációról, GDP-ről, alapkamatról, a kormány és a jegybank viszonyáról, a tavalyi év legfontosabb döntéseiről, valamint 2024 várakozásairól beszélgettek, érveltek, olykor vitatkoztak a Mathias Corvinus Collegium által meghívott szakértők a Scrutonban, amely megtelt az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének eseményén.

A 2023-ban elszabadult, majd megfékezett infláció, valamint a hiteleket és a forint árfolyamát is érintő alapkamat-emelés a mindennapi beszélgetések szintjére hozta a gazdasági folyamatokat Magyarországon, így rendkívül fontos, hogy a lakosság és természetesen az MCC-ben tanuló tehetségek minél többet tudjanak ezekről, továbbá minél szélesebb perspektívával rendelkezzenek.

Pogátsa Zoltán, a Soproni Egyetem docense kijelentette, a magyar társadalom ebből a szempontból is egyenlőtlen, a városban élő, képzettebb polgárok általánosságban többet tudnak a gazdaság alakulásáról, míg máshol rémisztően keveset, így minden ehhez hasonló kezdeményezést, kerekasztal-beszélgetést, avagy „gazdaságpolitikai ütközőt” maximálisan támogat.

Váczi István, a G7 gazdaságpolitikai hírportál főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az interneten már szinte minden lényeges információ megtalálható, az ilyen rendezvények értéke, hogy személyesen lehet érveket és ellenérveket hallani, sőt, még kérdezni is tudnak a főszereplőktől.

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója úgy látja, egyértelműen nőtt az érdeklődés a fiatalok részéről is a gazdaság iránt, sokkal több a kérdésük, ezeken az eseményeken pedig fontos interakciókat gyűjthetnek, a nézőpontok megismerésével pedig a személyiségük és a háttértudásuk is fejlődhet.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője azt ígérte, a jövőben is lesznek hasonló ütközők, hiszen a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye minden területen hisz a párbeszéd és az érvek fontosságában.

A tanulságos kerekasztal-beszélgetésen természetesen nem mindenben értettek egyet a résztvevők, ám abban például igen, hogy nagy eredmény a szinte teljes foglalkoztatottság, és a vendégmunkások megjelenésében is a pozitív következményeket látták.

Mindannyian tudtak pozitívumokról beszámolni a magyar gazdaság teljesítményét vagy épp az Árfigyelő rendszer hatékonyságát illetően, ám az áfabevétel-hangsúlyos költségvetés és a többkulcsos személyi jövedelemadó ügyében már különböző nézőpontból beszéltek a szakértők. Abban viszont nem volt vita, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank közötti, talán túlságosan felfújt konfliktus nem probléma, sőt, szerintük sokkal aggasztóbb volt, amikor semmilyen vitás kérdés nem került a felszínre a felek között.

Ami az idei évet illeti, alapvetően a tavalyinál kedvezőbb gazdasági folyamatokat várnak a szakértők, ám a szomszédban dúló háborút és a forint árfolyamát többen is a kockázati tényezők közé sorolták.