Olvasási idő: 4 perc

A 2022-es év novemberében megrendezett, Utazás a jövőbe névre hallgató KP Szombat, érdeklődő diákok sokaságának nyújtott felejthetetlen hétvégét. A plenáris előadásokat és az ezt követő külsős és beltéri programokat egy kötetlenebb, családias hangulatú KáPéntek előzte meg.

A vidékről érkezett diákok a termek elfoglalása után két program közül választhattak. A csapat fele részt vehetett az MCC Mindgym foglalkozásán, ahol diáktársaimmal a mai modern eszközökkel összekötött relaxációs technikákat, találmányokat és játékokat próbálhattuk ki, ügyességi és logikai fejtörőket oldhattunk meg, valamint beleláthattunk a Flow Kutatóintézet működésébe is.

Én, ehhez a csapathoz tartozva, őszintén szólva, egy teljesen új világgal ismerkedhettem meg abban a pár órában, amit itt töltöttem. Eleinte nagyon furcsa volt elképzelni, hogy egy fejpánt képes kommunikálni az agyammal... sőt, hogy tudja, 10 perc alatt összesen 5 másodpercet voltam képes nyugton maradni (ami egyéni rekordnak számít).

Míg a csapat ezen fele a belső megnyugvást kereste, a többiek a Black Mirror című sorozatnak egy részét tekinthették meg, amit utána két csoportra tagolódva dolgoztak fel. A jegyzetelést és az ötletelést egy vitaesttel zárták, amelyből a pro csapat került ki győztesen.

Összességében elmondhatom, mindannyian nagyszerűen éreztük magunkat az izgalmas és hasznos programok alatt, és ez a légkör töretlenül fennmaradt a rendezvény legvégéig.

A foglalkozások végeztével kötetlen beszélgetés, társasozás, valamint az alvás lehetőségének fakultatív igénybevétele következett. Mindenki sajátos módokon készült a másnapi előadásokra. Volt, aki rögtön aludni ment, páran az étkező kisebb sarkaiba vonultak társasozni, míg a merészebbek éjszakába nyúlóan beszélgettek.

A KP Szombat rengeteg diákot foglalkoztató esemény volt, amelyet nehezen tudnék párhuzamba állítani az előző este nyugodt hangvételével. A nagytermet megtöltötték az érdeklődők, majd a megnyitó után meghallgathattunk két plenáris előadást, Bársony Péter és dr. Tihanyi Viktor előadásában. A rendezvény tematikája a technikai vívmányok és a jövő előrelátható technikai fejlődései köré épült. Volt szó a drónokról, drónversenyekről, a ZalaZone-ról, valamint a jövő önvezető autóiról is. A fentebb említett két előadó színvonalas prezentációja méltó nyitánya volt a szombatnak. A hangsúly jelen esetben is a kritikus gondolkodáson, ismereteink bővítésén és határaink felfedezésén, azok "feszegetésén" volt.

Egy elmaradhatatlan pizzaebéd után a nagy csapat szétszóródott, kezdetét vették a délutáni foglalkozások. Azok számára, akik a központban szerették volna eltölteni a délutánt, több helyszínen párhuzamosan zajlottak előadások és workshopok magyar és angol nyelven. A tematika közé tartoztak a mesterséges intelligencia fejlesztései, Kína technológiai és szociális fennhatóságának kérdései, valamint az űr és a földönkívüliek rejtelmei is.

Egy nagyobb csapattal a Millenáris parkban fejeztük be napunkat, ahol az Álmok Álmodói kiállítást tekinthettük meg és kaphattuk lencsevégre egy kiváló idegenvezetés keretein belül.

Volt alkalmunk többet megtudni híres magyar feltalálókról, fizikusokról, tervezőkről, és bár a nap első felében a jövőbe kalauzoltak el minket, érdemes egy pillanatra megállni és belegondolni: ez a rohamosan fejlődő világ a múlt nagy alakjai nélkül nagy valószínűséggel nem tartana ott, ahol napjainkban.