Idén októberben immáron hatodik alkalommal indul el az Erdélyi Politikai Iskola a Mathias Corvinus Collegium szervezésében. A program célja, hogy praktikus politikai ismeretekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. A program fő támogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), valamint a Pro Iuventute egyesület.

Az ősszel induló képzés 4 hétvégét tartalmaz, melyeket Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Bukaresten és Budapesten szervezünk meg. A magyar és angol nyelven folyó képzéssorozat alatt a résztvevők például betekintést nyerhetnek a politikai pártok és kampányok működésébe, a közösségépítés technikáiba, a közvélemény-kutatás, beszédírás módszertanába, vezetői készségeiket pedig tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs gyakorlatokon keresztül fejleszthetik. A kis létszámú csoportmunka során a fiatalok többek között készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, illetve neves és elismert magyar és külföldi szakértőkkel, gyakorló politikusokkal folytatnak háttérbeszélgetést.

„Képzésünk célja, hogy a fiatalok az anyaországon kívül is hatékonyan képviseljék a magyar közösségek érdekeit a helyi közéleti ügyekben. Továbbá, hogy praktikus vezetői ismeretekkel vértezzük fel a résztvevőket és olyan közösséget teremtsünk, amely segíti őket a hosszú távú céljaik megvalósításában.”

Az Erdélyi Politikai Iskola minden évben hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert szakértőket vonultat fel. Az előző években előadóink között volt például Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, David Venter, Nelson Mandela volt kommunikációs főtanácsadója, Kiss Rajmund, az MCC Diplomácia Műhely vezetője és Frank Füredi, az University of Kent szociológus professzora.

A programra október 15. éjfélig lehet jelentkezni. A pályázóknak háromkörös felvételire kell készülniük: az első lépés az önéletrajz és motivációs levél beadása (és egy ajánlás beadására, de ez nem kizáró jellegű), míg a második körben egy online tesztet kell megoldaniuk, végül pedig a – felvételi követelményeknek megfelelt és legjobb értékelést kapott – jelentkezők egy online beszélgetésen vesznek részt.

A képzésről és a jelentkezésről bővebb információ az Erdélyi Politikai Iskola program honlapján olvasható. A szervezők fenntartják a változtatás jogát.