diákjaink írták

2022. 05. 11. 14:09
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Mogyi – Mindig van minek örülni

A Mogyi meglátogatása során Horváth Rita fogadott minket a cég HR részlegének vezetőjeként. Rita bemutatta nekünk a Mogyi szervezeti felépítését és kultúráját. Előbbiről azt emelte ki, hogy lapos hierarchia mellett centralizált vezetés jellemző, utóbbiról pedig elmondta, hogy a családközpontúság, az emberközpontúság, őszinteség és tisztesség tartoznak fő értékeik közé.
2022. 05. 09. 11:03
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Erdélybe merülve, avagy egy tavaszi látogatás Kolozsváron, Tordán és Torockón

Erdély
Laci, Laci és Ami a gyerekekkel kirándulnak a Kárpátok lábainál: fent olvadó hó, lent tekergő kacagás egy buszba tömörülve. Nem, nem egy Lázár Ervin mese szövődik efféleképpen, hanem tizenhat középiskolás diákot fogadott így egy pénteki napon Erdély.
2022. 05. 06. 14:22
Diákjaink írták, Társadalom- és történelemtudományi Iskola
Hír

Politika, kultúra és történelem a Balkánon: Szerbiában és Bulgáriában járt a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola

A Társadalom- és Történelemtudományi Iskola néhány oktatója és hallgatója Szerbiába és Bulgáriába látogatott első, hagyományteremtő nemzetközi tanulmányútjukon.
2022. 05. 06. 8:35
Diákjaink írták
Hír

Beszélgetés Fa Nándorral

Budapest
Tegnap Fa Nándorral, hajótervezővel, építővel és vitorlázóval beszélgettünk. Ő az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a glóbuszt.
2022. 04. 27. 9:23
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Megalkotjuk a Helikon 2.0-át!

Keszthely
A címben szereplő felkiáltással vágtunk bele a Helikoni Diákünnepségek jobbító szándékkal való megismerésébe és fejlesztési ötleteink gyűjtésébe, április végén, Keszthelyen, az ünnepségek időtartama alatt.
2022. 04. 22. 8:12
Diákjaink írták, Nemzetközi Kapcsolatok Iskola
Hír

A semlegességtől a szolidaritás felé - Svédország védelmi politikája egy katona szemszögéből

Svédország
A svéd védelem megerősítése, a NATO-tagság átértékelése és az Ukrajnának nyújtott támogatások megnövelése. Ludvig Filhm, a svéd hadsereg felderítő katonája szerint ez a három pont kulcsfontosságú a svéd védelempolitika újragondolása kapcsán az orosz-ukrán konfliktus árnyékában. A joghallgató katona a Heimdal Egyesület, egy évszázados konzervatív svéd diákszövetség irodájában, Uppsalában tartott interjúban osztotta meg nézeteit arról, hogy Svédországnak miért kell ma újragondolni önvédelmi doktrínáját.
2022. 04. 21. 9:59
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely
Hír

A Covid-válság nyertese: Silicon Valley

Washington
Első hallásra furcsa ellentmondást halhattak a Technológiai Jövők Műhelyének diákjai San Francisco-ban a GlobalSF befektetési ügynökség vezetőitől - Darlene Chiu Brynat és Ludwika Alvarez, - hogy világot elborító Covid válság igazi nagy nyertese Silicon Valley. Ám ha figyelembe vesszük, hogy a járvány idején miként állt át a világ digitális üzemmódra, akkor már érhető, 2021-ben miért döntött itt meg minden korábbi rekordot a kockázati tőkebefektetés. A diákok kérdéseire válaszolva GlobalSF helyszínén megtudhattuk azt is, hogy Silicon Valley nemcsak azért sikeres, mert óriási mértékben vonzza magához a tehetségeket, a technológiákat és a kockázati tőkét, hanem azért is, mert hihetetlen variációkkal képes ezeket kombinálni az új és piacképes, vagyis innovatív termékek megszületésében.
2022. 04. 21. 9:55
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely
Hír

Hét MCC-s kérdés Niall Ferguson-hoz a Silicon Valley titkairól

Washington
Ritkán adatik meg az a lehetőség, mint a Technológiai Jövők Műhelye diákjainak, hogy egy órán keresztül faggassák a világhírű brit történészt, Niall Ferguson-t. Neve, a tavalyi évnyitóról minden MCC-s diák számára ismerősen csenghet, most azonban a Hoover Institution-ban (Stanford University) egyaránt megtudhattuk tőle, hogy miként formálta a tehetség, a kockázati tőke és az egyetemi kutató intézetek hálózata Silicon Valley-t a világ high-tech központjává, miért növekszik ebben a régióban a társadalmi egyenlőtlenség, és mit is jelent a technológiai elsőbbségért zajló versenyfutás az Egyesült Államok és Kína között. Ferguson azt sem titkolta, hogy noha éppen Silicon Valley-ből indult el az online oktatás technológiája, olyan személyes eszmecserét, mint amiben a tanulmányút diákjainknak is része volt, semmi sem helyettesítheti.
2022. 04. 19. 7:46
Diákjaink írták
Hír

