Bemutatkozás

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi regionális tehetséggondozó centruma lesz a Bartók Béla Művelődési Ház korábbi épülete. Az MCC nem csak diákok képzését valósítja majd meg a falak között, hanem megóvja az épített kulturális örökséget, ugyanis befejezi az elakadt felújítást és visszaadja az épület régi pompáját.

Történet

Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád-Csanád megye és a Szegedi járás székhelye.

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszeripari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszeripari központja. Emellett egyetemi város és fontos kulturális központ is. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, számos látogatót vonzanak évente. A belváros a gazdag társadalmi és történelmi tradícióknak, a kulturális és oktatási intézmények magas koncentrációjának, illetve az értékes műemléképületeknek, hangulatos utcáknak köszönhetően a város egyik magas presztízsű területeként tartják számon.

A Bartók Béla Művelődési Ház korábbi épülete Szeged történeti központjában, a Széchenyi tér és a Várkert közötti szakaszon, a Nemzeti Színház és a Járásbíróság szomszédságában helyezkedik el.

1896-ban épült, Víg Albert tervei alapján, Raichl J. Ferenc vezetésével a Kereskedelmi és Iparkamara, Iparbank részére, illetve a század elején rövid ideig az Iparmúzeumnak és helyt adott. 1925-ben Ligeti Béla műépítész tervei alapján emeletráépítéssel bővítettek, 1926-ban a szomszédos 2 szintes épületet hozzácsatolták. 1943-ban az épületet ismét bővítették a toldaléképület emeletráépítésével, illetve belső átalakításokat végeztek. Az épület 1954-ban az Állami Nemzeti Szinház kezelésébe került, majd a Hazafias Népfront és egyéb szervezetek székhelye lett. 1969-ben nyílt meg az épületben a Bartók Béla Művelődési Központ. A központ tevékenységének meghatározó eleme a „szegediség” felmutatása, és az ország kulturális értékeinek szerepeltetése volt.

Kiemelkedő volt a zenei rendezvények aránya és minősége. Hagyományosak voltak a kóruspódiumok, a kórustalálkozók, a kamarakoncertek, a zenei portré-estek, és a Zenei Világnap koncertjei. A képzőművészetek és vizuális művészetek szintén központi helyet foglaltak el a művelődési központ életében. A Szegedi Fotóklub 1958-ban alakult, és a művelődési központ megnyitása után azonnal itt kapott helyet. A fotóklub szervezésében 1964-től 1982-ig itt rendezték meg a Fotóklubok Szegedi Szalonját, amely a magyar fotóművészet reprezentatív kiállítása lett. Az irodalmi rendezvények választéka szintén széles kört ölelt fel. A Bartók Pódium a Szegeden kedvelt pódium-műfajnak adott otthont, valamint a határainkon túl élő magyarok művészetét mutatta be.

Az utóbbi évtizedekben az épület állapota azonban nagyon leromlott. Az elhanyagolt épület teljes körű felújítását, belső átalakítását a Szegedi Tudósakadémia 2017-ben kezdte el, de forráshiány miatt a projekt nem zárult le, így az épület jelenleg is félkész állapotú. Az MCC vállalja, hogy teljeskörűen felújítja az épületet, hogy az a fiatal tehetségek képzését, a közösségépítést és a szegediek szellemi kikapcsolódását is szolgálja.

A műemléki jelentőségű épület felújításának célja Szeged belvárosa 1879. évi árvíz után kialakult jellegzetes településszerkezetének, egységes historizáló épületállományának, városképi, építészeti és történeti értékeinek a megőrzése.

Az épület szintenként eltérő képet mutat. A földszinten a reprezentatív részeken a meglévő falak felületképzése részben elkészült, az új falak glettelése, festése azonban nem, és padlóburkolatok sincsenek. A teljes belső udvari homlokzat felújítandó, jelenleg félkész állapotú. Az utcai homlokzat szintén csak részben készült el, lábazata befejezetlen. Az első és második emeleti kollégiumi szobákat reprezentatív, de felújítandó műemléki lépcső köti össze. Az épület tetőtéri szintjének belső kialakítása nem készült el. Az épület három oldalról fogja körbe a belső udvart, ami jelenleg szintén befejezetlen, tereprendezése, táj-és kertépítészeti kialakítása a felújítási munkálatok része lesz.

Képzési Központ

Az MCC Szegedi Központja 2021 szeptemberétől nyitja meg kapuit a tehetséges fiatalok előtt.  A városban ősztől elérhető a Fiatal Tehetség ProgramKözépiskolás Program és Egyetemi Program (EP) is.

Legfőbb cél az MCC-ben – így a szegedi központban is -, hogy a diákok biztos tudással, széles látókörrel és felelős döntésekkel indulhassanak el a felnőtté válás útján. Szeged kulturális, tudományos és gazdasági élete országos viszonylatban is kiemelkedő. Aki innen indul, olyan tapasztalatokra tehet szert, amelyek meghatározzák későbbi pályáját, hozzájárulnak ahhoz, hogy széles látókörű, sikeres felnőtt lehessen. Az MCC egyik lényeges célja a helyi értékek megmentése és olyan kapcsolati tőke kialakítása, amely segítségével a megszerzett tapasztalatok helyben hasznosulhatnak, a közösség javára válhatnak.

Az épület felújításával az MCC szegedi központjában nem csupán a diákok előtt nyílnak új távlatok. A szegedi és Szeged környéki érdeklődők újra egy pezsgő, meghatározó kulturális örökséget ápoló és fenntartó helyre lelhetnek. Sokszínű színvonalas programkínálattal, nemzetközi előadókkal, ifjúsági és felnőtt programokkal várják majd a Napfény városának lakóit.

Tíz év múlva az MCC olyan értékközösségként lesz jelen Szeged életében, amely jelentős hagyományokkal és eredményekkel rendelkezik. Tíz év alatt közel 1000 diák számára tudjuk biztosítani a lehetőséget, hogy az általunk kínált programok révén kibontakoztassák a bennük rejlő tehetséget.