Bemutatkozás

A Révfülöpi Gyermek- és Ifjúsági Tábor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának fontos központja.

Minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakít ki az MCC Révfülöpön. A gyermek- és ifjúsági tábor és vitorláskikötő egy kiemelt képzési helyszíne Magyarország legjelentősebb tehetséggondozó intézményének.

Történet

Révfülöp település már régebben is rendszeresen bekerült az országos lapokba. 1874-ben például hajóforgalmáról adott hírt a sajtó: az év áprilisától Révfülöpről Boglárra minden nap reggel negyed nyolckor indul a gőzhajó, vissza pedig délben érkezik.

1886-ban már a balatoni hajózás fejlődése kapcsán is említésre került a település: a Balaton Egylet arról döntött, ideje lenne Keszthely és Badacsony mellett Révfülöpön is modern hajókikötőt építeni. 1895-ben a legtöbb napilapban megjelent, hogy a komphajózási consortium elárverezi az ingóságait és ingatlanjait – többek közt hét uszályt felszereléssel, illetve a révfülöpi kikötő épületét is, a hozzá tartozó réttel és szőlőbirtokkal együtt.

A településen fekvő jelenlegi Gyermek- és Ifjúsági Tábor területét még a pártállam idejében építették be. Eleinte az Országos Tervhivatal, majd később a Pénzügyminisztérium üdülői voltak ott. Mostanra a nagy része erdősödött, az épületek leromlott állapotúak. Korábban egy kétcsillagos üdülő is állt itt, de az sem üzemel már évek óta.

A diáktábor 2020-ban került az MCC tulajdonába. A tehetséggondozó programban tanuló diákok számára így ingyenes táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget tud itt nyújtani az intézmény.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét.

Az MCC Révfülöpi Gyermek- és Ifjúsági Tábora képzési központként működik: tehetséggondozó programjainkban részt vevő diákoknak, hallgatóknak és fiatal felnőtteknek több napos oktatási rendezvényeket, konferenciákat, szabadidős programokat és sportolási lehetőséget biztosítunk hazai és külföldi oktatók részvételével.

Ugyanakkor a pedagógiai program kiemelt eleme a közösségépítés is. A révfülöpi helyszínen tartott rendezvények és táborok során a tehetéséges diákok életre szóló szabadidős és közöségi élményeket szerezhetnek. 

Az állapotfelmérés eredményei

A szebb napokat látott ingatlanegyüttes jelentős része évtizedek óta kihasználatlan, fűtés és hűtés nélküli épületei leromlott állapotban vannak, a központi kezelésben lévő terület elhagyatottsága többször okozott bosszúságot az önkormányzat és a lakók számára.

Számos szép, funkcionálisnak tűnő épület is található a területen, de sajnos a karbantartás hiánya miatt gépészetileg elavultak, felújításra szorulnak.

A kiüresedett funkciójú, balesetveszélyessé vált épületek esetében – mint például a mára szükségtelenné vált szivattyúház – szakértők a bontást javasolják, a szállásépületeket pedig az MCC felújítja és újakat is épít, melyekben a táboroztatáshoz szükséges kisebb-nagyobb előadóterek is kialakításra kerülhetnek.

Tervek

Az MCC azon dolgozik, hogy minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakítson ki.

A vitorláskikötő felújítása mára befejeződött. Használatba vehetik azt a magyar tehetségek, akik így megismerkedhetnek a vitorlássport történetével és kultúrájával, és részesei lehetnek ezáltal egy fantasztikus közösségi élménynek.

Rövidesen átadásra kerül egy emléktábla is a kikötő és tábor területén Cholnoky Jenő tiszteletére, egy közösségi és oktatási tér, valamint az MCC felújította és Révfülöp településnek átadja a 71-es főutat átívelő gyalogoshidat, ami a révfülöpiek és a pihenni vágyók biztonságát is szolgálja.

Cél, hogy végül egy 350 fő befogadására alkalmas tábor kerüljön kialakításra. Az MCC folyamatosan vizsgálja annak lehetőségeit is, hogy szabadtéri, rekreációs és szabadidőtevékenységet biztositó tereket is létrehozhassunk, úgymint színpadot, sportpályákat, futópályát.

Révfülöp egy remek hely, és talán még jobbá is válhat azáltal, ha a diáktábort és környékét fiatalok töltik meg élettel, színvonalas programokkal.