A technológiai szabályozás és az adatvédelmi jogszabályok egyre összetettebb szabályozási területet ölelnek fel. A világgazdaság globális jellege miatt a vállalkozások egyre gyakrabban szembesülnek adatvédelmi és biztonsági kérdésekkel. Az EU-n belül a GDPR alkalmazandóvá vált, és az adatvédelmi jogszabályok Európában egységesebbek, mint más régiókban és országokban. Számos ország vezet be vagy módosítja a jogszabályait, amelyek a GDPR elveit igyekeznek átvenni nemzeti jogszabályaikba, míg az Egyesült Államok nem tudott megállapodni olyan szövetségi szintű jogszabályról, amely felülírná vagy harmonizálná az eltérő tagállami adatvédelmi jogszabályokat. Ezért nehéz lényegre törő gyakorlati útmutatást találni arra vonatkozóan, hogyan lehet racionalizálni az adatvédlemi megfelelőséget a globális rendszerek vagy folyamatok bevezetésekor, ha a szervezet csak korlátozott számú lehetőséggel rendelkezik.

A panel tagjai, Lothar Determann, Liber Ádám és Bereczki Tamás az adatvédelmi jog, az adattulajdon és az adatmonetizáció aktuális kérdéseit tárgyalják, valamint azt, hogy a vállalkozások hogyan állíthatnak össze és racionalizálhatnak megfelelőségi programot ezekre a kihívásokra reagálva.

Lothar Determann nemzetközi adatvédelmi, technológiai, kereskedelmi joggal és szellemi tulajdonnal foglalkozik és tanítja azt. A San Franciscóban és Palo Altóban működő Baker McKenzie-nél 1998 óta ad tanácsot vállalatoknak az adatvédelmi jognak való megfeleléssel, valamint a termékek és üzleti modellek nemzetközi bevezetésével kapcsolatban. A Kaliforniában és Németországban bejegyzett ügyvédet az adatvédelmi jog egyik vezető ügyvédjeként és tudósaként ismerik el. Több mint 150 cikk és értekezés, valamint öt könyv szerzője, köztük a „Determann adatvédelmi jogi útmutatója című könyv”, amely magyarul is elérhető.

Liber Ádám és Bereczki Tamás a budapesti PROVARIS Ügyvédi Iroda digitális és technológiai gyakorlatának társvezetői, akik a „Determann adatvédelmi jogi útmutatója” című könyvet magyarra is lefordították, és Lothar Determannal megvitatják az adatvédelmi törvények és technológiai szabályozások legújabb fejleményeit, valamint azt, hogy ezek hogyan hatnak a vállalati adatvédelmi megfelelésre.

A konferencia levezető elnöke Varga István professzor, az MCC Magánjogi Műhelyének vezetője.