Földrajzi elhelyezkedésükből fakadóan Közép-Európa országainak mindig is meg kellett küzdeniük szuverenitásukért és függetlenségükért. Mivel ezeket az országok nem óceánok veszik körül, hanem nagyhatalmi érdekszférák ütközőzónájában helyezkednek el, így önrendelkezésük és szabadságuk sohasem volt magától értetődő. A huszadik század történelme különös erővel hozta felszínre ezeket a kihívásokat. Míg a két világháború kataklizmája felforgatta a régiót, addig a kommunizmus térnyerése olyan katonai megszállást és ideológiai elnyomást jelentett, amely a térséget elvágta hagyományaitól és sajátos életmódjától. A hidegháború befejeződésével a közép-európai régió talpra állt, és jelenleg más európai országoknál ellenállóbb az európai örökség és életforma védelme terén. A Szovjetunió összeomlása azonban nem vetett véget a történelemnek, és a globalizáció sem tette irrelevánssá a földrajzi elhelyezkedést: az érdekszférák továbbra is érvényes geopolitikai valóságnak számítanak. Hogyan biztosítható a béke és a jólét ilyen kihívások között? Mi a nemzeti identitás és nemzeti érdek szerepe? Hogyan tudja Európa garantálni saját biztonságát? A Budapest Lectures beszélgetése ezekre és más hasonló, időszerű kérdésekre keresi választ Norman Naimarkkal, a Stanford Egyetem történész professzorával. A rendezvény moderátora Sándor Lénárd, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője.

Norman Naimark a Stanford Egyetem „Robert and Florence McDonnell” professzora, a kelet-európai történelem tanszékének vezetője, a Hoover Intézet és a Freeman Spogli Nemzetközi Tanulmányi Intézet főmunkatársa. 1989 és 1995 között a Stanford Egyetem Orosz és Kelet-európai Tanulmányi Központjának igazgatója, majd 1998-ig a Történeti Intézet elnöke, 2001-től 2004-ig a kar szenátusának és vezetésének tagja, valamint a Stanford Egyetem interdiszciplináris részlegének igazgatója volt.

Sándor Lénárd korábban az Alkotmánybíróság főtanácsadója és az Európai Parlament szakmai tanácsadója volt, miközben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott nemzetközi jogot. Jogász és MBA szakos közgazdász, doktori dolgozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen védte meg. Kutatási területe a globalizáció nemzetközi jogi kérdéseihez, illetve ezzel összefüggésben a közérdekvédelmi szabályozáshoz kapcsolódik. Rendszeresen publikál tudományos és közéleti folyóiratokban, több nemzetközi jogi és társadalomtudományi témájú kötet szerzője, fordítója és szerkesztője.


Regisztráció: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/registration-struggle-for-sovereignity

Mindenkit szeretettel várunk!