Karmelita koncert

Budapest
Egy igazán különleges helyen egy igazán különleges koncerten vehettünk részt. A magyar költészet napjára hangolódva a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely Költészet a zenében című előadását hallgathattuk meg a Karmelita Kolostor koncerttermében.
2022. 04. 08. 14:44
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Este Kovács Nimróddal az egri pincészetében

Az MCC Vezetőképző Akadémiája keretében egy Kelet-Magyarországi tanulmányúton vettek részt a hallgatók, mely során többek között ellátogattak Egerbe is. A város felfedezését követően Kovács Nimród fogadta a csapatot híres kis borászatában. A borászatot vezető hölgyek röviden bemutatták a pincészetet és a borsort, melyet a vacsora mellett tematikusan végig kóstoltunk.
2022. 04. 08. 14:39
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Látogatás Kárászteleken, a pezsgő erdélyi otthonában és Kolozsváron az MCC központban

Nagyszerű szakmai programon vettek részt a Mathias Corvinus Collegium intenzív vezetőképző akadémia hallgatói az erdélyi tanulmányútjukon.
2022. 04. 08. 14:36
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Látogatás az UBM takarmánygyárban

Az Intenzív Vezetőképző Akadémia Erdélyben ellátogatott az UBM takarmánygyárhoz. Laczkó Dénes ügyvezetővel volt alkalmunk találkozni, aki elmesélte hogyan talált rá erre a piaci résre Romániában.
2022. 04. 08. 14:29
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

A Hell story felfedezése

Miskolc
A miskolci Mathias Corvinus Collegiumnál jártak a Vezetőképző Akadémia hallgatói, akik lehetőséget teremtettek egy igazi magyar, mára multinacionális vállalattá nőtt vállalkozás meglátogatására.
2022. 03. 28. 12:12
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

A Vezetőképző Akadémia hallgatóinak látogatása a Robotcenter Kft.-nél

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia hallgatói a Szervezeti transzformáció kurzus keretében ellátogatottak március utolsó péntekén a Robotcenter Kft.-hez, ahol az alapító, a tulajdonosok és a marketing vezető egy félnapos program alatt bemutatta cégük történetét. A vállalkozás alapítója több mint harminc év mérnöki, automatizálási tapasztalattal bíró vállalkozó és 2016-ban határozta el, hogy a robotikára is elkezd egy vállalkozást építeni.
2022. 03. 28. 12:03
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Public Affairs tanácsadó cégek Brüsszelben

Brüsszel
A brüsszeli tanulmányút során a Vezetőképző Akadémia diákjai megismerték két PR tanácsadó cég működését; a FleishmanHillard és a Rud Pedersen Group képviselői tartottak előadást tevékenységükről.
2022. 03. 28. 11:58
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

„Hol van mindenki?” Könyv klub Dobos Gáborral

Budapest
A Vezetőképző Akadémia könyvklubjának márciusi vendége Dobos Gábor volt. Gábor a Biztonságpolitikai Szemlében megjelent cikkéről beszélgetett a hallgatókkal, amely azt a témát járta körül, hogy kell-e készülnie az emberiségnek a földönkívüli civilizációkkal való találkozásra.
2022. 03. 28. 11:47
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Tanulás a világ körül: 360°-os körkép az EU intézményeiről Brüsszelben

Brüsszel
A Vezetőképző Akadémia diákjai tavaszi első tanulmányútjukon Brüsszelbe látogattak. Az egy hetes kirándulás folyamán lehetőségük volt az Európai Unió általuk csak a történelemkönyvekből, újságcikkekből, vagy egyetemi tantárgyakból ismert döntéshozó intézményeivel közelebbről megismerkedni, mélységében megérteni az ott zajló folyamatokat. Találkoztak magyar parlamenti képviselőkkel, azok asszisztenseivel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztosával, a Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság koordinációért és tervezésért felelős egységvezetőjével, brüsszeli állandó képviselet kabinetfőnökével, valamint érdekérvényesítésre specializálódott tanácsadó cégekkel is. Olyan volt ez számukra, mint egy puzzle, apró részletekből tudták felépíteni az EU által kínált teljes képet.
2022. 03. 22. 10:04
Diákjaink írták
Hír

