Komolyzenei, táncművészeti és színházi kikapcsolódás

Az Aktív Őszi Szünet nem is kezdődhetett volna impozánsabb helyen, mint az Operaházban. Azonban nemcsak az Ybl-palotában gyönyörködhettünk, a Mayerling balettelőadás is szemkápráztató látványt nyújtott lenyűgöző koreográfiájával, valamint jelmezeivel és díszletével. Ezt az összművészeti élményt pedig Liszt zenéje csak még tovább fokozta megadva a tökéletes alaphangot a hét izgalmasabbnál izgalmasabb programjainak.

Liszt Ferenc műveit nem csak a balettelőadás során volt szerencsénk meghallgatni, hanem egy teljes estét előadás keretein belül tovább gyönyörködhettünk a Zeneakadémia alapítójának kiválóbbnál kiválóbb darabjaiban.
A zeneszerző születésnapjának tiszteletére rendezett koncerttel ünnepelhettünk és igazi különlegességként még egy nyolckezes szerzeményt is meghallgathattunk.

A látogatásunk a Magyar Zene Házába is igazán izgalmas élményt tartogatott számunkra, ahol komoly kihívást jelentett, hogy az elképesztő építészeti megoldások irányába kapkodjuk a fejünket vagy a hallásunkra hagyatkozva a zenét kövessük. Szerencsére a körbevezetés során nem kellett választanunk a kettő között, sőt, még egy Bogányi-zongorát is kipróbálhattunk. Túránk végén pedig egy kis ízelítőt is kaptunk az állandó kiállításból is.

Nem utolsó sorban pedig a Nemzeti Színház előadásában megnézhettük a Bakhánsnők színdarabot is. A darabban feldolgozásra került mítosz Pantheusz király története, aki nem volt hajlandó elismerni Dionüszosz isteni természetét, ezért az istenség visszatért Thébába bosszút állni a királyon.
A színpadon számos látványelem jelent meg, de a színészek pontos, fizikai határokat feszegető játéka hitelessé tette a görög tragédiát.

World press kiállítás

A kiállítás minden évben különleges alkalom, amikor külön időt szentelhetünk a világ történéseinek. Idén tanulhattunk délkelet-ázsia gazdasági és társadalmi problémáiról, megismerhettük az állatvédők küzdelmét a vadon élő tigrisek kihalása ellen, belepillanthattunk afrikai országok nehézségeibe, és láthattuk magyar fotóművészek alkotásait is számos más téma mellett.
A kiállítás nem csak a szemünket kötötte le, gondolkodni valót is adott bőven az elkövetkezendő napokra.

Szent István-terem

Lehetőségünk volt ellátogatni az újonnan felújított Szent István-terembe is, amely lenyűgöző belső tere megannyi csodálatos magyar iparművész munkáját rejti. Az önmagában is gyönyörű műalkotás igazi értékét pedig egy vezetett túra keretében ismerhettük meg. Ugyanis a Szent István-terem nemcsak a külsőjével, hanem a belefektetett elképesztő munkával is példaként szolgál arra, hogy kellő alázattal, kitartással, innovációval és tökéletességre törekvéssel milyen hihetetlen eredményt lehet elérni.

Terror Háza

A múzeumlátogatást a második emeleten kezdtük a kettős megszállás termében, ami Magyarország náci és szovjet megszállását mutatja be az érdeklődőknek. Az emeleten kísérőnk végig vezetett minket a Nyilas folyosón és a Gulág-Málenkij robot termén is. A kiállítás első része az 50-es évek kommunista diktatúrájának bemutatásával zárult.
A kiállítás folytatásaként az első emeleten a második világháborút követő kollektív üldözés időszakába nyerhettünk bepillantást.
Az alagsor a negyvenes ötvenes évek nyomasztó, félelmetes hangulatát idéző pincebörtönnel kezdődött, majd a pincerész végére eljutottunk az 56-os eseményeket bemutató termekig. A kiállítás a Könnyek termével (az áldozatok névsorával), a Tettesek Falával, valamint a szovjet csapatok kivonulásának bemutatott emlékeivel ért véget.

Sziklakórház-látogatás

Lehetőségünk nyílt megtekinteni és megismerni a budavári sziklakórház történetét.
Először egy kisfilmen keresztül betekintést nyerhettünk a komplexum létrejöttének és későbbi működésének történetébe, majd ezt követően egy érdekes tárlatvezetés keretében mindez a szemünk elé is tárult. Láthattuk az egykori barlangrendszerből kinövő, szakmailag és emberileg is a helyzethez mérten professzionalizmusról árulkodó egykori egeszségügyi komplexum működését, ahogy az kinézhetett a második világháborús ostrom, illetve az 1956-os forradalom idején. Az egykori embereket viaszfigurák helyettesítették, akiknek történetei a tárlatvezetés során elmondottakon keresztül elevenedtek meg. Végezetül pedig a kiállítás második felében az atombunkernek is szánt komplexum időszakába, a hidegháború és az atombomba okozta fenyegetettség és annak következményei okozta tragédiákba (Hirosima és Nagaszaki lebombázása) is betekinthést nyerhettünk. Összességében egy igazán interaktív, tanulságos, mindenekelőtt pedig látványos történelmi kiállításban lehettett részünk.

 

A kulturális programok nyújtotta feltöltődés mellett a sportolás is kiemelt szerepet kapott.

 

Spartan Race

Az MCC diákjaiból összeállt csapat idén is kipróbálta magát a Spartan Race névre hallgató futóversenyen. Az 5 km hosszú dimbes-dombos útvonalon 20 akadály várt a futókra a szögesdrót alatti kúszástól kezdve a kötélmászáson át a lándzsadobásig. Végül a csapat a tavalyinál is jobb hangulatban, idején sokat javítva, ismét sikerrel teljesítette a távot!

Révfülöpi vitorlástábor

A program kereteiben megtanulhattuk, a vitorlázás alapjait és a vitorláshajók felépítését is. Minden nap egy elméleti oktatással kezdődött, amit igen izgalmas módon sikerült elsajátítanunk, hiszen a videók és egyéb ábrák bemutatása mellett, még a szárazföldön, de már egy hajón a legfontosabb bevezető dolgokat is megtanulhattuk és gyakorolhattuk. A reggeli köd miatt, igaz nem lehetett korán a vízre szállni, de így mindenki az elméleti oktatásra tudott koncentrálni és délután már élesben tudtuk gyakorolni és használni az elméleti órákon tanultakat. Az első, bevezető nap után a tábor vége felé közeledve már mindenki érezhette a javulást, hiszen a vitorlázás során tanáraink már versenyt is rendeztek nekünk, így már nem volt szükség arra, hogy „állandó felügyelet” alatt vitorlázzunk, tehát megkaptuk a hajóvezetés szabadságát.

Tanáraink beszámoltak nekünk arról is, hogy milyen fejlesztések várnak még a kikötőre és hogy milyen lehetőségek előtt állunk a vitorlázás terén, aminek köszönhetően mindenkinek meghozták a kedvét a további folytatáshoz.

Barlangászat

A Mátyás-hegyi barlangban kipróbálhattuk a barlangászatot is, a kúszás-mászás mellett pedig még arra is volt lehetőségünk, hogy a járat mélyén fejlámpáinkat lekapcsolva a tökéletes sötétséget és a város zajától elvonulva csak az ereinkben áramló vér hangjától megzavart teljes csendet is megtapasztalhassuk.

Agyaggalamb lövészet

Pontosság, alázat és kitartás. Mind-mind elengedhetetlenek a sikeres élethez. Az agyaggalamb-lövészet során pedig éppen ezen erényeket gyakorolhattuk a leginkább, de persze kaptunk egy kis ízelítőt a lövészet és a vadászat filozófiájából is, de az élményt teljessé a csodálatos őszbe hajló erdei környezet tette. A program végére pedig már ,,Pontos lövések!” köszönéssel búcsúzhattunk oktatóinktól.