Bemutatkozás

A Bartók Béla Művelődési Ház korábbi épülete a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának szegedi központja.

Az épület Szeged városának történeti központjában, a Széchenyi tér és a Várkert közötti szakaszon, a Nemzeti Színház és a Járásbíróság szomszédságában helyezkedik el.

Történet

Az ingatlan 1896-ban épült Víg Albert tervei alapján és Raichl J. Ferenc vezetésével. A Kereskedelmi és Iparkamara részére húzták fel, de a század elején egy rövid ideig az Iparmúzeumnak is helyt adott. 1925-ben Ligeti Béla műépítész tervei alapján emeletráépítéssel bővítettek, majd 1926-ban a szomszédos kétszintes épületet is hozzácsatolták. 1943-ban ismét bővítés következett: a toldaléképület emeletráépítésével egészült ki a komplexum, de néhány belső átalakítást is el kellett végezni. Az épület 1954-ban az Állami Nemzeti Szinház kezelésébe került, majd többek közt a Hazafias Népfront és más szervezetek székhelye is lett. 1969-ben nyílt meg az épületben a Bartók Béla Művelődési Központ, mely tevékenységének meghatározó eleme a „szegediség” felmutatása, és az ország kulturális értékeinek szerepeltetése volt.

Kiemelkedő volt továbbá a zenei rendezvények aránya és minősége is. Hagyományosak voltak a kóruspódiumok, a kórustalálkozók, a kamarakoncertek, a zenei portré-estek, és a Zenei Világnap koncertjei. A képzőművészetek és vizuális művészetek szintén központi helyet foglaltak el a művelődési központ életében. A Szegedi Fotóklub 1958-ban alakult, és a művelődési központ megnyitása után azonnal itt kapott helyet. A fotóklub szervezésében 1964-től 1982-ig itt rendezték meg a Fotóklubok Szegedi Szalonját, amely a magyar fotóművészet reprezentatív kiállítása lett. Az irodalmi rendezvények választéka szintén széles kört ölelt fel. A Bartók Pódium a Szegeden kedvelt pódium-műfajnak adott otthont, valamint a határainkon túl élő magyarok művészetét mutatta be.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb regionális központokban, így Szegeden is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a szegediek számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Szeged regionális szerepét.

Az MCC szegedi központja 2021 szeptemberében nyitotta meg kapuit a tehetséges fiatalok előtt. A szegedi és Szeged környéki diákok jelenleg három korcsoportban felvételizhetnek: a Fiatal Tehetség Program (FIT) már 10 éves kortól várja az általános iskola felső tagozatos diákjait, az idősebbek pedig a Középiskolai Program (KP) és az Egyetemi Program (EP) képzéseihez csatlakozhatnak.

Az állapotfelmérés eredményei

Az utóbbi évtizedekben az ingatlan állapota nagyon leromlott. Az elhanyagolt épület teljes körű felújítását, belső átalakítását a Szegedi Tudósakadémia 2017-ben kezdte el, de forráshiány miatt a projekt nem zárult le, így az épület jelenleg is félkész állapotú.

Az épület szintenként igen eltérő képet mutat. A földszint reprezentatív részein a meglévő falak felületképzése részben elkészült, az új falak glettelése, festése azonban nem, és padlóburkolatok is hiányoznak. A belső udvar teljes homlokzata felújítandó, jelenleg félkész állapotú. Az utcai homlokzat szintén csak részben készült el, lábazata befejezetlen. Az első és második emeleti kollégiumi szobákat reprezentatív, de felújítandó műemléki lépcső köti össze. Az épület tetőtéri szintjének belső kialakítása nem készült el. Az épület három oldalról fogja körbe a belső udvart, ami jelenleg szintén befejezetlen, tereprendezése, táj- és kertépítészeti kialakítása szintén a felújítási munkálatok része lesz.

Jelenleg az épület állapotának teljes körű felmérése zajlik. Idén nyáron várhatóan még elkészülnek az épület felújítására vonatkozó vázlattervek, ősszel pedig a kiviteli tervek. Jövőre kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok, amelyek befejezését követően, várhatóan 2023 végén, 2024 elején adják át az új épületi rekonstrukciót.

Tervek

Szeged ikonikus épülete néhány éven belül ismét élettel töltheti meg a várost, hiszen az alapítvány az ingatlan teljes körű felújítását, átalakítását tervezi.

Az MCC felkérésére Hajós Tibor Pro Architectura-díjas építész, aki a 2017-ben megkezdődött munkálatokban is közreműködött, örömmel vállalta a folytatást is: ő készíti majd el az épület rekonstrukciójára vonatkozó vázlatterveket.

Hajós Tibor neve nemcsak a szegediek számára lehet ismerős, számos országosan is ismert műemléképület rekonstrukciójában vett már részt, így az egykori Bartók Béla Művelődési Ház áttervezése szakmailag is megfelelő kezekben lesz. A kivitelezési munkálatokat követően az ingatlan egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely, illetve nyitott rendezvényekkel is hozzájárul majd a helyi közösség építéséhez.

Az ingatlan felújításával az MCC szegedi központjában nem csupán a diákok előtt nyílnak új távlatok, de a szegedi és Szeged környéki érdeklődők újra egy pezsgő, meghatározó kulturális örökséget ápoló és fenntartó helyre lelhetnek.

Sokszínű, színvonalas programkínálattal, nemzetközi előadókkal, ifjúsági és felnőtt programokkal várják majd a Napfény városának lakóit.