Puskás, a musical

Budapest
Ismét egy igazán különleges színházi élményben volt részünk, ezúttal a nagysikerű Puskás, a musicalt tekinthettük meg az Erkel Színházban.
2022. 03. 21. 14:08
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Rügyező fafurulyák

Péntek reggeli sóskaramellás forró csoki a Scrutonban. Máris MCC-íze van a számnak. Kezdek felébredni. Mindenki fáradt, de nevetünk. Fekete hullaszállító Mercedes kisbusz. Tekintélyt parancsoló, rögtön profinak érezzük magunkat tőle. Bepakolunk. - Abban laptop van, óvatosan! - Kikanyargunk a városból és már az autópályán suhanunk. Beszélgetés, ülvetáncolás, alvás, ülvetáncolás, alvás még. Beérünk Debrecenbe. Ugyanúgy számoljuk a másodperceket, ahogyan az utcai lámpák.
2022. 03. 21. 11:02
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Látogatás a Wellis Magyarországnál

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémián folyó Szervezeti transzformáció tantárgy keretében a vendégelőadónk, Bartha János tanácsadó lehetőséget teremtett egy emlékezetes gyárlátogatáson való részvételre. 2022 március 4-én leutaztunk a Budapesttől délkeletre található dabasi Wellis Központba, ahol a rengeteg jacuzzi között található előadótérben fogadott minket a cég két képviselője.
2022. 03. 20. 7:00
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely
Hír

Diákjaink a RISE inkubátor csapatánál

London
A RISE inkubátorban, nevéhez híven, már három unicornis startup (egy milliárd dollárnál nagyobb piaci értékű startup) született, - miközben Magyarország és Kelet-Közép-Európa még mindig az első unicornis-ok megjelenésére vár. Ide látogattak el az MCC diákjai, ahol a RISE csapatától hallhattak a banki szektor jelenlétéről a FinTech startupok inkubációjában.
2022. 03. 19. 7:00
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely
Hír

Folytatódik hallgatóink londoni útja

London
Új inflációs korszakba lépett a világ, melyben éveken keresztül fennmaradhat az 5-10 százalékos pénzromlás - ismertette az MCC hallgatóival Londonban Raffaella Tenconi, az ADA Economics igazgatója.
2022. 03. 18. 14:14
Diákjaink írták, Pszichológia Iskola
Hír

A poszttraumás növekedésről

Budapest
Az MCC-Mindset Pszichológia Iskola diákja, Magyary Ágnes beszélgetett március 9-én, A poszttraumás növekedésről című előadásunkon Thuróczy Bertalannal, gyógyult rákos beteggel, a Futni, hinni, élni című könyv szerzőjével és Dr. Márky Ádám orvossal, az MCC kutatótanárával.
2022. 03. 18. 7:00
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely
Hír

Diákjaink a Behavioural Insights Team székhelyén

London
David Halpern, a Nudge Unit alapítója fogadta az MCC hallgatóit Londonban, a Behavioural Insights Team székhelyén, ahol ahol a viselkedésgazdaságtan elmélete mellett a gyakorlati alkalmazási lehetőségekbe is betekintést nyertek a diákok tanulmányútjuk második napján.
2022. 03. 17. 10:49
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

“Körözzön le engem! Arra én olyan büszke lennék.” - Gergely István VK klub

Budapest
Az MCC Vezetőképző Klubjának márciusi vendége Gergely István volt. A diákoknak lehetősége volt másfél órában megismerni István életútjának és pályafutásának tapasztalatait, vezetéssel kapcsolatos gondolatait. István életközeli történetei és hálában gazdag, humoros személyisége hozzájárult ahhoz, hogy egy rendkívül motiváló beszélgetés valósult meg, amely a hallgatóságban is mély nyomot hagyott.
2022. 03. 17. 8:09
Diákjaink írták, Technológiai Jövők Műhely
Hír

Londonban a Technológiai Jövők Műhely diákjai

London
A világon elsőként az MCC hallgatóinak mutatta be új könyvét Stian Westlake, a hamarosan megjelenő Restarting the Future kötet társszerzője a londoni magyar nagykövetségen!
2022. 02. 25. 11:36
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Győri kick-off tábor

Győr
A Vezetőképző Akadémia és a Vezetőképző Program diákjai egy csapatépítő hétvégével kezdték meg 2022 tavaszi szemeszterét február elején.
2022. 02. 24. 13:26
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Az agyunk adott, a képesség bennünk rejlik, és csak rajtunk múlik, hogy kezdünk-e vele valamit vagy sem

