Olvasási idő: 3 perc

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Tavaszi Akadémiájának keretében az ázsiai kontinens többszempontú elemzését valósítottuk meg, melynek keretében geopolitikai, gazdasági, jogi és diplomáciai dimenziókat egyaránt vizsgáltunk. Szakmai hétvégénk fókuszában a következő kérdés megválaszolása, elemzése állt: XXI. század: Ázsia évszázada?!

Az Akadémiát péntek kora este dr. Fekete Dávid győri képviselet-vezető és dr. Ferkelt Balázs iskolavezető köszöntője nyitotta meg. A vacsora után bemutatkozó és ismerkedős programokkal telt az idő, ahol mindenki elmesélhette egy személyes Ázsiához kapcsolódó élményét, tapasztalatát, majd egy ázsiai témájú Kahoot-kvízt tölthetett ki, ami ráhangolta a témában kevésbé jártas hallgatókat is a hétvége szakmai programjaira, továbbá a résztvevők is jobban megismerkedhettek egymással.

A téma részletes feldolgozása a szombati napon a szakmai – jelentős részben interaktív –foglalkozások keretén belül, közös információfeldolgozással, és kérdésfelvetéssekkel telt. A délelőtti órákban a magyar-ázsiai gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat nemcsak a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola oktatói, dr. Ferkelt Balázs és dr. Kiss Rajmund mutatták be, hanem bekapcsolódott a beszélgetésbe állomáshelyéről Pach Judit, Magyarország szingapúri nagykövete is. Ezt követően dr. Moldicz Csaba, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatási igazgatója tartott érdekes előadást az ázsiai fejlesztő állam modelljéről, arról, hogyan tudtak ilyen dinamikus növekedést elérni a kontinens egyes országai. A közös ebéd után a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egyik tárlatán egy kelet-ázsiai és afrikai néprajzi kiállítást és a Patkó Imre gyűjtemény modern műalkotásait is megtekintették a résztvevők. A kiállítást és a győri napsütésben tett rövid sétát követően Vigóczki Máté, az MCC Geopolitikai Műhelyének Oroszország-szakértője mutatta be több szempontból is a hallgatóknak egy orosz-kínai szövetség megvalósulásának esélyeit. Csurgai-Horváth Gergely, az MCC PhD kutatója nemcsak a jogi tanulmányokat folytatók számára érthetően és élvezetes módon vezette be a hallgatókat a verseny- és versenyjog eltérő ázsiai és európai felfogásának rejtelmeibe. Az esti órákban a hallgatók a Széchenyi István Egyetem pakisztáni, kazah és laoszi hallgatóival ismerkedhettek meg, akik prezentációkon, és személyes élményeiken keresztül mutatták be országukat és kultúrájukat. A vasárnapi napon egész délelőttös szimulációs játék keretein belül dr. Szücs Ádám Imre, a Diplomáciai Műhely kutatótanára irányításával kaphattak betekintést a hallgatók a nemzetközi tárgyalások gyakorlatába, a nemzetközi konfliktusok megoldásába és kezelésébe egy konkrét délkelet-ázsiai esettanulmányon keresztül.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Tavaszi Akadémiájának huszonhárom részt vevő hallgatója hat egyetemi városból érkezett, Győrből (2 fő), Pécsről (1 fő), Szegedről (4 fő), Debrecenből (4 fő), Miskolcról (6 fő) és Budapestről (6 fő). A résztvevők aktivitása, érdeklődése és kérdőív keretében adott visszajelzése alapján egy hasznos és kellemes hétvégét tölthettek a találkozások városában, Győrben.