Kondi Krisztina vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia alapszakját végzem. Szakdolgozati témám középpontjában a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavaros (attention deficit hiperactivity disorder, ADHD) serdülők álltak, melyet a Budapest Longitudinal Study of ADHD and Externalizing Disorders című projekthez csatlakozva írtam meg. A Műhelytagság Programban is ehhez a projekthez kapcsolódva vizsgálom a kapcsolatot az ADHD-val érintett serdülők gyógyszeres kezelése és érzelemszabályozása között.

 

Kutatási téma:

Gyógyszerek hatása affektivitásra, érzelemszabályozásra, társas működésre ADHD-val diagnosztizált/veszélyeztetett serdülőknél

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar neurológiai természetű, veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll. Az ADHD-val érintett személyek gyakran érzelmi problémákkal is küzdenek, mint például érzelmi instabilitás vagy túlzott érzelmi reakciókészség, érzelmi diszreguláció. Ezek kihatnak a családi, munkahelyi, szociális működésre és gyakran a felnőttkorban is fennmaradnak. A gyógyszerek jótékony hatása már alátámasztott például koncentrációfejlesztés terén, de azt még kevéssé vizsgálták, hogy az érzelemszabályozásra milyen hatással vannak. Amennyiben többet megtudunk a gyógyszerek hatásáról az érzelemszabályozásra, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megkönnyítsük az ADHD-val értintett személyek életét, csökkentsük a társas interakcióikból kialakuló konfliktusokat.