Olvasási idő: 2 perc

Folyamatosan és gyorsan zárkózik fel Kína a világgazdaság meghatározó szereplőihez, ez a felemelkedés ugyanakkor viszonylagos – mutatott rá dr. Moldicz Csaba, a Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának vezetője a zalaegerszegi MCC-ben tartott előadásában.

A gazdasági fejlődés egyes mutatóit elemezve aaz előadó kiemelte, hogy a kínai gazdaság erősödése megállíthatatlan, ha a belső reformok folytatódnak, ugyanakkor hosszú út áll még az ország előtt ahhoz, hogy utolérje a nyugatot.

A "felemelkedés" jól látható például, ha a világgazdaság GDP-jéből való kínai részesedés emelkedését tekintjük, ugyanakkor az egy főre jutó GDP vonatkozásában az ázsiai állam lemarad az Egyesült Államokkal szemben.

Hasonló képet kapunk, ha elemezzük a világkereskedelemi részesedést, a kutatás-fejlesztésre vagy a katonai célokra fordított kiadásokat. 

Moldicz Csaba szólt még a kínai fejlődés olyan kevésbé ismert aspektusairól is, mint például a Hukou, amely korlátozza a közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és e rendszer eltörlése egy újabb urbanizációs hullámmal együtt akár 3 százalékpontos éves átlag többlet növekedést is jelenthetne a kínai gazdaság számára.

A kínai gazdaság talán közismertebb eredményeiről szólva az előadó kiemelte a hosszú távú tervezés hatékonyságát, továbbá egyes kínai cégek világpiaci élvonalba kerülését is.

Magyarország számára is tanulságos a kínai modell: az előadó rámutatott, hogy az ország gazdaságának diverzifikálásához jó lehetőségeket adhat a kínai "felemelkedés", amelyet érdemes kihasználni.