Olvasási idő: 2 perc

Szerda este randevúra hívta az érdeklődőket az MCC szolnoki képzési központja, ugyanis dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője tartott előadást Az első randitól a diplomáciai kommunikációig címmel. Aki követi az előadó munkásságát, tudja, hogy 2008-ban kezdte diplomata karrierjét: többek között külgazdasági irodavezető volt Magyarország Szingapúri, Malajziai, Indonéziai és a Fülöp-szigeteki Nagykövetségén. Az előadás szinte észrevétlenül kezdődött, hiszen Rajmund szívesen anekdotázott külföldi élményeiből. Így mesélte el, hogy Magyarországnak évekig egy nagyon profi szakácsa volt. Ezután persze a jelenlévőket minden apró érdekesség, többek között a saját szakács kérdése is izgatta.

Az előadás végig ebben a kötetlen légkörben folytatódott, miközben a jelenlévők eljutottak a DATE fogalmától a DEAL négy lépcsőjéig. Ahogy egy kapcsolatban, úgy a diplomáciában is fontos, hogy a kommunikáció folyamán megkülönböztessük magunkat, hogy emlékezzenek ránk. Ugyanakkor – ahogy később Arisztotelész retorikájában erre visszatért – ezt úgy kell megtennünk, hogy hitelesek maradjunk, legyen mögötte tudás. Különböző nemzetekkel való kapcsolatán keresztül szemléltette, hogy nem szabad szégyellni az érdemeinket, büszkének kell rá lennünk. Kiss Rajmund előadásában a saját és a Harvard Egyetem stratégiáit, módszertanát is bemutatta, és interaktív példákon keresztül arra törekedett, hogy a hétköznapokban is használható tárgyalási segítséget nyújtson. Theodor Roosevelt elhíresült mondatának furkósbotját is máshogyan értelmezte a hallgatóság: „Beszélj nyájasan, de azért legyen nálad egy jó nagy furkósbot is!” Bármilyen tárgyalási szituációban, akkor tudunk nyerni, ha rendelkezünk tudással, hatalommal, ami másnak nincsen, és fel is tudjuk használni.

Akármennyire is humoros volt az előadás, a közönség kérdései visszarepítettek minket a valóságba. Szinte ugyanazok a kérdések érkeztek a nézőktől: hogyan látja a szakértő diplomácia szemmel az orosz-ukrán háborút és annak végkimenetelét. Kommunikációs szempontból ez az első háború, amit szinte online tudunk követni. Mégis, a média hatalom, és rengeteg dezinformáció jut el a világhálónak köszönhetően, ami nehezíti a béketárgyalásokat.