Olvasási idő: 2 perc

A Mélylevegő Projekt küldetése, ahogyan a felelőssége is csupán ezen határvonalig terjed, a mentális betegségek megismertetésében – nem pedig azok kezelésében – való közérthető online pszichoedukációs szerepvállalás. A két év alatt közel 130.000 követőt bevonzó projekt sikere a hétköznapi nyelven megfogalmazott, mégis komoly kutatási és szakmai ismereteken alapuló önismereti tartalmakban rejlik, amelyek leginkább a 20–30 év közötti korosztályt célozzák nem kis sikerrel.

A szekszárdi MCC szakmai rendezvényén Pető Dorina, a Mélylevegő Projekt társalapítója elmondta, hogy manapság könnyen aggatunk sok divatos kifejezést embertársaink viselkedési mintázataira. A szomorúság nem egyenlő például a depresszióval. Minden hetedik magyar ember átesik élete során egy depresszív életeseményen.

A nyilvános szerepléstől való félelem, illetve szorongás nem mentális betegség, hanem egy természetes jelenség, amely ellen – a fokozatosság elvét követve – mindannyian tehetünk a félelem leépítését segítő hatékony technikákkal. Néha egy légzéstechnika vagy akár az autogén tréning is elegendő segítség.

A social médiában tapasztalható egyéni megnyilvánulási trendek egyre szélesebb körökben teszik közkedveltté a nárcizmus fogalmának használatát, azonban ha valaki többet mutat magából a neten, az még nem feltétlenül jelenti, hogy nárcisztikus személyiségzavara is van. Bizonyos problémákat viszont mégis érdemes a személyiségünkön túlmutatóan feltérképezni, mert a környezetünk is adhat korrekt visszajelzést, amelyet érdemes észlelni. Ami az ember életében problémát okoz, azzal érdemes elsődlegesen foglalkozni. A problémák felismerése, valamint önmagunknak való beismerése az első és legfontosabb lépés a fejlődés folyamatában.

A Mélylevegő Projekt célja iránymutatást adni, és a mindennapjainkat megnehezítő problémák okaira rávilágítani, hogy könnyebben tegyük meg azt a bizonyos első lépést.