Magyarország a több millió szövetségi kapitány országává válik, ha egy kicsit is jobban megy a foci, és a koronavírus-járvány idején azt is megtapasztalhattuk, hogy hazánk a virológus és járványtani szakértők országa is egyben. Most, hogy dübörög az európai energiaválság, természetesen megjelentek az önjelölt energia-guruk is, ezért elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy bár csendesen és halkan, de nagyon határozottan tiszta vizet öntsünk a pohárba és elmagyarázzuk, hogy a kormány egy szisztematikus szuverenitásra törekvő energiapolitika megvalósításával érte el azt, hogy mostanra Magyarország válságálló lett, hogy a rezsipolitika nem egy politikai lózung, hanem nagyon komoly infrastrukturális alapokkal bír.

Modern gazdaságunk és mindennapi jólétünk alapjai azok a fosszilis energiahordozók, amelyek lelőhelyei egyenlőtlenül helyezkednek el Földünkön, és ezáltal geopolitikai előnyt biztosítanak az országok számára, amelyek birtokolják e lelőhelyek többségét. Vannak országok, amelyek ezt a kiszolgáltatottságot geopolitikai és hatalmi céljaik elérésére használják fel, nyomást gyakorolva a térség energiaszegény államaira. Ez valóban egy hibrid hadviselési eszköz? Sötétbe és hidegbe borulhat Európa? Milyen geopolitikai átrendeződést eredményezhet az energiaháború?

A kerekasztalbeszélgetés résztvevői:

  • Dr. Ferkelt Balázs, az MCC a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola és a Külgazdasági Műhely vezetője
  • Dr. Toldi Ottó, kutatásvezető, MCC Klímapolitikai Intézet
  • dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője
  • Kovács-Magosi Orsolya, Moderátor, az MCC Klímapolitikai Intézet gyakornoka

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció: szekszard@mcc.hu

A regisztráció határideje: 2022. február 25. (péntek)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!