Bemutatkozás

Tehetséggondozási központot és minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakít ki az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Révfülöpön. A gyermek- és ifjúsági tábor és vitorláskikötő egy kiemelt képzési helyszíne Magyarország legjelentősebb tehetséggondozó intézményének.

Történet

Révfülöp település rendszeresen bekerült az országos lapokba régebben is. 1874-ben például arról írtak a lapok, hogy április 6-tól Révfülöpről Boglárra, naponta reggel negyed nyolckor indul a gőzhajó, vissza pedig délben érkezik. 1880-ban az egyik lapból az is kiderült, hogy Révfülöpön élni mennyire kellemes, hiszen egy font marhahús csupán 22 krajcárba kerül, egy pár csirke sem többe, mint 30 krajcár, arról nem is beszélve, hogy a zöldség és gyümölcs is olcsó. „A lakások sem mondhatók drágának, mert magán a hegyen, mely a Balaton-part közvetlen közelében terül el, egy szobát, konyhával és kamrával, havonkint hat-tíz forintért lehet kapni.”

A cikket Herczegh Mihály udvari tanácsos írta, megállapítva: „Szóval Révfülöpön is volt élet e nyáron, s lesz élénkebb is még évről-évre, mert szép és olcsó nyaralóhely. (…). Még nem híres hely, de jó hely – ezért emlékeztem róla” – írta Herczegh.

1881-ben a bűnügyi krónikákba is bekerült Révfülöp. Egy bizonyos Buckberger Gusztáv nevű keszthelyi pék két segédje a pék összes ruháját és 300 forintját is ellopta. A tetteseket végül Révfülöpnél, a Balaton jegén csípték nyakon a pandúrok. 1886-ban a balatoni hajózás fejlődését jelezte, hogy a Balaton Egylet arról döntött, ideje lenne Keszthelyen, Badacsonyban és Révfülöpön is modern hajókikötőt építeni. „A túlsó parton csak később, majd ha a vállalat megerősödik” – írta a Pesti Hírlap. Egy évvel később, Siófok, Boglár és Almádi is felkerült a listára. 1891-ben a Székely Nemzet írta meg, hogy augusztusban a pocsék időjárás ellenére Badacsonyban sokan időznek és Révfülöpön is 250-300 vendég pihen egyszerre. 1895-ben pedig arról írtak a lapok, hogy Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc megvásárolja néhai Czigány Károly szép szőlősét. Czigány Károlynak amúgy sokat köszönhet a település. A kővágóőrsi ügyvéd és birtokos ugyanis mindent megtett azért, hogy Révfülöp felsorakozzon a Balaton legjelentősebb fürdővárosai közé.

1895-ben a legtöbb napilapban megjelent, hogy a komphajózási consortium elárverezi az ingóságait és ingatlanjait. Így hét uszályt felszereléssel, de például a révfülöpi kikötő épületét is, a hozzá tartozó réttel és szőlőbirtokkal együtt. 

1899-ben egy baleset miatt beszéltek a városról. Történt ugyanis, hogy Éhen Gyula, Szombathely polgármestere a 16 éves fiával, Gyulával érkezett Révfülöpre. Csónakba szálltak, ám a fiának úszni támadt kedve és többször is beleugrott a vízbe a csónakból. Egy alkalommal viszont valószínűleg hínárba gabalyodhatott, ami nem engedte feljönni a mélyből.

1901-ben nyílt meg a Balatongyöngye szálloda, amely kényelmes szobákkal várta a látogatókat „a Balaton partján, pormentes, árnyas, jó talajú fürdővel, naponként négyszer gőzhajóközlekedéssel.” Ha Balaton, akkor természetesen a halakról is illik szót ejteni. Ezt tette 1902-ben is az egyik lap, amely megírta, hogy a halgazdagság miatt Révfülöpnél is kihelyeztek egy nagy hálót. A lap szerint csak az baj, hogy az éber ellenőrzés ellenére nagy garázdálkodást vittek véghez az orvhalászok, csak a lengyeltóti főszolgabíró 25 boglári és lellei orvhalászt büntetett meg.

Nem csak nyáron, télen is szedett áldozatokat a Balaton Révfülöpnél. 1907-ben Somlai Gyula, kisőrsi lakos a társával Révfülöptől Fonyód felé, a Balaton jegén szánkózott, ám a jég beszakadt, a szerencsétlen ember pedig elmerült a fagyos vízben. 1916-ben szerencsésebben végződött egy baleset a település partjánál. Nagy József, a helyi vasúti állomás pénztárosa lett rosszul a mélyvízben, s egy hölgy sietett a segítségére. Körmendy Bözsi ruhástul ugrott a vízbe és az eszméletlen embert kihúzta a partra.

1911-ben egy gyászhír miatt került be Révfülöp az újságokba, ugyanis a település híres szülötte, Kaiser Rudolf Togóban, 28 éves korában meghalt. A fiatal katonatiszt szolgálatban volt Afrikában, s egy fertőző betegségnek esett áldozatul. 1926-ban pedig az jelentette a szenzációt, hogy Rulf Géza budapesti vezérigazgató Irmike nevű leánya 3 és fél óra alatt Révfülöpről átúszott Boglárra. A lapok szerint a Bogláron nyaralók élénk óvációban részesítették a hölgyet.

A településen található diáktábor 2020-ban került a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kezelésébe. A bővülő tehetséggondozási programjában tanuló diákok számára így ingyenes táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget tud kialakítani a tehetséggondozó intézmény.

A szebb napokat látott ingatlanegyüttes jelentős része évtizedek óta kihasználatlan, fűtés és hűtés nélküli épületei leromlott állapotban vannak, a központi kezelésben lévő terület elhagyatottsága többször okozott bosszúságot az önkormányzat és a lakók számára.

Az MCC azon dolgozik, hogy minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakítson ki.

Révfülöp tehát remek hely, és talán még jobbá is válhat azáltal, ha a diáktábort és környékét, a vitorláskikötőt fiatalok töltik meg élettel, színvonalas programokkal.

Tábor és képzési központ

Az MCC a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat.

Az MCC Révfülöpi Gyermek- és Ifjúsági Tábora egyrészről képzési központként is működik: tehetséggondozó programjainkban részt vevő diákoknak, hallgatóknak és fiatal felnőtteknek több napos oktatási rendezvényeket, konferenciákat, szabadidős programokat és sportolási lehetőséget biztosítunk hazai és külföldi oktatók részvételével.

Ugyanakkor pedagógiai program kiemelt eleme a közösségépítés is. A tehetéségek szabadidős és közöségi élményeket szerezhetnek a révfülöpi rendezvények és táborok során.

Kikötő

Az MCC Révfülöpi Gyermek- és Ifjúsági Táborban vitorlás kikötő is működik. A kikötő egyrészről szolgálja az MCC-s fiatalok képzését, a közösségépítését és a vitorlás sport elsajátítását. A program fővédnöke Fa Nándor, világhírű magyar hajótervező és -építő, óceáni vitorlázó.

A létesítmény ugyanakkor kikötői vendéghelyeket tart fenn és biztosít a balatoni vitorlázóknak, a vízirendészet és víziközlekedés biztosításában részt vevő hatóságoknak, valamint támogatja a vitorlásversenyeket.

Információ

Andrónyi Ágnes, Képzési központ vezető, Révfülöp: AAndronyi [kukac] mcc.hu