Budapest
A Vezetőképző Akadémia hallgatói a transzcendentális meditáció (TM) rejtelmeiről tanulhattak Gajdos Pétertől.
2022. 02. 02. 13:35
Diákjaink írták, MCC-Rubicon Történettudományi Műhely
Hír

Egy középiskolás beszámolója a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet családtörténeti pályázatán való részvételről

Budapest
Számos versenyen vehettem már részt az életem során, azonban egyik megmérettetés sem keltette fel bennem annyira a hazafiasság és a büszkeség érzését, valamint az érdeklődést a családom múltja iránt, mint amennyire azt az MCC és a Rubicon Intézet családtörténeti pályázata tette.
2022. 02. 01. 12:01
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

A Vezetőképző Akadémia hallgatói a thaiföldi nagykövetségen

A Vezetőképző Akadémia egyik nagy lehetősége a tengerentúli utazások, amelynek keretén belül ez alkalommal Thaiföld fővárosába, Bangkokba látogattunk el.
2022. 01. 19. 14:00
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Az innováció akkor hasznos, ha nem csak újdonságértékkel, hanem haszonnal is szolgál a társadalom számára – látogatás a thaiföldi Nemzeti Innovációs Ügynökségnél

“Innovation means making creativity into the value of reality.” - Az innováció a kreativitás értékes valósággá formálása. Ezt az újszerű gondolatot a thai innovációs ügynökségre való látogatáskor hallhatta a Vezetőképző Akadémia csapata bangkoki tanulmányútja során.
2022. 01. 19. 8:54
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

A Vezetőképző Akadémia diákjai a Dynamis központjában

A Vezetőképző Akadémia hallgatói amerikai tanulmányi útjukon ellátogattak a washingtoni székhelyű Dynamis vállalat központjába.
2022. 01. 19. 8:52
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Adaptívvá tenni a NATO-t? - Vezetőképző Akadémia diákjai az ACT Innovation Hubban

A Vezetőképző Akadémia diákjainak következő útja az ACT Innovation Hub-ba vezetett az USA-ban, Norfolkban.
2022. 01. 19. 8:50
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

A Vezetőképző Akadémia diákjai a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságán

A Vezetőképző Akadémia diákjai a tengerentúli tanulmányútjuk során Norfolkba is ellátogattak, ahol a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságának (ACT) képviselőivel találkoztak.
2021. 12. 31. 9:39
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Franktfurttól Londonig - A Középiskolás Program diákjai tanulmányi úton

Három diákunk, Bódis Bence, Nagy Léna, és Pásztor Dia írásai tanulmányi útjukról Frankfurtban, Brüsszelben, és Londonban a Középiskolás Program keretei között.
2021. 12. 23. 12:00
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

A Vezetőképző Akadémia adventi gyűjtése a Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programjának javára

Az MCC Vezetőképző Akadémia diákjai és munkatársai adventi gyűjtést szerveztek a Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programjának javára.
2021. 12. 16. 9:35
Diákjaink írták, Vezetőképző
Hír

Nem jó ötletekre van szükség, hanem jó problémákat kell találni

Az idei második Vezetőképző Klub alkalmával Pereczes János, az MKB Fintechlab ügyvezető igazgatója és Ács Zoltán, az MKB Fintechlab innovációs vezetője látogattak el hozzánk az MCC Vezetőképző Akadémiára.
2021. 12. 10. 10:42
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

KP+ túra Budapesten

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Debreceni Központjának szervezése által 2021. november 19. és 21. között részt vehettem egy igazán remekül sikerült KP+ túrán, további huszonkettő debreceni, illetve még néhány békéscsabai diákkal, melynek úticélja fővárosunk volt. A három Budapesten töltött napunkat sok változatos és izgalmas program színesítette.
2021. 12. 06. 10:05
Diákjaink írták, Társadalom- és történelemtudományi Iskola
Hír

„Az önkormányzat maga az élet” – egy tanulmányút margójára

Az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kurzuskínálata lehetővé tette, hogy közel tizenöt hallgató a félév során ellátogasson a három legmeghatározóbb magyarországi településtípus egy-egy önkormányzatához. Ennek keretein belül a hallgatók betekintést nyerhettek egy kistelepülési, egy kisvárosi és egy megyei jogú város önkormányzatának mindennapjaiba, megismerhették az önkormányzatok lehetőségeit és korlátait, feltehették kérdéseiket a településeket üzemeltető vezetők, alpolgármesterek és polgármesterek részére. A november eleji kétnapos utazás komoly szakmai bepillantást engedett a kurzus hallgatói számára. Jereb Botond írása.