Olvasási idő: 4 perc

A Középiskolás Program decemberi képzési napján a hagyományokhoz híven ismét szociális témák kerültek fókuszba.

A Középiskolás Program decemberi képzési napján a hagyományokhoz híven ismét szociális témák kerültek fókuszba. Karácsonyhoz közeledve, az adventi időszakban, a társadalom peremére szorult, hátrányos helyzetű csoportok (mélyszegénységben, gyermekvédelmi gondozásban élők; hajléktalanok) helyzetére, a szociális háló fontosságára és az intézményi jógyakorlatokra szerettük volna felhívni a figyelmet. Előadóként köszönthettük Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét, valamint Kovács Orsolyát, a Vásáry Tamás Alapítvány szakmai igazgatóját. Emellett bemutatkozott két MCC-s diák projekt, a Bonus Intra Országos Történelemverseny, valamint a Capture fotópályázat.

A délután folyamán több program közül választhattak a résztvevők. A Bonus Intra csapatának szervezésében 10 diák ellátogatott a Hadtörténeti Múzeumba, 16-an egy különleges, Lego tréningen vettek részt, ahol a továbbtanulás és a pályaválasztás kapcsán felmerült kérdéseikre keresték a választ, a többiek pedig vitakörökön fejlesztették érveléstechnikájukat: a nap témájához kapcsolódó tételmondatok mentén vitáztak egymással.

A szombati programról Sinkó Panna, KP-s diákunk készített beszámolót.

"Ezen a hétvégén, mondhatni, minden a karácsony jegyében zajlott. A KáPénteken mézeskalácsot sütöttünk közösen, majd előkerültek a társasjátékok is, amik közben jobban megismerhettük egymást, és rengeteget beszélgethettünk.

Másnap egy gyors rendrakás és reggeli után következtek az előadások. Először Vecsei Miklós beszélt a Magyar Máltai Szeretetszolgálbatan végzett munkájáról. Annak ellenére, hogy hajléktalanokat, szegénységet és nyomorúságot már csak látni is lehangoló lehet, most nem ezt érezhettük. Rengeteg előtte-utána képet láthattunk, lakásokról, óvodákról, iskolákról és egyéb intézményekről,ezek pedig inkább tenni akarást és reményt élesztettek bennünk azzal kapcsolatban, hogy ezekre a problémákra van megoldás.

A későbbiekben a Bonus Intra történelemversenyről halhattunk egy rövid ismertetőt. A hangulatot feldobta, hogy egy kisebb kvízjáték keretein belül tesztelhettük tudásunkat a történelemmel kapcsolatban.

Ebéd után egy fotópályázat képeit nézhettük meg. Nagyon tetszett benne, hogy itt sem az volt a cél, hogy a nyomort mutassák be a pályázók, hanem azt, hogy milyen vidámak lehetnek a szorult helyzetben lévők, ha segítséget kapnak embertársaiktól.

Az utolsó előadás, amelyet Kovács Orsolya tartott, szintén nagyon hasznos volt. Motiváló volt az a történet, hogy hogyan építettek fel egy alapítványt egyetemistaként, amely azóta egyre növekszik. E mellett az önkéntes munka nehézségeiről, ugyanakkor örömeiről is hallhattunk.
Szerintem az esemény fénypontja a vitakör volt, amely keretében a szombati nap témáit összefoglalva és azok tanulságait levonva érvelhettünk meghatározott tételmondatok mellett vagy ellen, kulturált, szervezett keretek közt. A legérdekesebb kérdés, amit kaptunk, az volt, hogy karitatív szervezeteknek vagy magán úton érdemes-e adományozni. Nagyon meglepődtem, hogy akár egy ilyen felvetést is mennyi irányból meg lehet közelíteni. Csapatokban dolgoztunk, ezáltal még több emberrel barátkozhattunk össze. Mivel ezt a foglalkozást egy MCC juniorképzésen résztvevő diák vezette, a nap végén tőle is kérdezhettünk a kollégiumi és egyetemi életről."

 Sinkó Panna Krisztina
Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium